Getting your Trinity Audio player ready... |
Erdoğan’ın “Amerika’nın, İngiltere’nin halini görüyorsunuz değil mi? Benzin yok benzin. Almanya’da kuyruklar, Fransa’da kuyruklar, yiyeceklerini bulamıyorlar, Türkiye’de böyle bir sorun yok” açıklamasına ilişkin, yurtdışında yaşayan yurttaşlar Cumhuriyet’e konuştu:
‘FİKİR ÖZGÜRLÜĞÜNE ALIŞTIK’
Kenan C. (Almanya’da yaşıyor): Hayal âleminde yaşıyor. Yazık, inanan var mı? Almanya’da istediğimizi yiyip içip istediğimizi konuşuyoruz. Şimdiye kadar bir kuyruk görmedim. Türkiye’de akrabalarımız şu an markete girince öfke patlaması yaşıyorlar. Türkiye’ye dönüp onlar gibi asla olmak istemem. Yaz tatillerinde Türkiye’ye geldiğimizde önceki yıl aldığımız ürünün fiyatını ikiye değil 4’e, 5’e katlanmış buluyoruz. Türkiye’yi, ülkemi seviyorum fakat oradaki insanlar için çok üzülüyorum.
Zeynep D. (Almanya’da yaşıyor): Yeni benzin aldım, ben kuyruk görmedim. Marketlerin önünde kuyruk yok. Herkes istediğini ucuza alıp yiyebiliyor. Hayat standartları ve rahatça yaşamak için Almanya veya herhangi bir Avrupa ülkesi Türkiye’den çok çok daha mantıklı bence.
Asel Y. (Fransa’da yaşıyor): Türkiye’ye dönmeyi bir ara bende düşünmüştüm. Fakat artık istemiyorum. Neden diye sorarsan Türkiye’de yaşamak, sayılmak için zengin olman gerekiyor. Avrupa’da tabii ki zenginler zengin daha güzel bir hayat yaşıyorlar. Ama sınıf değişikliğini asla göremezsin. Türkiye’deki gibi değil yani. Burada zengin de fakir de olsan aynı şekilde etini falan yersin mesela. Fark asla yemek durumunu etkilemiyor. Burada devlet çok yardımlar ediyor. Açıkçası bence kimse aç kalmaz burada. Ama koronavirüs pandemisi nedeniyle kuyruklar yardım yerlerinde daha da çoğalmış o doğrudur. Ama bence öyle abartacak bir şey yok. En basiti dışarıya çıkınca pek fazla dilenci yok. Türkiye’de öyle değil adım başı dilenci veya çöp toplayan biriyle karşılaşabilirsin. Türkiye’de yaşamak istemememin ikinci nedeni ise kültür farklılığı. Mesela ben burada doğdum büyüdüm. Türkiye’ye gelince bize yabancı muamelesi yapıyorlar, yerli gibi değil. Yok “Gaziantepli misin, Vanlı mısın?” gibi. Burada biriyle tanışırsan sana adını sorar. Görüş açımız farklı ama haksızlığa uğramıyoruz. Fikir özgürlüğüne de alışmışız. Orada ben elimi kolumu sallayarak istediğimi yiyip istediğimi söyleyebilir miyim? Yani kısacası çok zengin olarak dönüyorsam evet tamam dönerim Türkiye’ye ama normal sınıftan veya fakir olarak dönüyorsam hayır.