Getting your Trinity Audio player ready... |
-Bugün saat 13.00’de, İnsan hakları Derneğinde, Emekliler Dayanışma Sendikası ve İHD İstanbul Şubesi, 1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ NEDENİYLE, “YAŞLI HAKLARI TANINSIN,YAŞLILARA YÖNELİK AYRIMCILIĞA SON VERİLSİN!” adıyla çağrı yapacak.
……
-Bugün saat 11.00’de, DİSK, genel merkezlerinde yapacakları basın toplantısında mücadele programını açıklayacak.
……
-Bugün saat 12.30’da, Tarım Orkam Sen üyesi kadınlar, doğa talanına ve tarım alanında çalışan kadınlara yönelik mobbinge ilişkin Ankara’da bulunan Akar Otel’de açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 12.30’da, TTB, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebini dile getirmek için Cağaloğlu’nda bulunan İstanbul Tabip Odası’nda açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 14.00’de Adana ve 18.00’de Mersin’de öğrenciler barınma sorununa ilişkin açıklama yapacak.
……
-Bugün saat 18.00’de, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği, “Dönüşü olmayan mekanda yola çıkanların öyküsü” sergisinin açılışını derneklerinde yapacak.
……
-Bugün saat 19.00’da, Yönetmenliğini Dilek Gül’ün yaptığı “Ahmed Arif’in Hasreti” belgeselinin ilk gösterimi Diyarbakır Forum AVM’de yapılacak.
…..
-Üsküdar, Validebağ Korusu’nda yapılaşmanın önünü açan mahkeme kararına karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirten yurttaşlar, “Koru giderse başka yeşil alan kalmayacak. Vazgeçmeyeceğiz” dedi.
…..
-İstanbul Halkevi: Belgrad Ormanı’ndan Gümüşdere’ye yürüyoruz.
“Her yıl Ekim ayının ilk hafta sonu kutlanan Dünya Yürüyüş Günü’nde İstanbul’un akciğerleri Kuzey Ormanları’nın en nadide parçası Belgrad Ormanı’nda ağaçlara, suya, İstanbul’a dair sohbet ederek yürümeye var mısınız?
Eğer tamam diyorsanız formu doldurun ve 3 Ekim Pazar sabahı 09.30’da Hacıosman Metro çıkışındaki 42M Bahçeköy otobüs durağında buluşalım.
Yürüşümüzün molalarla yaklaşık 4 saat süreceğini tahmin ediyoruz.Yürüyüş Belgrad Ormanı Bahçeköy girişinden başlayıp Gümüşdere köyünde noktalanacaktır. Gümüşdere köy kahvesinde çay sohbetiyle dinlenip, toplu taşımayla Hacıosman Metro’ya geri döneceğiz.”
Etkinlik ücretsizdir. Kayıt için:https://t.co/OYlMK5XFHd https://t.co/gE7qCskZqG
-Gazeteci Murat Kuseyri yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle Stockholm’de tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.
Uzun yıllardır İşviçre’de yaşayan Murat Kuseyri tedavi gördüğü Stockholm’deki hastanede dün sabah saat 05.00’te yaşamını yitirdi. Yaşadığı ülkenin gündemini yakından takip edip ANF, Evrensel ve Yeni Özgür Politika Gazetesi olmak üzere birçok muhalif medyaya çalışan Kuseyri, kansere yakalanmasının yanı sıra son bir buçuk yıldır beyin tümörü tedavisi görüyordu.
17 Nisan 1955’te Adana’da doğan Kuseyri, 12 Eylül darbesinin ardından TDKP davasından yargılandı, 1990’lı yılların başında ise İsveç’e gitmek zorunda kaldı.
…
-Gebze’de kurulu bulunan Mitsuba’da Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenme faaliyetine öncülük eden 4 işçi işten çıkarıldı.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şubesi, Mitsuba’da çoğunluğu sağlayarak mart ayında yetki belgesini almıştı. Ancak Mitsuba yönetimi sendikalaşma faaliyetine öncülük eden 4 işçiyi işten çıkardı.
16-24 vardiyasında çalışan işçiler üretimi durdururken, atılan işçiler ise direnişe başladı. Bugün fabrika içindeki işçiler işe giriş ve çıkışlarda, molalarda yürüyüş yaparak, atılan işçilerin geri alınmasını talep etti.
….
-Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Yeni Mücadele Hattını Açıkladı:Türkiye’de ve Dünyada Kadınlar Özgür Yaşayacak
Dünyanın dört bir yanında kadınlar özgürlükleri için ayakta. Kadınların hakları için daha çok direndikleri günlerdeyiz. Dünyanın her yerinde siyasi iktidarlar bize parmak sallayıp “Oturun, kadınlığınızı bilin” dese de o “makbul ve makul kadın” olmayacağız. Tam karşılarında ayakta olmaya devam edeceğiz. Bu sayede dünyada ve Türkiye’de kadınlar özgür yaşayacak.
Açıklamanın tamamı: http://kadincinayetlerinidurduracagiz.net/aciklamalar/2991/turkiyede-ve-dunyada-kadinlar-ozgur-yasayacak
……
-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), daha önce 8 kez reddedilen taksi sayısının artırılmasına ilişkin teklifini dün 9’uncu kez Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısına getirdi.
Yeni taksi projesini hayata geçirmek isteyen İBB, proje kapsamında kent genelinde hizmet veren 17 bin taksinin sayısının artırılmasını, ilk etapta 5 bin yeni taksi plakasının İBB tarafından kiraya verilmesini hedefliyor. Toplantıda bu teklifin 1000 taksilik bölümü oylamaya sunuldu ve oy çokluğu ile reddedildi.
……
-Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz kapsülüyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın anne ve babası hakkında, ‘Erdoğan’a hakaret’ ettikleri iddiasıyla dava açıldı.
Gezi direnişi sırasında polis tarafından atılan biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi nedeniyle hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan’a, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettikleri iddiasıyla dava açıldı.Gülsüm ve Sami Elvan, Berkin’in katili polisin yargılandığı davanın 23 Eylül 2020 ve 29 Ocak 2021 tarihli duruşmalarından sonra yaptıkları açıklamalar sebebiyle ayrı ayrı dokuz yıl dört aya kadar hapisleri isteniyor.
……
-Barınma sorununa karşı eylem yapan öğrencilerin gözaltı alınması sırasında ve hastanede öğrencileri ziyarete giden avukatlara yönelik polis şiddeti İzmir Adliyesi önünde protesto edildi. Avukatlar “Savunma susmadı, susmayacak” dedi.
Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçuklar Derneği (ÇHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri, barınma sorunu nedeniyle eylem yaptıkları için gözaltına alınan öğrencilere ve götürüldükleri Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde ziyarete giden avukatlara yönelik polis şiddeti Bayraklı’da bulunan İzmir Adliyesi önünde protesto edildi.
“Savunma susmadı susmayacak” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Av. Özcan Sarıoğlu, barınma hakkının en temel insan hakkı olduğunu söyledi.
…..
-KYK yurtlarının ve burs ücretlerinin yetersiz olmasına tepki gösteren İzmir Üniversite Dayanışması, “Bilime ve halka bütçe sağlansın” dedi.
İzmir Üniversite Dayanışması, “Saraylarınız var yatacak yerimiz yok” şiarıyla Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi Halkbank önünde basın açıklaması yaptı.
“Saraylarınız var kalacak yerimiz yok” pankartının açıldığı eylemde basın açıklamasını Melodi Zengin okudu. İnsanca ve onurlu bir yaşam istediklerini belirten Zengin, “Barınma, yüksek kiralar, yurt ücretleri, yüksek faturalar ve pek çok sorun geleceğimiz karşısında engel oluşturuyor. Bu durum hem bizleri hem de ailelerimizi etkiliyor. Mücadele ediyoruz ancak yanlış anlaşılmasın biz kırıntılarla değil geleceğimizle ilgiliyiz. Onun için geçici çözümler değil kalıcı çözümler hedefimiz ve isteğimiz” dedi.
….
-Akademisyen dernekleri, barınma hakkı için 2 haftadır sokakta mücadele eden gençleri desteklediklerini açıkladı.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, BİRARADA Derneği, BounAkademi, Dokuz Eylül Öğretim Elemanları Derneği (DEUNİDER), Eskişehir Okulu Dayanışma ve Araştırma Derneği, İTÜ Öğretim Üyeleri Derneği (İTÜDER), İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Üniversite Katılımcıları Derneği (ÜKD), Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) tarafından ortak açıklama yayımlandı.
Açıklamada, “Devlet, tüm yurttaşların temel insani gereksinimi olan barınma hakkını sağlamakla yükümlüdür. Eğitim hakkının güvence altına alınması ancak öğrencilerin barınma hakkının sağlanması ile mümkün olur” ifadeleri yer alırken, hükümetin yıllardır barınma sorunlarına çözüm bulmak yerine öğrencileri özel yurtlara ve cemaatçi yapılanmalara yönlendirdiği vurgulandı.
…..
-Kayyım rektör atamasını protesto eden Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri 181’inci kez sırtlarını rektörlüğe döndü.
Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım rektör atanmasını protesto eden akademisyenlerin eylemi 181’inci gününde de devam etti. Rektörlüğe sırtlarını dönen akademisyenler, eylemde “Kabul Etmiyoruz” “Vazgeçmiyoruz” yazılı dövizler ile üzerinde “Can Candan yalnız değildir” yazan fotoğrafı taşıdı.
Akademisyenler, ayrıca Feyzi Erçin’in ve 2015 yılında hayatını kaybeden meslektaşları Tarih Bölümü akademisyenlerinden Vangelis Kechriotis’in doğum günü olması vesilesiyle Kechriotis’in fotoğrafını ve “Vangelis Bizimle” yazan döviz taşıdı. Akademisyenler daha sonra oturma eylemi yaparak protestolarını sürdürdü.
….
-Onur Air’de çalışan yaklaşık 100 kişi, 20 aydır maaş alamadıklarını belirterek eylem yaptı.
Onur Air çalışanları, pandemi başladığından beri maaşlarını alamadıklarını ifade ederek, Bakırköy’de bulunan şirket genel merkezinin önünde toplantı.
Burada bir süre alkışlarla eylem yapan pilot, kabin görevlisi ve teknik çalışandan oluşan yaklaşık 100 kişi, yöneticilerle görüşmek istedi. Onur Air yönetim kurulu başkanı ile görüşen grup temsilcileri, bina önünde bekleyen arkadaşlarına toplantı hakkında bilgi verdi.
…
-Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, İstanbul Aile Hekimliği Platformunun 7 Ekim 2021 tarihinde “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”nin kaldırılması talebiyle yapacağı eylemde sağlık emekçilerinin yanında olduğunu duyurdu.
Hatırlanacağı üzere, Sağlık Bakanlığı 30 Haziran 2021 tarihinde “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ni Resmî Gazete’de yayımlamış, Aile Sağlığı Merkezi (ASM) çalışanları ise bu yönetmeliği “ceza yönetmeliği” olarak adlandırarak iptali için mücadele süreci başlatmıştı.
…
-Pandemi ile uzun süre online süren eğitime 6 Eylül itibariyle yüz yüze devam edilirken, alınmayan önlemler nedeniyle vakalar artıyor, sınıflar karantinaya alınıyor. Eğitim-Sen İzmir Şubeleri, İzmir’de 119 sınıfın karantinaya alındığını, 27 öğretmen ve 235 öğrencinin testinin pozitif çıktığını açıkladı.
….
-Özgür Gündem gazetesi ile dayanıştıkları için yargılanan ve haklarında daha önce beraat kararı verilen TTB Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve yazar Ahmet Nesin’in Çağlayan’da görülen duruşması ertelendi.
OHAL kararnamesi ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanıştıkları için o dönem Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı olan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve gazeteci ve yazar Ahmet Nesin hakkında, “örgüt propagandası yapmak”, “suç işlemeye alenen tahrik etme”, “suçu ve suçluyu övme” iddiasıyla açılan davanın duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Ara kararı açıklayan mahkeme heyeti, duruşmayı 1 Şubat 2022’ye erteledi.
….
-Ağustos 2019’da Van, Diyarbakır ve Mardin’e kayyum atanması üzerine Kadıköy’de yapılan protestolara katıldığı gerekçesiyle yargılanan 38 kişinin davası Mart ayına ertelendi.
Özgür Gelecek gazetesi muhabiri Taylan Özgür Öztaş ve Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Tunahan Turhan’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet” iddiasıyla yargılandığı davanın 4. duruşması İstanbul Anadolu 13. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.
Öztaş ile Turhan duruşmaya katılmadı. Duruşma, ifadesi alınmayan sanıkların ifadelerinin alınması ve eksikliklerin giderilmesi için 8 Mart 2022’ye ertelendi.
……
-Suriçi Kentsel Sit Alanı’ndaki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarının kentin tarihi ve özgün dokusuna zarar verdiğine dikkat çeken Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, tahribata son verilmesi çağrısında bulundu.
Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Suriçi Kentsel Sit Alanı’ndaki restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarına ilişkin eylem yaptı. Keçi Burcu önünde yapılan açıklamada, “Bu kent sahipsiz değildir” pankartı açıldı.
…
-Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Enka, Gürcistan ile HES yapımı ve işletmesi için imzaladığı sözleşmeyi feshetmek için başvurdu. Bölge halkı uzun süredir Enka’ya karşı mücadele yürütüyordu.
Türkiye’nin en büyük inşaat şirketlerinden biri olan Enka, Gürcistan’da yapmak istediği hidroelektrik enerji santrali (HES) projesinden yerel halkın tepkileri yüzünden vazgeçmek zorunda kaldı.
…..
-Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından İzmir’in Çeşme Yarımadası’nda hayata geçirilmesi planlanan Çeşme Turizm Projesi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kentte uzun süre tartışmalara neden olan projeye ilişkin İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) gibi kuruluşların ve kişilerin açtığı ortak davada önemli bir karara varıldı.
Danıştay 6. Dairesi,122 bin hektarlık orman, mera, hazine arazileri, deniz alanı ve kıyıları kapsayan yüzde 92,8’i kamuya ait alanda Cumhurbaşkanlığı’nın almış olduğu Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararı’nın iptali talebiyle açılan davada keşif kararı verdi. Keşfin 27 Ekim’de yapılacağı açıklandı.
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)