Getting your Trinity Audio player ready... |
Tüm dünyada ve Türkiye’de devam eden coronavirüs salgını can almaya devam ediyor. Türkiye’de son 24 saat içerisinde 29 bin 104 yeni vaka ve 216 ölüm tespit edildi. COVİD-19 salgınına karşı eldeki en güçlü silah aşılama. Ama aşılama programına dahil edilmiş olmalarına rağmen hamileler ve 15 yaş altında bulunan gençler aşılama sürecine ya katılmıyor ya da aşıdan endişe ediyor. Uzman Doktor Mustafa Torun ise Egeseshaber.com sitesine yaptığı açıklamada hem hamileleri hem de 15 yaş altında bulunan gençleri aşı olmaya davet etti.
“HAMİLELER İLK ÜÇ AYINDA KENDİ İSTEKLERİNE BIRAKILIYOR”
Uzman Doktor Mustafa Torun Egeseshaber.com sitesinde Aziz Muhammet Ulubaş’a yaptığı açıklamada; “Hamileler ilk üç ayında kendi isteklerine bırakılıyor çünkü ilk üç ay içerisinde farklı sebeplerle düşük olabilmekte olup, bunun aşıyla ilişkilendirmemek amacı ile ilk 12 hafta aşı gebenin tercihine bırakılması şu an en iyi seçenektir. Üç aydan sonraki bütün dönemlerde de rahat bir şekilde aşılarını yaptırabilirler.”dedi. Torun, hamilelik sonrası dünyaya gelen çocuklarda ise bugüne kadar herhangi bir riskle karşılaşılmadığını ifade etti. Torun, “Bütün çalışmalarda böyle bir riskle karşılaşılmadı dolayısıyla da aşılarını yaptırmak konusunda bir sorun gözükmüyor.” diye konuştu.
12 YAŞ ALTI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
Uzman Doktor Mustafa Torun, 15 yaş altındaki gençlerin ise aşılama programlarında olabileceklerini bilimsel anlamda bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını ifade etti. 12 yaş ve altındaki gruplar hakkında da değerlendirmelerde bulunan Torun, “Her yaşın farklı bir özelliği var. Ben sorun olacağını sanmıyorum ama araştırmalar yapılıyor.”dedi.
“DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLMADIĞIMIZ İÇİN BUNLARI YAŞIYORUZ”
Sağlık Bakanlığı’nın aşılama programındaki yönetimi hakkında da değerlendirmeler yapan Torun,bakanlığın şeffaf bir yönetim anlayışı içerisinde olmadığını söyledi. Torun, “Etkili sağlık bileşenleri devreye girmiyor, bilgiler paylaşılmıyor, hekimler araştırma yapmak istiyor fakat izin verilmediği için yapılmıyor. Sağlıkla ilgili bileşenlere eldeki veriler açıklanmalı ve onlar da kendi üyelerine bilgi vermeli. Demokratik bir ülke olmadığımız için bunları yaşıyoruz. İnsanlar bundan dolayı tereddüt içerisinde kalıyor, aşıya gitmiyor.” diye konuştu.
“BİLGİLER PAYLAŞILMADIKÇA SAĞLIKLI VERİLERE ULAŞILAMAZ”
Bilim insanlarının ve gazetecilerin doğru bilgiye ulaşamdıkları için dedikodunun oluştuğunu söyleyen Torun, sağlıklı bilgi verilmesi durumunda aşılamanın artacağını da sözlerine ekledi. Uzman Doktor Mustafa Torun, “Akıllı çözüm şeffaflık. Bilgiler paylaşılmadıkça sağlıklı verilere ulaşılamaz.” dedi.
“AŞI SOSYAL, YAŞAMSAL VE EVRENSEL BİR OLAYDIR”
Coronavirüse karşı aşılamanın düşüş sebebi hakkında da konuşan Torun, bakanlığın şeffaf bir yönetimde olmadığını ve bu yüzden de insanların aşıya karşı tereddütle yaklaştığını belirtti. Torun,”Aşılama seferberliktir ve aşılamada tüm kurumlar çalışmaya dahil edilir. Aşı reddi grubu var ve bunlara karşı karar alınmalı. Aşı sosyal, yaşamsal ve evrensel bir olaydır.”dedi. Aşı reddi içerisinde bulunan grupların ideolojik olarak bunu savunduklarını ve bunun da bir siyasi tavır olduğunu belirten Torun, “Bunun bilimsel bir karşılığı yok. İdeolojik bir bakış hakim.”dedi.
“AKILLI ÇÖZÜMLER GEREKİYOR”
Egeseshaber.com sitesine yaptığı açıklamada Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri hakkında da konuşan Torun, “İnsanlar bölgede kendi halinde. İletişim eksikliği var. Aşıya randevu alamıyor, beceremiyor. Sağlık çalışanları çok yoğun çalıştığı için yetişmeleri mümkün değil. Akıllı çözümler gerekiyor.”dedi.
ENSONHABER