Getting your Trinity Audio player ready... |
Romanlarla ilgili yaptığı çalışmalarla “Avrupa Konseyi Raoul Wallenberg İnsani Yardım Ödülü”nü alan Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus’un verdiği son bilgilere göre, Türkiye’de 400’ün üzerinde Roman sivil toplum örgütü faaliyet gösteriyor. Bu artışın öncelikli nedeni, 2010’da yapılan Roman Açılımı.
2019 Avrupa Konseyi Romanlar ve Gezginler Birimi’nin yaptığı son çalışmaya göre ise, Türkiye’deki Roman nüfusu yaklaşık 2 milyon 750 bin. Ancak resmi olmayan verilere göre ise yaklaşık 5 milyon.
Her seçim döneminde Roman mahallelerine ziyaretler, etkinlikler düzenlense de Roman adaylar ya listede yer almıyor ya da seçilemeyecek yerlerden aday gösteriliyor.
Bu gidişatı değiştirmek isteyen Roman vatandaşlar, 10 Ağustos 2020 tarihinde Hüseyin Akbulut liderliğinde “Güzel Parti” isimli yeni bir parti kuruluşunu gerçekleştirdiler.
ELMAS ARUS KİMDİR?
9 yıllık bir çalışmanın ürünü olan ‘Buçuk’ isimli belgeseli çekmeye Edirne’den başlayan ve 38 ilde 400’den fazla mahalle gezip hayata geçirdiği belgeselin yanı sıra, sosyal içerikli Göçün Türküsü, Dergaha Yolculuk, Kaçak Hayatlar isimli belgeselleri de peşpeşe çekmeye başlayan Arus’un hikayesi başta Üniversiteliler olmak üzere Edirne’de yaşayan çoğu Roman vatandaşa örnek olacak türden.
Evli ve bir erkek çocuk annesi olan Elmas Arus 1979’da Amasya’da dünyaya geldi. Ýlköðretim ve ortaöðretime Ýstanbul’da devam etti. 1998-2000 yýllarý arasýnda Trakya Üniversitesi’nde Radyo ve Televizyon bölümünde ön lisans düzeyinde eðitim alan Arus, 2001-2005 yýllarý arasýnda Ýstanbul Üniversitesi’nde lisans düzeyinde Gazetecilik eðitimi aldý.
Üniversite yıllarında kendi toplumunun sorunları üzerinde kafa yormaya başlayan Arus, hazırlıkları uzun yıllar sürecek olan “Buçuk” (2010) filmini eşi Haluk Arus ile birlikte çekti. Dokuz yıl boyunca bir grup gönüllüyle birlikte Türkiye’nin 38 şehrinde 400 Roman mahallesini ziyaret ederek, Roman üst başlığı altında toplanan Rom, Dom, Lom ve Abdal gruplarının yaşamlarını kameraya alan Arus çifti, “Buçuk” belgeseli aracılığıyla Roman bireylerin yaşamlarını toplumun geniş kesimlerine duyurmaya devam ediyor. Buçuk belgeseli, bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda birçok film festivalinde seyirciyle buluştu. Arus’un diğer belgeselleri, “Göçün Türküsü” (2007), “Dergaha Yolculuk” (2010) ve “Kaçak Hayatlar”dır (2010).
Elmas Arus 2009 yılında kurulan Sıfır Ayrımcılık Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı ve halen bu derneğin yönetim kurulu başkanlığını yapıyor. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak dezavantajlı toplulukların güçlendirilmesi ve bu topluluklara yönelik önyargı ve ayrımcılığın önlenmesi konusunda mücadele eden dernek, ayrıca “herkes farklı, herkes eşit” ilkesi temelinde çok kültürlü bir yaşamın koşullarını yaratmaya, geliştirmeye ve korumaya yönelik çalışmalar yapıyor. Kısa sürede Türkiye sivil toplumunda yaptığı çalışmalarla görünürlük kazanan dernek pek çok projeyi hayata geçirdi. Arus, Romanlar için Kamu-STK Diyalog Grubu ve PRALA-Romanların Hukuki Desteğe Erişimi Projeleri’nin koordinatörlüğünü yaptı.