Advert
  1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 21-22 Eylül Ülke Gündeminden

21-22 Eylül Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

-Bugün saat 10.00’da Sanatçı Ferhat Tunç hakkında açılan davanın duruşması, Büyükçekmece 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
……

-Bugün saat q2.00’de, Mersin’de Çukurova TUHAY-DER, dün dernek binalarına yapılan polis baskınına ilişkin açıklaması yapacak.

-Bugün saat 18.00’de, işten çıkarılan işçilerin işçilerine iade edilmesi için Market İşçileri Dayanışması, CarrefourSa Genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacak.

-Kısıtlı yurt imkanları ve fahiş ev kiraları dolayısıyla Öğrenci Sendikası, her gün saat 21.00-24.00 saatleri arasında parklar ve meydanlarda Akşam Nöbeti’ne başladı.

Eylem yapılacak kentler ve yerler şu şekilde ifade edildi:

Ankara: Kuğulu Park,Antalya: Cumhuriyet Meydanı yanı Anfi,Aydın: Kent meydanı,Edirne: Uğur Mumcu Parkı,Eskişehir: Kum Saha Parkı,Gaziantep: Masal Parkı,İzmir: Büyükpark,İstanbul: Kadıköy Yoğurtçu Parkı,Manisa: Ulupark,Mersin: Marina Sahil,Muğla (Bodrum): Tepecik Camii Yanı.

…..

-Ankara’da geçen yıl Madımak Katliamı’nı protesto ederken gözaltına alınan 8 Alevi yurttaş hakkında açılan davanın 22 Eylül’de Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde ikinci duruşması görülecek. Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi ve diğer demokratik kurumlar, bir basın açıklaması yaparak, “Haklı davamızda, sanık sıfatıyla hakim karşısına çıkarıldık. Tüm duyarlı canları duruşmaya davet ediyoruz” dedi.

…..

-El Yazmaları Twitter Sohbet Odası 22 Eylül Çarşamba 20.30’da Aydın Onay moderatörlüğünde Konut Sorunu konut krizi ve barınma hakkını konuşuyor. Konuşmacılar: -Cihan Uzunçarşılı Baysal -Hasan Durkal -Max Zirngast -Mert Batur -Güney Mengen.

…..

-Polisin sıktığı biber gazıyla yaşamını yitiren Devrimci Öğretmen Metin Lokumcu’nun ölümüne ilişkin davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesine karşı yapılan itirazlar reddedildi. Dava, Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

…..

-İzmir’de SF Trade fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılanlardan Ayşe Erim işe iade ve tazminat davasını kazandı.

Gaziemir Serbest Bölge’de yer alan SF Trade’de DERİTEKS’e üye oldukları için geçtiğimiz yıl işten atılan işçilerden Ayşe Erim açtıkları davayı kazandı. Mahkeme Ayşe Erim için “Davacının hizmet akdinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine” karar verdi. Erim, ayrıca sendikal tazminat hakkını da kazandı.

SF Trade’de sendikalaştıkları için 2019 yılında işçiler atılmış, fabrika önünde de 4 kadın işçi direniş başlatmıştı.

….

-Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından Boğaziçili akademisyenlerin sırt dönme ve nöbet eylemleri sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün (21 Eylül) nöbetlerinin 174. gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 174. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

– İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarını kapsayan 4 aylık Ege bölgesi Hak İhlalleri Raporu’nu açıkladı.

Dernek binasında yapılan toplantıyla raporu açıklayan İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, derneğe yapılan başvurular ve basın taramaları sonucu elde edilen verilerin İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak Burdur, Isparta illerini kapsadığını ifade etti.

İncin, son 4 ayda derledikleri hak ihlalleri raporunun ayrıntılarını şöyle sıraladı:

Gözaltı, tutuklama, güvenlik güçlerinin baskısı, tehdit, engelleme ve yargıya intikal eden toplamda yaşanan hak ihlali: 226,Kadına yönelik hak ihlali: 198, Çocuğu yönelik: 39, Çalışma yaşamı: 698,Cezaevlerine yönelik: 56, Mültecilere yönelik: 4 bin 747, Çevre alanı: 164,Darp-şiddet-yaralama, şüpheli ölüm, intihar iddiası, cinayet gibi diğer başlıklardaki yaşanan hak ihlali: 255.

İncin, toplamda ise 6 bin 383 hak ihlali yaşandığını kaydetti.

…..

-İHD’de açıklama yapan Meriç Nehri’ne atıldıktan sonra haber alınamayan Mohammet İsmail’in babası Ali Ahmet İsmail, oğlunun bir an önce bulunması için yetkililere çağrı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Edirne’de Meriç Nehri’ne atılan ve halen kayıp olan mültecilerin aile ve avukatlarıyla dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Açıklamaya İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Sığınmacılar Platformu Meclis üyesi Taha Elgazi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukalar Ahmet Baran Çelik ve Vedat Çağırtekin ile kayıp olan Mohammet İsmail’in babası Ali Ahmet İsmail katıldı.

Toplantıda konuşan Gülseren Yoleri, mültecilere yönelik bu tarz olaylara nefret söylemlerinin yol açtığı belirterek, “Sınır geçişlerine getirilen ağır uygulamalar nedeniyle bu tehlikeli yolculuğa mülteciler kendilerini mecbur hissediyor ve bu uğurda yaşamını yitiriyorlar. Türkiye’ye gelmeye ve gitmeye çalışan mültecilerin yaşamlarını yitirdiklerini biliyoruz. Geçici koruma kimliği olan mültecilerin Türkiye’den gitmek istediklerini gösteren veriler var” dedi.

….

-Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen çalışmayı engelleyen halkın direnişi sonucunda belediye sabah saatlerinde döktüğü kum ve molozları topladı.

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’na AKP’li belediye ekiplerinin sabah saatlerinde polis eşliğinde döktüğü moloz ve kum yığını Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması tarafından toplandı. Getirilen el arabası ve poşetlerle toplanan kum çöp konteynırlarına boşaltıldı.

Halkın direnmesi sonucu belediye çalışanları, korunun diğer yerlerinde kalan kum ve molozları ise kendileri topladı.

-Yakınları hasta olan ya da hayatını kaybeden tutukluların hasta ziyaretleri veya cenazeye katılmalarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Resmi Gazete’de yayımlanan “Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında yakınları hasta olan veya hayatını kaybedenlere 2 günlük izin verilecek.

Yapılan değişikliğe göre; tutuklunun talebi üzerine ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü hâlinde cezaevi amirinin önerisi ve Cumhuriyet Başsavcılığı’nın onayı ile yol süresi hariç 2 güne kadar cenazeye katılması için izin verilebilecek. Ancak yönetmelikte verilecek iznin “Soruşturmanın veya kovuşturmanın selameti ve güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla” kapalı cezaevinde olanların jandarma refakatinde gerçekleştirilebileceği belirtildi.

…..

-100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye; ‘Erişim engeli’ başlığında 15 puan, ‘İçerik sınırlaması’ başlığında 10 puan ve ‘Kullanıcı hakları ihlallerinde’ 9 puan alarak toplamda 34 puanla ‘özgür değil’ sınıfında yer aldı.

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un “2021 İnternette Özgürlük” raporuna göre, Türkiye internette “özgür olmayan ülkeler” arasında yer aldı.

Raporda, Türkiye’de internet kullanımı “Erişim engeli”, “İçerik sınırlaması” ve “Kullanıcı hakları ihlalleri” başlıkları altında incelendi. 100 puan üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye; “Erişim engeli” başlığında 15 puan, “İçerik sınırlaması” başlığında 10 puan ve “Kullanıcı hakları ihlallerinde” 9 puan aldı ve toplam 34 puanla “özgür değil” sınıfına girdi.

…..

-15 Eylül günü 8 işçinin sızan gazdan zehirlendiği Kuzey Star Tersanesi önünde işçilere seslenen Limter-İş, “Birleşmediğimiz müddetçe iş cinayetlerine kurban gitmeye devam edeceğiz. Birleşmediğimiz müddetçe geçtiğimiz gün olduğu gibi zehirlenmeye, hayatımızı tehlikeye atmaya devam edeceğiz” dedi.

….

KESK Eş Genel Başkanı Bozgeyik ve Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul, direnişteki işçilerle bir araya geldi.

-KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Eğitim-Sen Genel Başkanı NeJla Kurul ve MYK üyeleri direnişteki Xiaomi Salcamp ve Sinbo işçilerini ziyaret etti.

KESK heyeti, direnişinin 241. gününde olan TOMİS üyesi Dilbent Türker’i ziyaret etti.

Sinbo fabrikası önünde, “Madde 25/2 işçi düşmanlığıdır. Üyemiz Dilbent Türker ise geri alınsın. Sinbo’da haksız hukuksuz, keyfi uygulamalar son bulsun” yazılı pankartın açıldığı direniş alanında Eğitim-Sen Genel Başkanı Kurul, Türker ile sohbet etti.

Maruz kaldığı hukuksuzluğu ve direnişini aktaran Türker sendikasıyla direndiğini kaydetti.

….

-15 Temmuz darbe girişimi sürecinde gözaltına alınıp işkence gören bir öğretmenin davasına ilişkin ihlal kararı veren AYM, “Ulus tehlikede bile olsa işkence yapılamaz” ifadesini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gözaltına alınanlara işkence yapılmasına ilişkin kritik bir karara imza attı. AYM, Antalya’da gözaltına alınan ve işkence nedeniyle hastaneye kaldırılarak bağırsağından ameliyat olmak zorunda kalan öğretmenin şikayeti üzerine başlatılan, takipsizlikle sonuçlanan soruşturmanın “hak ihlali” oluşturduğuna karar verdi.

…..

-TİHV, insan hakları savunucularının geçtiğimiz altı ayda karşı karşıya kaldığı baskı ve engellemelere ilişkin bir bilgi notu yayınladı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) insan hakları savunucularının karşı karşıya kaldığı baskı ve engellemelere ilişkin hazırladığı bilgi notunda Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan hak ve özgürlüklerin keyfi bir biçimde kısıtlandığı belirtildi. Bu keyfiliğe karşı çıkan insan hakları savunucularının gözaltılar, tutuklamalar, işkence ve soruşturmalar ile engellenmek istendiği vurgulandı.

SÜRESİZ EYLEM VE ETKİNLİK YASAĞI

TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verileri esas alınarak hazırlanan bilgi notuna göre Türkiye’de 1 Mart 2021 – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında, 19 il ve 3 ilçede toplam 729 günlük, bir ilçede ise süresiz eylem ve etkinlik yasağı getirildi. 23’ü kadın ve LGBTİ+ hakları, 21’i sendikal haklar ve 11’i çevre hakları konulu olmak üzere 124 eylem ve etkinliğe müdahale edildi. 21 etkinlik engellendi. 2 ilçede toplam 80 köyde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

….

-Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin İstanbul Sözleşmesi’nin feshi nedeniyle açtığı yürütmeyi durdurma davasında Danıştay 2 üyenin kabul oyuna karşılık 3 üyenin ret oyuyla talebi reddetti.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin İstanbul Sözleşmesi’nin feshi nedeniyle açtığı yürütmeyi durdurması talepli dava Danıştay tarafından oy çokluğuyla reddedildi. Danıştay’ın kararı 2 üyenin kabul oyuna karşılık 3 üyenin ret oyuyla verildi.

Dernek sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İstanbulSözleşmesi’nin fesih kararının iptali nedeniyle dernek olarak Danıştay’a açtığımız yürütmeyi durdurma davası, oy çokluğuyla reddedildi (3 ret, 2 kabul oyu). Yürütmeyi durdurma talebine ‘kabul’ oyu kullanan üye hakimlerin karar özetlerini dostlarımızla paylaşıyoruz” diyerek karar özetlerini paylaştı.

….

-EŞİK, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının iptal edilmesine dönük yaptıkları başvuruya ret yanıtı veren ve kararı 84 sonra bildiren Danıştay’a tepki gösterdi.

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK), İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararına karşı Danıştay’a açmış oldukları davalara dair yazılı açıklama yaptı. “Danıştay 10. Dairesi İstanbul Sözleşmesi Davalarında Ne Yapmak İstiyor?” başlığıyla yapılan açıklamada, sözleşmeden çekilme kararının alındığı 20 Mart 2021 tarihinden itibaren çekilme kararına karşı kadın örgütleri ve çeşitli kesimlerin iptal davaları açtığına yer verildi. Açıklamada, “1 Temmuz yaklaşırken yürütmeyi durdurma talepleri konusunda olumlu ya da olumsuz bir karar verilmediği için EŞİK Platformu’ndan kadınlar 24 Haziran’da Danıştay’a ek dilekçe vererek yürütmeyi durdurma kararı verilmesini istemişlerdi. Bunun üzerine Danıştay, Meral Akşener’in açtığı iptal davasında 28 Haziran 2021 günü yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararı verdiğini açıkladı” denildi.

….

-Elazığ 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde hastane sevkleri sırasında tutuklulara “ağız içi arama” dayatılıyor.

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde olan tutuklulara, hastane sevkleri sırasında “ağız içi arama” dayatıldığı bildirildi. Aileleriyle haftalık telefon görüşmesi yapan tutuklular, hastaneye sevkleri sırasında jandarmanın “arama” adı altında ağız içi arama dayattığını aktardı. İnsanlık dışı uygulamaya tepki gösteren tutuklular, hastaneye gitmeyi reddediyor.

Tutuklular, kamuoyu ve insan haklarıyla ilgilenen sivil toplum kurumlarına duyarlılık çağrısında bulundu.

-Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyeleri başta olmak üzere 20’si tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasının 4. duruşması Sincan Hapishanesi Adliyesi’nde ikinci günde devam etti.

Kobanê davasına bakan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi başkanının Covid-19 temaslı çıkması üzerine görevlendirilen geçici heyet, avukatların talebi üzerine duruşmayı Perşembe gününe erteledi.

…..

-Aliağalı kadınlar, şiddete maruz bırakılan İranlı K.K. ile dayanışmak için basın açıklaması yaptı, K.K.’ye ziyarette bulundu.

Aliağalı kadınlar, 18 Eylül’de sekiz yıldır birlikte yaşadığı T.Y. isimli erkek tarafından çocuklarının gözü önünde şiddete maruz bırakılan İranlı K.K. ile dayanışmak için basın açıklaması yaptı. Aliağa Emekçi Meydan’ında bir araya gelen kadınlar, “Şiddete hayır” dedi.

Basın açıklamasını okuyan Eren Saran, K.K’nın maruz bırakıldığı şiddeti hatırlatarak, “İran’dan zorla yani bir eşya gibi satın alınarak getirildiğini öğrendiğimiz genç kadına sadece fiziksel şiddet uygulanmadı. Türk uyruklu T.Y. adlı erkek, kadının vatandaşlık hakkı almasının önünde de engel olmaya devam etti. Kız kardeşimizin çığlıklarına mahalleli koştu. Şiddet failini polise teslim etti, kadının evrakları için gerekli parayı topladı. Peki, vatandaşın kendi çabalarıyla yaptıkları ortadayken bu ilçenin mülki amiri ne yaptı?” diye sordu

…..

-Ergene’ye yapılması planlanan yeni OSB girişimine verilen ÇED onayına karşı çevreciler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz dilekçesi sundu.

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde yerel mahkemenin ret verdiği ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı OSB projesine karşı çevreciler, itiraz dilekçelerini bugün Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim etti.

Müdürlük önünde basın açıklaması yapan çevreciler, projenin iptal edilmesini talep etti.

….

-Hendek’te havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin ikinci bilirkişi raporunda fabrika sahipleri asli kusurlu bulundu.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020’de 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin hazırlanan ikinci bilirkişi raporu tamamlandı.

Aralarında makine, kimya, inşaat, bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisleri ve aynı zamanda iş güvenliği uzmanlarından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 127 sayfalık ikinci bilirkişi raporu, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

21-22 Eylül Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin