Getting your Trinity Audio player ready... |
Elde kalan az sayıdaki kamu kurumunu özelleştirmek isteyen hükümet, sahip olduğu altyapı ve arazi varlığıyla dikkat çeken TEİAŞ’ı bir an önce elden çıkarmak istediği öğrenildi.
Hükümetin yeni kaynak ve rant yaratma politikalarının en önemli parçalarından birisini enerji oluşturuyor. Elektrik üretim, dağıtım ve perakende satışı özelleştiren hükümetin yeni hedefi, enerji sektöründe kamunun elinde kalan son değerli kurumlardan birisi olan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) oldu. Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) raporunda, TEİAŞ’ın ‘ülkenin beyni’ olduğu ifade edilerek, stratejik olarak özelleştirilmenin asla kabul edilemeyeceği vurgulandı. Elden çıkarılmak istenen kurumun 2020 verilerine göre, TEİAŞ’ın varlıkları 27 milyar 879 milyon lirayı, dönem kârı ise 4 milyar 648 milyon lirayı buluyor.
Yatırım programında olup hiç işlem görmemiş 653 proje tespit edildi, 31 Mart 2015’te Türkiye’yi etkileyen elektrik sistem oturması gibi problemlerin oluşabileceği belirtildi.
RAPOR: KURUM YÜKSEK KAR HIRSINA KURBAN EDİLECEK, TEİAŞ MİLLİ GÜVENLİĞİN BİR PARÇASI
Sözcü’den Taylan Büyükşahin’in haberine göre raporda, TEİAŞ’ın yurdun dört bir tarafındaki 753 trafo merkezinin değerli araziler üzerinde olduğu ve 71 bin kilometrelik nakil hatlarının geçtiği araziler üzerinde irtifak hakkının olduğu belirtilerek, özelleştirilme sonrası kurumun yüksek kâr hırsına kurban edileceği kaydedildi. TEİAŞ’ın yaptığı görev itibarıyla şu an kamu tekeli olduğunun hatırlatıldığı raporda, “Türkiye’nin doğusu ile batısını birbirine bağlayan uzun hatlar elektrik şebeke güvenliğinde olduğu kadar milli güvenliğin de bir parçasıdır. TEİAŞ elektrik sisteminin beynidir. Beyni kiraya verilmiş bir elektrik sisteminde sistem çökmeleri kaçınılmazdır” ifadelerine yer verildi.