20-21 Eylül 2021 Ülke Gündeminden

Getting your Trinity Audio player ready...

 

-Bugün saat 13.00’de, İHD İstanbul Şubesi, Edirne’de Meriç Nehri’ne atılan ve halen kayıp olan mültecilerin aile ve avukatlarıyla dernek binalarında basın toplantısı düzenleyecek.

….

-Bugün saat 13.00’de, İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde yaşanan 4 aylık hak ihlalleri raporunu dernek binasında açıklayacak.

…..

-Bugün saat 13.30’da, MA muhabiri Sadık Topaloğlu ve gazeteci Sadiye Eser’in “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı devanın 3’üncü duruşması, Çağlayan’da bulunan İstanbul 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

…..

-Bugün saat 09.00’da, Diyarbakır Bağlar ilçesi Emek Caddesi üzerinde 11 Eylül 2019’da karşıdan karşıya geçmeye çalışan 5 yaşındaki Efe Tektekin’in ölümüne neden olan zırhlı araç sürücüsü polis İ.A. hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan açılan davanın duruşması Diyarbakır 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

…..

-6-8 Ekim 2014’te düzenlenen eylemlere ilişkin açılan ve aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasına yarına kadar ara verildi. Duruşma bugün saat 10:00’da devam edecek

…..

-Yarın(Çarşamba) saat 18.00’de, işten çıkarılan işçilerin işçilerine iade edilmesi için Market İşçileri Dayanışması, CarrefourSa genel Merkezi önünde basın açıklaması yapacak.

…..

-Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Melih Bulu görevdeyken üniversitenin Genel Sekreterlik görevine atanan Nedim Malkoç aleyhine açılan yürütmeyi durdurma davasını kazandı.

2 Ocak 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan ve 15 Temmuz 2021 tarihinde yine Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınan Melih Bulu görevdeyken, 2 Haziran 2021’de üniversitenin Genel Sekreterlik görevine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Nedim Malkoç’un getirilmesini yargıya taşıyan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, açtıkları yürütmeyi durdurma davasını kazandı.

…..

-Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasının ve yerine Naci İnci’nin atanmasının ardından Boğaziçili akademisyenlerin sırt dönme ve nöbet eylemleri sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, bugün (20 Eylül) nöbetlerinin 173. gününde bir kez daha “Kayyumluk” binasına sırtlarını döndü. Akademisyenler nöbetlerinin 173. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.

….

-Adalet talebini yineleyen Suruç Aileleri İnisiyatifi, 29 Eylül’de görülecek 20. duruşmaya çağrı yaptı.

Suruç katliamının 74. ayında biraya gelen Suruç Aileleri İnisiyatifi, Kadıköy Halitağa’da bir kez daha adalet talebini yineledi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün katıldığı eylemde, “Kalplerimiz adalet için atsın”, “Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankartlar ve Suruç şehitlerinin fotoğraflarının taşındı. Eylemde, 29 Eylül 2021 günü görülecek 20. duruşmaya çağrı yapıldı.

27 Mayıs’ta görülen 19. duruşmada savcı, sanık Yakup Şahin hakkında mütalaa okuyarak 34 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi. Verilen mütalaada, bugüne kadar görülen 19 duruşmada mahkeme heyeti tüm talepleri reddetti.

……

-Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS), TCDD yönetimi tarafından uygulanan sürgün ve baskılara karşı başlattığı oturma nöbeti 36’ncı haftasında Alsancak Garı önünde devam etti.

BTS İzmir Şubesi Başkanı Erdal Akyol, demiryollarında personel eksikliğinin olduğunu ve birçok demiryolları personelinin kadrolu görevinden çıkartıldığını belirterek, “Birçok işyerimizde personel eksikliğinden dolayı geçici görevlendirmelerle işler yürütülmektedir. Bu geçici görevlendirmeler adeta kurumun politikası haline gelmiştir. O kadar personel eksikliği var iken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) gelen Trafik ve İstasyon Yönetimi Daire Başkanı Abdullah Özcanlı tarafından kadroların hala düşürülmesi, yeterli personelin alınmaması iş yerlerimizdeki sorunları artırmaktadır. Sürekli çalışan iş yoğunluğunun fazla olduğu işyerlerinde personel açığının geçici görevlendirmelerle temin edilmeye çalışılması intibak yapılsa dahi yaşanabilecek kaza risklerini artıracaktır” diye konuştu.

…..

-DİSK Tekstil İşçileri Sendikası, Çalışma Bakanlığı’ndan yetki alınmasına rağmen Urfa’da Uğur Tekstil’de çalışan işçilerin sendikal örgütlenmesinin tanınmamasını protesto etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Tekstil İşçileri Sendikası, Uğur Tekstil adlı işyerinin sendikal haklarını 10 gündür tanımamasını yaptığı açıklama ile protesto etti. Urfa 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Uğur Tekstil Fabrikası önünde yapılan açıklamada “ Sendika haktır engellenemez Uğur Tekstil işçileri sendika haklarından vazgeçmeyecek” pankartı açıldı. Açıklamaya çok sayıda işçi katıldı.

…..

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 4 yıl önce yaşamını yitiren insan hakları savunucusu Güzel Şahin’i mezarı başında andı. Maltepe Gülsuyu mezarlığında yapılan tören devrim ve özgürlük mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Güzel Şahin’in mezarı, direniş anlarına ait fotoğrafları ile çiçeklerle donatıldı.

Mezar başında konuşma yapan mücadele arkadaşları, Güzel Şahin’in yürüdüğü onurlu mücadeleyi anlattı ve mücadeleyi sürdüreceklerinin sözünü verdi.

……

-Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde, siyasi tutsakların bulunduğu koğuşu “arama” adı altında talan etti. Bu sırada tutsaklardan darp edilenler oldu.

Siyasi tutsakların bulunduğu B6 koğuşu, idare ve gardiyanlardan 50 kişilik bir grup tarafından talan edildi. Duvarda bulunan resimlerin söküldüğü ve yere atıldığı aramaya tepki gösteren tutsaklar darp edildi. Tutsaklar, yaşananları haftalık yapılan görüşte aktardı.

….

-İzmir Buca’da Hasan Ağa Parkı’nda bir araya gelen üniversiteliler yüksek kiralardan kaynaklı yaşanan barınma sorununa dikkat çekti. Verilen 650 TL burs veya kredinin dahi barınma ücretine yetmediğini vurgulayan üniversiteliler, herkesi kendilerine destek olmaya çağırdı ve parkta nöbete başladı.

……

-Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi bir genç, geceyi ev kiralarını protesto etmek için kampüs önünde yatarak geçirdi.

Barınamıyoruz Hareketi’nden Gümüşhane Üniversitesi öğrencisi ev kiralarındaki artışları, yurt ve apartlardaki fahiş zamları protesto etmek için üniversitenin kampüsü önünde uyudu. Üniversiteli, yatak getirdiği kampüs önünde gece boyu uyudu.

Barınamıyoruz Hareketi, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “Barınamayanlar her yerde!” dedi.

……

-Dersim (Tunceli) Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, “Kente gelecek hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak. Yurtları çıkana kadar evlerimizde misafir etmeye hazırız. Gerekirse otel kiralayacağız” dedi.

….

-Bu yıl 28’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi.

Gazeteci-yazar Musa Anter’in (Apê Musa) 20 Eylül 1992’de Diyarbakır’da katledilmesinin ardından gazetecilik alanında verilen ve bu yıl 28’incisi düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri, yapılan törenle sahiplerine verildi. Yeni Yaşam Gazetesi’nin düzenlediği tören, Şişli ilçesinde bulunan Cemil Candaş kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

28. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nda ödüller, “Türkçe Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere beş ayrı dalda dağıtıldı.

….

-Salgın yokmuşçasına okulların hiçbir önlem alınmadan açıldığına dikkat çeken Eğitim-Sen Adana Şubesi, okulları açık tutulması için alınması gereken önlemleri sıraladı.

Eğitim-Sen Adana Şubesi, okullarda yaşanan sorunlarla ilgili Heykelli Park’ta basın açıklaması yaptı.

“Öğretmen ve idareciler yüz yüze eğitimin devam etmesi için çalışıyor, MEB ise talimat veriyor” pankartının açıldığı eylemde konuşan Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, Adana’da okulları salgın koşullarına uygun hale getirilecek bir çalışma yapılmadığını söyledi.

….

-Gazeteci-yazar Musa Anter, 29 yıl önce katledildiği sokakta anıldı. Anmada, “Apê Musa’ya kurşun sıkanlar o kalemi yerde bırakmak istediler ama özgür basın bu geleneği sürdürürdü ve buna müsaade etmedi” mesajı verildi.

Gazeteci-yazar Musa Anter (Apê Musa), 29. yılında katledildiği Diyarbakır Yenişehir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi 442’nci Sokak’ta, ailesi, siyasi parti temsilcileri ve gazeteciler tarafından anıldı.

….

-Halk müziği yorumcusu, opera sanatçısı, besteci ve şair Ruhi Su yaşamını yitirmesinin 36. yılında Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği tarafından mezar başında düzenlenen anmaya Ruhi Su Dostlar Korosu, Sanat Meclisi, Grup Yorum ve bir çok sanatçı, aydın katıldı.

Ruhi Su Dostlar Korsu’nun üyeleri, “Ruhi Su mücadele etmeyi öğretti. Aydınlanma mücadelesinin ön saflarındaydı. Çünkü Ruhi Su bir komünistti” ifadelerini kullandı.

Anmada şiirler okunurken, ayrıca yapılan konuşmalarda Ruhi Su’yu mücadelesine sanatına ilişkin mesajlar verildi.Anma, Ruhi Su türküleriyle bitirildi.

-Yüksek ev kiraları ve özel yurt ile apartlardaki fahiş zamlara karşı Öğrenci Kolektifleri’nin başlattığı Yurtsuzlar kampanyası kapsamında İstanbul’da üniversiteliler İstanbul Moda Sahil’de barınma sorununa dikkat çekmek için nöbetteydi. Polisin ablukasına ve engelleme girişimlerine rağmen üniversiteliler, şarkılarıyla, oynadıkları oyunlarıyla nöbetlerini sürdürdü

……

-Üniversiteliler Ankara’da 100. Yıl’da İlhan Erdost Parkı’nda çadır kurarak yüksek kiralardan kaynaklı yaşanan barınma sorununa dikkat çekmeye çalıştı. Üniversitelilerin parka çadır kurmasının hemen ardından polis, parkı ablukaya alarak saldırdı. 7 üniversiteli gözaltına alındı.

…..

-Öğrenci Faaliyeti, İstanbul’da Kadıköy ilçesinde bulunan Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü önünde “Ne evdeyiz ne yurtta isyandayız sokakta! Barınma hakkının gasp edilmesine karşı şimdi senin sıran” diyerek eylemdeydi. Üniversiteliler para sayma makinesi atarak basın açıklaması yaptı.

…..

-Adana’da parça başı ücretlerine zam talebi ile iş bırakma kararı alan sayacılar iş bıraktı. Zam talebi kabul edilen işçiler işe başladı.

Artan hayat pahalılığı karşısında parça başı ücretlerine zam talebi ile sayacılar iş bıraktı. Yapılan toplantıda Adana Ayakkabı İmalatı Çalışanları Derneği Başkanı Mustafa Özay, zam talebini kabul eden firmalara iş yapan sayacıların iş başı yapacağını, zam talebi kabul edilmeyen sayacıların iş dikmeyeceklerini söyledi. İş bırakma eyleminin ana aktörleri arasında Suriyeli mülteci sayacılar ve işçiler de yer aldı.

….

-Çin sermayeli Xiaomi Salcomp yönetimi ile Türk Metal Genel Merkezi arasındaki görüşmelerde sözlü mutabakat sağlandı. İşten atılan işçilerin işe iade edileceği TİS görüşmelerinin 1 Ekim itibariyle başlayacağı aktarıldı.

…..

-Marmaris’in İçmeler karayolu üzerindeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkiinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda, 29 Temmuz günü saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Yangın, kuru otların tutuşması ve şiddetli rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayılırken 9’uncu gününde söndürüldü. Yangından 52 gün sonra CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Burak Erbay ve Marmaris ilçe teşkilatı üyeleri Marmaris Adliyesi’nde bir araya geldi. Milletvekilleri ve partililer, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Muğla ve Marmaris Orman Müdürlüğü yetkilileri hakkında çıkan yangınlarda ihmallerinin olup olmadığının araştırılması için İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunun ardından yapılan basın açıklamasına Eğitim-Sen ve DİSK bağlı Emekli-Sen Marmaris temsilcilere destek için katıldı.

…..

-Kuzey Ormanları Araştırma Derneği tarafından hazırlanan, Kuzey Ormanları’na yönelen tehdit-tahrip unsurlarının yer aldığı ve orman ekosistemine verdilen zararların açıklandığı “Kuzey Ormanları Tehdit Tahrip Raporu” yayımlandı. Verilere göre Kuzey Ormanları’nı tehdit ve tahrip eden 30’un üstünde unsur var.

30’un üzerinde tehdit ve tahrip unsurları şöyle sıralandı: Mega Rant Projeleri (5 adet),Üçüncü Köprü ve Kuzey Marmara Otobanı.Üçüncü Havalimanı ve tamamlayıcı ulaştırma projeleri (Metro hattı vb.) vb),Kanal İstanbul,Çanakkale Köprüsüş,Osmangazi Köprüsü ve Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu,Enerji Santralleri (5 adet),Termik Santraller,Nükleer Santral,Rüzgar Enerji Santralleri (RES),Jeotermik Enerji Santralleri (JES),Hidroelektrik Enerji Santralleri (HES),Barajlar,Madencilik Faaliyetleri,Sanayi Faaliyetleri,Çöp Tesisleri, Hafriyat Döküm Sahaları,Kıyı ve Deniz Tahribi,Orman Yangını,Turizm Faaliyetleri,Su Şirketleri,Yasa ve yönetmelik değişiklikleri,Av Faaliyetleri ve Yaban Hayatı Tahribi

İnşaat ve Yapılaşma Faaliyetleri,Tarım Alanlarının Yapılaşmaya Açılması,Altyapı Faaliyetleri,Rus Doğalgaz Hattı Projesi ‘Türk Akım’,Ormancılık Endüstrisi,İklim Krizi,Koparılan orman alanları – Habitat kaybı/parçalanması,Sokak Hayvanları Terki,Definecilik.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

Exit mobile version