Advert
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Salgında Güncel Durum

Salgında Güncel Durum

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Haber: Ersan Can

En gelişmiş RNA virüslerinden biri olan Sars2 hakkında uzun bir bilgilendirme yazısı yazmak istedim. Çünkü insanlar hala nasıl bir virüs ile karşılaştıklarının farkında değil ve ileride ne gibi sorunlar yaratabileceğinden haberleri dahi yok. Elde edilen verilerden anlıyoruz ki pandemi yakında bitmeyecek ve muhtemelen 2022 yılında da etkinliğini sürdürecektir.

Sars2’yi, diğer RNA virüslerinden ayıran benzersiz özelliklerinden birisi, uzun bir genom dizilimine sahip olmasıdır. Bu uzunluk yaklaşık olarak 30.000 kb kadardır. Sars Cov-2 Sıradan bir influenza (13.500) virüsünün neredeyse 2.5 katı uzunluğunda genom dizilimine sahiptir.

Bu da demek oluyor ki virüs bünyesinde muazzam miktarlarda bilgi depolayabilir. Bağışıklık sistemine karşı kaçış stratejilerini geliştirebilir ya da hücreleri daha verimli enfekte edebilir.

– Sars2’nin bir diğer farklı bir özelliği ise, bir başka RNA virüslerinde bulunmayan bir hata düzeltme mekanizmasına sahip olmasıdır. Proofreading DNA virüsleri ve hücrelerde bulunan bir hata düzeltme sistemidir. Virüs kendisini zayıflatan mutasyonları bünyesinden çıkartır ve avantajına olan mutasyonları genomunda tutar. Delta varyantı gibi giderek güçlenen varyantlar, bu sayede ortaya çıkmıştır.

Yani virüsün hızlı mutasyon geçirmesine ihtiyacı yoktur.

Bulaşı durmazsa daha tehlikeli varyantları görebiliriz.

– Patojenin hata düzeltme enzimleri, anti-viral ilaçlara da dayanıklıdır. Bu yüzden diğer RNA virüslerinde işe yarayan geniş spekturumlu anti-viraller işe yaramamıştır.

– Sars Cov-2 sahip olduğu reseptörler sayesinde vücuttaki hemen hemen her hücreyi enfekte edebiliyor ve çoklu organ yetmezliği bu yüzden olabiliyor.

Bu virüs bağışıklık sistemine yaramıyor ve aylarca geçmeyen Long Covid semptomlarının immün sistemle ilişkisi olabilir.

Delta varyantı ortaya çıkan ilk orijinal virüsten yaklaşık 2.5 kat daha bulaşıcıdır.

– Pfizer Biontech Covid-19 aşısı olmak üzere bütün aşıların etkinliğini kayda değer ölçüde düşürdü. İsrail’de 65 yaş üzerinde ağır hastalıktan korunma oranı %55’e kadar düşmüş durumdadır. Enfeksiyon koruması ise %16 ve diğer yaş gruplarında da benzer durum söz konusudur.

Hastalığı grip şekilde yorumlayanlar fena halde yanılıyor ve önümüzdeki yıllarda da yanıldıklarına tanık olabiliriz.

Özellikle delta varyantına karşı tedbiri elden bırakmamakta fayda var.

Kaynak:

https://www.nature.com/articles/s41421-021-00249-2

https://www.news-medical.net/news/20210808/New-study-describes-SARS-CoV-2-ExoN-enzyme-that-promotes-antiviral-resistance.aspx

https://static.scientificamerican.com/sciam/assets/Image/2020/saw0720Fisc39_d.png

Salgında Güncel Durum
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin