Advert
  1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 4-5 Ekim Ülke Gündeminden

4-5 Ekim Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

-İstanbul Barosu ve İstanbul Tabip Odası “Cezaevleri ve adliyelerde pandemi kuralları hukuka ve insan haklarına uygun düzenlenmelidir” vurgusuyla 5 Ekim’de düzenleyeceği basın toplantısına katılım çağrısı yaptı. Basın açıklamasının tarihi: 05.10.2021, Cuma. Saat: 13:00.Yer: İstanbul Tabip Odası Cağaloğlu binası (Türkocağı Cad. No: 9 Kat: 4 Cağaloğlu İstanbul)”

…..

-Bugün saat 11.30’da, DİSK Tekstil İşçileri Sendikası, Urfa Uğur Tekstil’deki işçi kıyımını protesto etmek için Topçu Meydanı’nda açıklama yapacak.

……

-Bugün saat 12.30’da, İzmir Tabip Odası, acil servis hekimlerinin yaşadığı sorunlara ilişkin oda binasında basın toplantısı yapacak.

……

-Bugün saat 15.00’de, Katı atık toplama işçileri, yaşadıkları sorunlara ilişkin İstanbul Ümraniye’de bulunan depo önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

……

-Bugün saat 12.30’da DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Konak eski Sümerbank önünde genel bütçe ve vergi adaletsizliğine ilişkin basın açıklaması yapacak.

….

-Bugün saat 18.30’da, İstanbul Eğitimsen 2. Nolu Şube Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda, Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle konser düzenleyecek.

……..

-24 Ekim mitingi çağrıları sürüyor.

24 Ekim Pazar günü Kartal Meydanı’ında yapılacak olan Emeğimiz ve Özgürlüğümüz İçin İşçi ve Emekçi Mitingi için, organizasyonu yürüten kurumları görevli ekipleri bu sabah yine sokaklardaydı.

İşçi ve Emekçi Mitingi Koordinasyonu, İstanbul’da, Çevizlibağ ve Tuzla İçmeler mevkiinde, iki koldan sabah işlerine giden işçi ve emekçilere mitinge katılmaları çağrısında bulundular. 24 Ekim’e kadar caddelerde,meydanlarda, sokaklarda çağrılar devam edecek.

…..

-İstanbul Ümraniye’de sabahın erken saatlerinde atık kağıt ve plastik toplayıcılarının depolarına Ümraniye Belediyesi zabıta ekipleri ve çevik kuvvet polisleri baskın düzenledi. Geri dönüşüm işçileri, depolarına el konulmasına karşı direnişe geçti.

Zabıta ekipleri depoların bulunduğu bölgeye gelerek “Ruhsatınız var mı, izniniz var mı” şeklinde sorular yöneltip “Ruhsatsız çalışamazsınız, buralara el koyacağız” dedi.

İşçilerin zabıtaların tehditlerine karşı çıkması üzerine onlarca çevik kuvvet polisi Esenkent’teki geri dönüşüm deposuna geldi. İşçiler, direnişlerini polise karşı da sürdürdü. Polisin biber gazlı ve plastik mermili saldırısında en az iki geri dönüşüm işçisi gözaltına alındı.

İşçilerin direnişi sonucu geri çekilen polis, geri dönüşüm deposu karşısında bekleyişe geçti.

….

-Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör Naci İnci, makam aracına binerken öğrenciler tarafından protesto edildi. Bazı öğrencilerin aracın önünü kesmesi üzerine özel güvenlik öğrencilere saldırdı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin hazırlık sınıfı öğrencileri, atanmış yönetimin öğrencilerin yarısının online eğitim görmesi yönünde aldığı kararı protesto etti.

Öğrenciler, karara karşı üniversitenin Güney Kampüsü ve rektörlük binası önünde toplandı. Öğrenciler, “Yer yok” ve “Yarımıza değil hepimize yüz yüze” pankartları açarak, “Yüz yüze eğitim istiyoruz” ve “Yarımıza değil, hepimize yüz yüze” sloganları attı.

…..

-Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin direnişi 274. gününde devam etti. Akademisyenlerin nöbeti sırasında 2021 girişli hazırlık öğrencileri de kayyum yönetiminin online eğitim uygulamasını protesto etti.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gece yarısı verdiği bir kararla kayyum atanan Melih Bulu’ya karşı başlattıkları ve Bulu’nun yerine atanan Mehmet Naci İnci’ye karşı da sürdürdükleri direniş 274. gününde.

….

-37 yıldır hapishanede olan ve kanser hastası olan Ali Osman Köse’nin tedavi hakkı ve tahliyesi için sosyal medyada eylem başlatıldı.

Tekirdağ F Tipi Hapishanesi’nde tutuklu bulanan ağır hasta tutsak Ali Osman Köse, kanser olmasına rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “hapishanede kalabilir” raporu verildi. Hasta tutsak Ali Osman Köse’nin tedavi hakkı ve tahliye edilmesi için sosyal medyada eylem başlatıldı. #AliOsmanKöseyeÖzgürlük hashtagıyla eylemde, çok sayıda kişi Köse’nin sağlık durumuna dikkat çekti ve tahliyesini istedi.

…..

-Barınamadıkları için eylem yapan ve iktidarın hedef göstermesi ile gözaltı saldırına ve polis işkencesine maruz kalan öğrenciler bir kez daha sokağa çıkarak “Barınma hakkımızı alacağız” dedi.

İzmir Üniversite Dayanışması ve Yurtsuzlar, KYK yurtlarının yetersizliği ve cinsiyetçi yurtlara karşı “Barınamıyoruz, geçinemiyoruz hakkımızı alacağız” şiarıyla Dokuz Eylül Üniversitesi önünde açıklama yaptı.

Basın metnini Uğurcan Yıldız okudu. Pandemi sürecinde niteliksiz online eğitime mecbur bırakıldıklarını aktaran Yıldız, “Başvurduğumuz KYK yurtlarında 10 bininci yedekte kaldık. Fahiş kira fiyatları ile evsiz kaldık. Bazı arkadaşlarımız tüm bu nedenlerle kayıt dondurmak zorunda kaldı. Kazandığımız okulların bulunduğu şehirlere gelemediler” dedi.

….

Hasta tutsak Ali Osman Köse’nin tedavi hakkı ve tahliye edilmesi için sosyal medyada eylem başlatıldı. #AliOsmanKöseyeÖzgürlük hashtagıyla eylemde, çok sayıda kişi Köse’nin sağlık durumuna dikkat çekti ve tahliyesini istedi.

…..

-Kemalpaşa ve Turgutlu’da faaliyet gösteren Gates Hortum fabrikasında işveren Lastik-İş’in yetkisine itiraz etti. Sendika ve işçiler patronun yetkiyi tanımasını istedi.

İzmir Kemalpaşa ve Manisa Turgutlu’da birer iş yeri bulunan Gates Hortum Sanayi ve Tic. Ltd. Şirketinde çalışanların çoğunluğunun DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası’na üye olmasının ardından Gates patronu, sendika yetkisine itiraz etti.

Konuyla ilgili Lastik-İş İzmir Şubesi Kemalpaşa’daki iş yeri önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama vardiya giriş çıkışında işçilerde destek verdi. İşçiler sık sık, “Sendika haktır engellenemez”, “Örgütsüz işçi köle işçidir”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” sloganları atarken basın metnini Lastik-İş İzmir Şube Başkanı Yusuf Ziya Sarı okudu.

……

-Yetki aldıktan sonra Kod-18 maddesine dayanarak işten çıkarılan DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri, Uğur Tekstil Fabrikası’nın önünde oturma eylemi başlattı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Urfa’da bulunan Uğur Tekstil’de 10 Eylül tarihinde sendikal yetki aldı. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı fabrikada aradan geçen 24 günde fabrika yönetimi sendikayı tanımadı ve dün Kod-18 gerekçesiyle bütün işçilerin işine son verildi. DİSK Tekstil İş Bölge Temsilciliği ve işten çıkarılan onlarca işçi Urfa 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası önünde açıklama yaptı.

….

-Eğitim-Sen, okul servislerinde öğrencilerin güvenli ve düzenli taşınmadığına dikkat çekerek servis araçlarında yapılan yönetmeliğin iptal edilmesi için dava açtı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, kamusal eğitim ilkesine aykırı düzenlenen okul servis araçları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına ilişkin yönetmeliğe dava açtıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada okul servislerinin yaşadığı kazalar ve araçlarda gerçekleşen sorunlara dikkat çekilerek, “Öğrencilerin güvenli ve düzenli taşınmasına yönelik ihtiyaç unutulmuş; bu girişimler servis şoförleri veya ticaret odalarının maliyet olarak güvenlik standartlarının aşağı çekilmesiyle sonuçlanmıştır. İşin önemi ve gereği bu hizmetin tarafı olması gereken Millî Eğitim Bakanlığı konunun dışında tutulup, okul servis araçları hizmeti yalnızca taşımacılık faaliyeti olarak değerlendirilmiş İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından çeşitli yönetmelikler yayımlanmıştır” denildi.

….

-KESK Yürütme Kurulu, toplu sözleşme sürecinin sona ermesiyle birlikte sarı sendikaların yüzde 1 hukuksuzluğuna dayanarak örgütlenme faaliyeti yürüttüğüne dikkat çekti.

Yüzde 1 barajının yok hükmünde olduğu kaydedilen açıklama şöyle: “Toplu sözleşmeler ile çalışanların daha önceki toplu sözleşmeler ile hüküm altına alınmış, kazınılmış haklarının aleyhine düzenleme yapılamaz.

Toplu sözleşmelerle yasaların alt sınır getiren, nisbi emredici, hükümleri çalışanlar lehine düzenlenebilir. Buna karşın 4688 sayılı yasanının ilgili düzenlemesinde olduğu gibi mutlak emredici düzenlemeler/yasaklar toplu sözleşmeler ile değiştirilemez. Dolayısıyla en başından beri altını çizdiğimiz üzere yüzde 1 barajı yok hükmündedir.”

……

-MEOP verilerine göre mülkiyeti Hazine adına kayıtlı olduğu halde tapu kayıtlarına göre mülkiyeti Hazine adına kayıtlı görünmeyen 830 bin 582 adet taşınmaz olduğu görülmüyor.

Sayıştay raporunda yer alan değerlendirmeye göre Milli Emlak Otomasyon Projesi’nde (MEOP) kayıtlı olan Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar ile Tapu ve Kadastro’daki Hazine arazilerinin kayıtları arasında tutarsızlık var. Bilgiler karşılaştırıldığında ise 830 binden fazla Hazine arazisinin kayıtlarda görünmediği ortaya çıkıyor.

…..

-Madran Dağı’nın hem taşını hem tarihini yağmalıyorlar.

Aydın Çine’deki Madran Dağı’nın maden işletmeleri tarafından talanı tüm hızıyla sürüyor. Yöre halkı maden işletmelerinin cevher arama adı altında dağdaki tarihi yapıları ve kaya mezarlarını da tahrip edip, soyduklarını iddia ediyor.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

4-5 Ekim Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin