1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 29-30 Eylül Ülke Gündeminden

29-30 Eylül Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

-Bugün saat 14.00’te, Tay Tekstil İşçi Komitesi – İşçilerin Güç Birliği Derneği fabrika önünde, Cebeci Mh. Eski Edirne Asfaltı No: 786-796 Sultangazi / İstanbul (Cebeci tramvay durağına yakın) eylem gerçekleştirecek.(Zara’ya üretim yapan Sultangazi-Cebeci mahallesindeki Tay Tekstil fabrikası işçileri olarak, yönetim tarafından 29 Eylül’de işten atılmıştı)

…..

-Bugün saat 20.00’de, Şişli, Harbiye KüçükÇiftlik Park’ta, Kardeş Türküler ve Gazapizm’in sahne alacağı BirGün’lük Konser gerçekleştirilecek.

……

-Bugün saat 12.00’de, İHD Batman Şubesi, polisin açtığı ateş sonucu yaralanan Suat Şahin’e ilişkin ailesiyle beraber dernek binasında açıklama yapacak.

…..

-Bugün saat 12.30’da, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Suriçi Kentsel Sit Alanında yürütülen restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarına ilişkin Keçi Burcu önünde açıklama yapacak.

…..

-Bugün saat 13.30’da,Beraat kararları bozulan Özgür Gündem Nöbetçi Yayın Yönetmenleri Şebnem Korur Fincancı, Erol Önderoğlu ve Ahmet Nesin’in yeniden yargılandıkları davanın duruşması Çağlayan’da bulunan 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

….

-Bugün saat 09.00’da Diyarbakır’da Kemal Kurkut’un polis tarafından öldürülmesini fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök’ün yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

…..

-İstanbul Aile Hekimliği Platformu, aile hekimlerine yönelik uygulanan ceza yönetmeliğiyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, ceza yönetmeliğindeki haksızlıklara dikkat çekilerek, “Herhangi bir sebeple açığa alınan Aile hekimliği çalışanı 4 aya kadar görevden uzaklaştırılabiliyor ve bu dönemde hiç ücret ödenmeyip yargısız infaz yapılıyor” ifadelerine yer verildi.Yönetmeliğin geri çekilmemesi durumunda aile hekimlerinin 7 Ekim’de bir günlük iş bırakma eylemi yapacağı açıklandı.

…….

-24 Ekim’de gerçekleştirilmesi düşünülen “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için işçi emekçi mitingi” çağrıları sürüyor. İşçi Emekçi Mitingi bileşenleri Bakırköy’de toplu sözleşme hakkı için direnen belediye işçilerine dayanışma ziyaretinde bulundu.

Miting bileşenleri adına Alba direnişçisi 24 Ekim’de Kartal Meydanı’nda yapılacak olan mitinge çağrıda bulundu.

….

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), daha önce 8 kez reddedilen taksi sayısının artırılmasına ilişkin teklifini bugün 9’uncu kez Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısına getirecek. Plakalar satılmayacak ve Taksileri belediye işletecek. 5 bin taksinin, İstanbul’da 30-35 bin özel aracı trafikten çekeceği ifade ediliyor.Ancak İBB’ye izin verilmiyor.

…..

-Türk Tabipleri Birliğinin haftalık pandemi bülteninde gündem grip aşısı oldu. TTB grip aşısının herkese ücretiz yapılması ve kolay ulaşmasının sağlanmasını istedi.

….

-İzmir’de ise Eğitim Sen şubelerinin verilerine göre, son bir haftada 119 sınıf karantinaya alınırken, 27 öğretmen ve 235 öğrencinin pozitif olduğu bilgisi verildi.

…..

-Yurtsuzlar, nöbetlerinin 10’uncu gününde İzmir’de kullanılmayan ve boş olan özel yurdun önünde bir araya geldi. Taleplerinde ısrarlı olduklarını belirten üniversiteliler “Sözde değil özde sosyal devlet anlayışı istiyoruz. Gözaltılar, hedef göstermeler ve işkenceler bizi sindiremez” dedi.

Yurtsuzlar, nöbetlerinin 10’uncu gününde İzmir Çiğli Harmandalı’nda 7 yıldır kullanılmayan ve boş olan özel yurdun önünde bir araya geldi. Barınma sorununun yalnızca fiziki olarak alanlarda bulunan kendilerinin değil, milyonlarca üniversitelinin sorunu olduğunu belirten Yurtsuzlar “Geçici çözümlere karnımız tok. Bütün sıra arkadaşlarımızı bizlerle dayanışmaya çağırıyoruz.” dedi.

……

-Manisa Soma’da Ege Linyitleri İşletmesine (ELİ) bağlı açık ocaklardan Sarıkaya panosunun özelleştirilip davet usulüyle Kömür İşletmeleri AŞ (KİAŞ) firmasına verilmesi kararı üzerine eyleme başlayan maden işçileri kararı geri çektirdi.

İşçiler, ELİ önünde kitlesel eylemini sürdürürken Enerji Bakanlığıyla yapılan görüşmeden özelleştirmenin iptali çıktı. Mevcut sahayı ELİ kendisi çalıştıracak. İptal kararına dair gelen açıklamayı işçilere ELİ Müdürü İsmail Ceran duyurdu.

…..

-Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen Millet Bahçesi projesine dair verilen yürütmeyi durdurma kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının itirazı sonucu bozuldu. Bilirkişi raporlarına rağmen yürütmenin durdurulması kararının bozulmasının hukuksuz olduğunun altını çizen Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin, “Onlar vazgeçmiyorsa biz hiç vazgeçmiyoruz. 23 yıldır pes etmedik, şimdi hiç pes etmeyiz” dedi.

….

-Mavi Kalem Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin işçileri DİSK’e bağlı Sosyal-İş’e üye olmuş ve Sosyal-İş yetki başvurusu yapmıştı. İşveren dernek önce yetkiye itiraz etti ardından da sendikaya üye olan işçilerin bir kısmını işten çıkardı, bir kısmını da ücretsiz izne ayırdı. Bugün (30 Eylül) yapılacak işe iade davası öncesinde Sosyal-İş, İstanbul Fatih’teki dernek binası önünde açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada konuşan işçilerden Anıl Eser, işçilerin sendika tercihinden dolayı işten atıldıklarını ve bunun suç olduğunu ifade etti. Açlık, baskı, mobbing ve sözleşmelerinin yenilenmemesi ile terbiye edilmeye çalışıldıklarını ifade eden Eser, işveren derneğinin sözde hak temelli bir dernek olduğunu söyleyerek çalışanların veri gizliliğini ihlal ederek kimlerin sendikalı olduğunu öğrenmeye çalıştığını belirtti.

……

-Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından Boğaziçili akademisyenlerin sırt dönme ve nöbet eylemleri sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün (29 Eylül) nöbetlerinin 180. gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 180. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

Akademisyenlerin nöbetlerinin ardından “Kayyumluk” yazılı tabela yenilendi. Akademisyenler öğrencilerin çadır kurup masa açtıkları yerde yeniden masa açtı.

-Onur Yürüyüşü’ne katılan öğrencilerin bursları kesildi, yurttan atıldı. CHP’li Çakırözer, “Yurttan çıkarma, burs kesme cezalarının tek amacı, üniversite gençliğine gözdağı vermek, susturmak, sindirmek” dedi.

Eskişehir’de Onur Haftası kapsamında 30 Haziran’da düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne katılanlar hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında öğrenciler yurttan atılarak bursları kesildi.

Yürüyüşte bulunan öğrencilerden soruşturma kapsamında talep edilen savunmada, söz konusu yürüyüşte LGBTİ+ bayraklarının sallandığı belirtilerek, yurttan çıkarma cezasının uygulanması gerektiği savunuldu. Ardından Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYGM), öğrencileri yurttan çıkardı. Ayrıca, öğrencilere verilen KYGM bursları da kesildi.

……

-Erzurum Koruma Kurulu’nun 1. Derece doğal SİT alanına ilişkin ilke kararlarına rağmen Munzur Gözeleri’nde iş makineleri çalışma yapıyor.

Erzurum Koruma Kurulu’nun 1. Derece doğal SİT alanına ilişkin ilke kararlarına rağmen Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri’ndeki rekreasyon projesi, Danıştay 13. Dairesi’nde açılan dava sonucu iptal edilmişti.

Ancak Dersim’in doğasına yapılan talan politikaları tüm hızıyla devam ediyor. Erzurum Koruma Kurulu’nun 1. Derece doğal SİT alanına ilişkin ilke kararlarına rağmen Munzur Gözeleri’nde özel şahıs tarafından iş makineleri çalışma yapıyor.

….

-Konya’nın Yeni Mahalle semtinde sürdürülen kentsel dönüşüm sebebiyle Abdal toplumunun mağduriyeti gün geçtikçe büyüyor. Yurttaşlar, arazilerinin belediye tarafından gasp edildiğini belirterek “Bugün arsalarımızı satsak, verilen parayla Konya’nın dışında dahi ev alamayız. Asıl amaçlanan Abdalları yurdundan etmek” ifadelerini kullandı.

Konya’nın Karatay ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de yaşayan Abdalların evleri belediye zoruyla yıkılıyor. Mahalleliler, tapulu arazilerinin değerinin çok altında satın alınmak istendiğine vurgu yapıyor.

Karatay Belediyesi, “Yeni Mahalle cazibe merkezi” olacak dese de Abdal toplumunun yaşadığı mağduriyet görmezden geliniyor. Kentsel dönüşüm adı altında yıkımın ilk adresi olan Yeni Mahalle’de şu ana kadar en az 50 evin yıkıldığı söyleniyor.

……

-Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 28 Eylül 2009 günü koyunlarını otlattığı sırada, bir havan mermisinin patlaması sonucu hayatını kaybeden 12 yaşındaki Ceylan Önkol için maddi ve manevi tazminat istemiyle açılan davada İçişleri Bakanlığı tazminata mahkum edilmişti. Diyarbakır 2. İdare Mahkemesi, Önkol’un ailesine 283 bin TL maddi ve manevi tazminat ödenmesine karar vererek, olayda Önkol’un yüzde 10, idarenin ise yüzde 90 kusurlu olduğu kararlaştırılmıştı.

Bunun üzerine hem Önkol’un ailesine hukuki destek sunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi avukatları hem de Jandarma Genel Komutanlığı avukatları Danıştay’a temyiz başvurusunda bulundu.

….

-Diyarbakır Barosu, yakın zamanda sınır dışı edilen 15’i çocuk 39 göçmene ilişkin hazırladığı raporda çocuk, engelli ve öldürülme tehlikesi olan göçmenlerin sınır dışı edilmesinin durdurulmasını önerdi.

Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Mülteci Hakları Komisyonu, 19-25 Eylül tarihleri arasında Çınar İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gözetim altında tutulup, sonrasında sınır dışı edilen 15’i çocuk 39 düzensiz göçmene ilişkin hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısına Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren da kayıldı.

-Suruç Katliamı’na ilişkin açılan davanın 20’nci duruşması Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi Hilvan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü.

IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı’nın da sanığı olan ve bugüne dek mahkeme salonuna getirilmeyen, dava dosyasındaki tek tutuklu Yakup Şahin, duruşmaya tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Mahkeme heyeti Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarının kovuşturulmanın genişletilmesi yönünde yaptığı tüm talepleri reddetti.

Mahkeme Yakup Şahin’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava 22 Ekim tarihine ertelendi.

…..

-Suruç katliamı davasının 20. duruşmasında avukatlar, katliamın asıl sorumlularının aydınlatılmasını sağlayacak tüm taleplerini reddeden mahkemeye karşı reddi hakim yoluna başvurdu.

Suruç İçin Adalet Platformu avukatlarından Sezin Uçar, bugün görülen Suruç davasının 20. duruşmasında mahkeme heyetinin, katliamı aydınlatacak tüm talepleri reddetmesi üzerine reddi hakim yaptıklarını kaydetti.

…..

-İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Zekeriyaköy’de büyük kısmı ağaçlık olan eski askeri araziye inşa edilen tartışmalı ‘Köy Zekeriyaköy Projesi’nin kapasitesi artırıldı.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından 2015 yılında yapımına başlanan projenin kapasitesinin artırılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçen ağustos ayında başvuru yapıldığı ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinin başlatıldığı duyuruldu. Bakanlık tarafından önceki gün yapılan açıklamada ise projeye ilişkin “ÇED gerekli değil” kararının verildiği belirtildi. Ayrıca projenin 28 milyon 303 bin TL’ye mal olacağı açıklandı.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

29-30 Eylül Ülke Gündeminden

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Reklam Engelleyicisi Tespit Edildi

Sitemize katkıda bulunmak için lütfen reklam engelleyicinizi devredışı bırakın.