Getting your Trinity Audio player ready... |
Dünyayı saran ve çok sayıda ölüme neden olan koronavirüsün yeni delta varyantı herkesi olduğu gibi anne adaylarını da tedirgin ediyor. Hamileler koronavirüsün hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığına etkileri konusundaki sorulara yanıt arıyor. Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mustafa Torun, gebelerin koronavirüsü daha ağır geçirme riskinin bulunduğuna dikkat çekerek, ilk 3 aydan sonra aşı olunmasını tavsiye ediyor. Uzm.Dr.Mustafa Torun, “Doktorlar olarak, ilk üç ayda aşı yapılması taraftarı değiliz. Çünkü; ilk 3 ayda olan aşı, komplikasyonlar ile birbirine karışabilir. Doğumdan sonra yine aşı olunabilir. Herhangi bir sorun yoktur. Gebelerde normal insanlar gibi aşılanabilir” diye konuştu. Delta varyantının koronavirüsün en bulaşıcı hali olduğuna dikkat çeken Torun, “Bu varyant normale göre daha bin kat daha bulaşıcıdır. Şu anda birçok ülkede son derece yaygın haldedir. Gebeler bu varyanta maruz kaldıklarında hastalığı son derece şiddetli geçirebilir. Gebelerde, bulaşılıcık yönü daha yaygın ve şiddetlidir. Bu dönemde koronavirüse yakalanma riski normale göre daha yüksektir” dedi.
Dr. Mustafa Torun
MUTLAKA AŞI OLUNMALI
Yeni doğum yapan annelerin delta varyantını normal insanlara göre daha ağır bir biçimde geçirdiğini belirten Uzm.Dr.Mustafa Torun, “Normal bireylere göre yakalanma ve daha ağır geçirme riski daha fazladır. Koronaya yakalanıp yeni doğum yapmış bir annenin, bebeğine hastalığı geçirme riski vardır. Gebe bir kadında kronik bir rahatsızlık var ise koronaya yakalandığında karnındaki bebeğe etkisi olabilir. Gebelik, bağışıklığın baskılandığı bir dönem olduğu için koronaya karşı daha dikkatli olunmalıdır. Varyantlara karşı aşı olunmalıdır. Aşıdan kaçınılmamalıdır” diye konuştu.
Sonsöz olarak aşının evrensel, yaşamsal ve koruyucu hekimliğin en önemli bir unsur olduğunu belirten Uzm.Dr.Mustafa Torun, “Gebeler ilgili doktorlarının da önerisi ile ilk 3 ay dışında aşılanabilirler” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İLKSESGAZETESİ