1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kürt sorunu müzakere sürecine dönülerek çözülür

Kürt sorunu müzakere sürecine dönülerek çözülür

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Kürt sorunu ve çözümüne dair saha araştırması yaptı. Araştırmaya katılan yurttaşlar, Kürt sorununun anayasal tanımayla, güvencelerle, çatışmasızlıkla ve barışla çözüleceğini belirterek, müzakere sürecine dönülmesini istedi.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, yurttaşların Kürt sorununa yaklaşımı ve çözümüne dair algı, görüş, tutum ve eğilimlerini ölçebilmek amacıyla bir anket çalışması yaptı.

Araştırma Diyarbakır, Mardin, Van gibi bölge illerinin olduğu 18 kentte 948 kişinin katılımıyla online olarak gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanların yüzde 95,4’ü kendini Kürt olarak tanımladı.

“KÜRT SORUNU YOKTUR” TANIMINA KATILMADILAR
Katılımcılara “Kürt sorunu için aşağıdaki tanımlamalara katılır mısınız?” sorusu yöneltildi.

“Kürt sorunu yoktur” tanımına araştırma grubunun toplamda yüzde 82,3’i katılmadı.
“Anadil ve kimlik haklarının tanınmamasıyla ortaya çıkmış bir kültürel sorundur” tanımına yüzde 82,5’i katıldı.
“Eşit yurttaşlık haklarına sahip olmamaktan kaynaklı bir sorundur” tanımına ise yüzde 86,9’u katıldı.
“Ekonomik ve eğitim düzeyi olarak geri kalmış, kalkınmamış bir bölgenin sorunudur” tanımına yüzde 55,9’u katıldı.
“Kürt sorunu Kürtlerin kendi kendini yönetme istediğinden dolayı ortaya çıkan bir sorundur” tanımına yüzde 61,4’ü katıldı.
“Kürt sorunu Kürtlerin bir ülke kurma istediğinden kaynaklanan bir sorundur” tanımına yüzde 52,1’i katıldı.
“Kökeni eskilere dayanan tarihsel bir sorundur” tanımına yüzde 81,7’si katıldı.

ÇÖZÜME HİZMET EDEN PARTİ: HDP

Katılımcıların yüzde 97,7’si MHP’nin, yüzde 94,9’u AKP’nin, yüzde 93,2’si İyi Parti’nin, yüzde 85’i “Saadet Partisi’nin, yüzde 82,7’si Gelecek Partisi’nin, yüzde 81,2’si CHP’nin, yüzde 74,3’ü Deva Partisi’nin “Kürt sorununa ilişkin söylem ve politikalarının Kürt sorununun çözümüne hizmet etmediğini” düşünürken; yüzde 87,8’i “HDP”nin politika ve söylemlerinin Kürt sorununun çözümüne hizmet ettiğini düşünmektedir” yanıtını verdi.

KISA VADEDE ÇÖZÜM BEKLENTİSİ DÜŞÜK

“Sizce Kürt sorunu nasıl çözülür?” sorusuna katılımcıların; yüzde 44,5’i “Çözüm/Müzakere sürecine dönerek”, yüzde 29,3’ü “Anayasal tanınma ve güvencelerle”, yüzde 15,2’si “Çatışmasızlık ve Barış ile”, yüzde 5,7’si “Bağımsızlık mücadelesiyle”, yüzde 1,5’i “Kürt sorunu oktur” ve yüzde 1,7’si “Reformlarla” dediği belirtildi.

Araştırma gurubuna “Sizce Kürt sorunu hangi statüyle çözülür?” sorusuna, katılımcıların; yüzde 57,2’si “Demokratik Özerklik”, yüzde 15’i “Eşit yurttaşlık”, yüzde 9,9’u “Avrupa yerel yönetimler özerklik şartı”, yüzde 9,9’u “Bağımsızlık”, yüzde 5,1’i “Federasyon” derken, yüzde 1,9’u “Kürt Sorunu Yoktur”, 1,1’i “Hepsi” yanıtlarını verdi.

“Sizce yakın tarihte Kürt sorunu çözülebilir mi?” sorusuna katılımcıların, yüzde 26,4’ü “Evet”, yüzde 47,9’u “Hayır” derken; “Sizce Kürt sorunu ne zaman çözülebilir?” sorusuna ise yüzde 33,3’ü “11 ve daha uzun yıllar içinde, yüzde 20,7’si “1-5 yıl içinde”, yüzde 18,8’i “6-10 Yıl İçinde” derken yüzde 3,4’ü “Hiçbir zaman” ve yüzde 23,8’i ise “Fikrim yok” cevabını verdi. “Sizce çözüm süreci en yakın ne zaman yeniden başlayabilir?” sorusuna katılımcıların yüzde 36,5’i “2 Yıldan fazla bir zaman içinde”, yüzde 13,7’si “1-2 Yıl içinde” derken, yüzde 8,6’sı “Bir daha başlamaz” ve yüzde 31,2’si “Fikrim Yok” yanıtlarını verdi.

ÇÖZÜM SÜRECİNİN ENGELİ: CUMHUR İTTİFAKI

“Sizce çözüm ve müzakere sürecinin yeniden başlamasının önündeki en büyük sorun/engel nedir veya kimdir?” sorusuna katılımcıların, yüzde 45,6’sı “Cumhur İttifakı ve Liderleri”, yüzde 30’u “AKP-Erdoğan”, yüzde 18,1’i “Devlet/Derin devlet”, yüzde 1,5’i “PKK-KCK” yüze 0,4 ise “HDP hariç tüm siyasi partiler” yanıtını verdi.

“Sizce; Türk Silahlı Kuvvetleri, PKK’yi askeri yöntemlerle etkisiz hale getirirse Kürt sorunu çözülür mü?” sorusuna katılımcıların; yüzde 95,1’i “Hayır” derken; “Sizce, PKK’nin silahları bırakması Kürt sorununu çözer mi?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 80,6’sı “Hayır”, yüzde 3,2’si ise “Evet” yanıtını verdi.

Kürt sorunu müzakere sürecine dönülerek çözülür
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin