Advert Advert
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Akrabalarına kızdı hisseli mezarlığı satılığa çıkardı!

Akrabalarına kızdı hisseli mezarlığı satılığa çıkardı!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Fakir Yılmaz’ın Özel Haberi

Kocaeli Gebze ilçesi sınırları içinde bulunan şehir mezarlığında ki 30 m’2. lik aile mezarlığı aile fertleri arasına çıkan anlaşmazlık dolaysıyla satılığa çıkarıldı.
Konu hakkına bir açıklama yapan ve 91 yılında babası tarafından alınan arazinin aile mezarlığı olması için babasının kardeşinin imzasının da gerektiğini belirten Orhan Karataş babasının parasıyla alınan ama devir için aile fertlerinin birisinin imzası gerektiği için arsaya ortak olan amcasının çocuklarının pandemi sürecinde ölen ve Sakarya’nın Karasu ilçesine gömülmek zorunda kalan babasının cenazesine gelmedikleri gibi araziye sahiplenip, yakınlarının gömülmesini istemedikleri için böyle bir yola başvurup, kendinse düşen 15 m’2 arsayı satılığa çıkardığını belertti.


600 Bin TL.’ye satılığa çıkarılan mezarlık arazisinin de birçok yakının olduğunu da belirten ve İstanbul Maltepe’de araç tamircisi olduğunu belirten Orhan Karataş diğer 15 m’2 ye sahip olarak görünenlerin arsanın boş alanın kendilerinin olduğunu ileri sürdüklerini kendisinin de ‘gelin o zaman tüm alanı alın’ demesine karşın onlar da ‘hayır biz almayız’ dedikleri için kendisinde kendi hakkı olan hisseyi satılığa çıkardığını belirtti.
Karataş açıklamasına şöyle devam etti.
‘Babamın aldığı, parasın kendisinin ödediği ama üzerlerine geçmesi için bir imza daha gerektiğin için amcasını da çağırdığı ve ortak ettiği 30 M2 karelik arsanın 15 m2 karesinin babası ölen çocuğu olarak bana kaldığını ve hisse hakkımın olduğunu aile fertleri de biliyor. Ve bu yermezmiş bu hayırsız akrabalar benim olan boş alanı değil ölülerle dolu alanı bana vermek istiyorlar. Ben bunu da kabul etim ve ailenin diğer fertlerine diyeceğimi şudur ki o zaman benim olan arazide ne kadar insan cesedi varsa çıkarır memleketimiz olan Trabzon’a götürür, köyümde toplu kıldıracağım cenaze namazıyla oraya gömdürürüm. Bende arsamı boşaltır ve başkasına satarım dedim ve hisseme düşen 15 m2’yi ‘SATILIK MEZARLIK’ levhası ile satılığa çıkardım. Ama onlar gidip levhayı indirmişler bende levhamı asarken çektiği reisimi internette yayınladım. Müşteri bekliyorum ve birçok müşteride çıktı, anlaşırsak bugün, yarın satacağım ‘ dedi.

YETKİLİLER: SATAMAZ..

Tapu değil, satışı yapılamaz!..
Öte yandan konu hakkında görüş belirten yetkililerin vatandaşın bu tür ilanlarla mezarlık satamayacağını belirterek, “Elindeki tapu değil, mezar yeri kullanım belgesi; devri, satışı söz konusu olamaz.“ diye açıklamalarda bulundukları görüldü.
Belediye yetkilileri vatandaşa verdiğimiz o tahsis belgeleri üzerinde böyle bir satışın olamayacağını net bir şekilde belirtiyoruz. Vatandaşların ellerindeki tapu değil, kullanım belgesi. Kullanım belgesi kime aitse o kişi kullanır. Bunun devri, satılması söz konusu olamaz” dediler.
İlgili yetkililer bu tür yanlış anlaşılmanın ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak şunları söylediler: “Şekli tapuya benzediği için süregelen bir alışkanlık olarak vatandaş ‘tapum var, alır satarım’ diye düşünebiliyor. Birinin başka birine mezar yeri satması söz konusu olamaz. Bunun Mezarlıklar Dairesi için bir geçerliliği yok. Böyle bir işlemi bizden talep etmeleri gerekir. Biz de kişiler arası satışa izin vermiyoruz. Kendi tahsis belgesini kullanmak istemeyenlerin yapacağı tek şey ise tahsis ettiği mezar yerini Mezarlıklar Dairesi’ne bağışlamak. Başka türlü bir çıkar elde etmesi söz konusu olamaz.” diyerek şöyle devam ettiler.

‘Bu tür ilanlara inanmaması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyoruz. Böyle ilişkilere girmeniz zararınıza olacaktır. Bu tür işlemler için yasal adres her zaman mezarlıklar dairesi. Bunun dışında gerçekleşecek tüm ilişkiler gayri yasal olacaktır. Bu tür yasal olmayan işlemler kendilerini ilgilendirmez. Böyle bir satış sonrası, mezar yerini alan kişi ‘Ben yerimi aldım’ deme şansına sahip değildir.“ dediler.

‘İdari yaptırımla karşı karşıya kalabilirler’

Konunun hukuki boyutu hakkında değerlendirmede bulunan ilgililer ise “Kişiler mezar yeri kullanım belgesi adı verilen belge ile kullanım hakkını elde ediyorlar. Bu hakkın niteliği Yargıtay kararlarında ‘taşınmaz mal mülkiyeti değil, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde tesis edilmiş, kendine özgü bir kullanma hakkı’ olarak nitelendiriliyor. Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliği gereğince de bu hak sadece mezar tahsis belgesi alan kişinin mevzuatta belirlenen akrabalarına devredilebiliyor. Mezar yeri tahsis belgesi hükümlerine göre de bu belgenin tapu niteliği olmayıp mezar yerinin kullanımına izin veren belge niteliğinde olduğu, mülkiyetin belediyeye ait olduğu ve 3. şahıslara satışın yapılamayacağı hüküm altına alınmış durumdadır. Dolayısıyla bu şekilde vatandaşlara kullanım hakkı verilen mezar yerinin 3. bir kişiye satışı hukuken mümkün değildir. Böyle bir satışı suç olarak düzenleyen kanun hükümleri olmamakla birlikte kamu tüzel kişiliği mülkiyetinde bulunan ve kamu malı olarak kabul edilen kamu malından özel yararlanma rejimi kapsamındaki tahsise ve ruhsata aykırı tutumun Belediye Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında bir idari yaptırımla karşı karşıya kalabilirler.” dediler.

Akrabalarına kızdı hisseli mezarlığı satılığa çıkardı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin