Getting your Trinity Audio player ready... |
-Bugün saat 13.00’de, İstanbul Haber-Sen Şubeleri, işten atılan TRT emekçisi Deniz Salmanlı ve Haber-Sen üyeleri ile dayanışma için Harbiye Radyoevi önünde olacak.
……
-Bugün saat 13.00’de, İstanbul Tabip Odası, Kovid-19 salgınındaki son durum ve alınması gereken tedbirlere ilişkin açıklama yapacak.
……
-Bugün saat 12.30’da, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin Eğitim Sen 1 No’lu Şube binasında açıklama yapacak.
….
-Bugün saat 13.00’de, SES Antalya Şubesi, sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunlara ilişkin Akdeniz Üniversitesi Hastanesi önünde açıklama yapacak.
……
-Bugün saat 17.00’de, İzmir Barosu, Afganistan’da yönetiminin Taliban’a geçmesine ilişkin baro binası önünde açıklama yapacak.
…..
-Gebze-TAYSAD’da bulunan Alba Plastik fabrikasında tacize karşı çıktıkları için işten atılan işçilerin direnişi fabrika önünde 8. gününde devam ediyor.Direnen işçiler sabah servis giriş çıkışlarında döviz ve sloganlarla işçilere mücadele çağrısı yaptı.
…..
KESK, hükümetin sefalet zammı dayatmasına karşı “kabul etmiyoruz” diye açıklama yaparak 27 Ağustos’ta iş bırakacaklarını duyurdu.
….
-Sanatçı Genco Erkal’ın, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. İddianamede kabul edilirse Erkal, önümüzdeki günlerde hâkim karşısına çıkacak.
…….
-KHK direnişçisi, öğretmen Nursel Tanrıverdi bugün yine Bakırköy Özgürlük Meydanı’indaydı. Direnişin 232.haftası. 4,5 yıldır gözaltı, işkence, tutuklamalara rağmen direniyor.Bu hafta ilk kez gözaltına alınmadı.Israr, kararlılık, direniş…
……
Toplu sözleşme görüşmelerinin kapalı kapılar ardında sona ermesi üzerine KESK açıklama yayınlayarak iş bırakma kararı aldığını duyurdu. KESK Yürütme Kurulu hükümetin 12 Ağustos’ta yaptığı teklife karşı tepki gösterdiklerini ve 11 gün boyunca hiçbir adım atılmadığını hatırlatarak şunları ifade etti:
“5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi bir “oldubitti” durumu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Bu durum bile tek başına 5,5 milyon kamu emekçisine ve emekliye verilen değeri ortaya koymaktadır. Bugün açıklanan mutabakat ise kamu emekçilerine, emeklilere verilen değeri gösteren bir belgedir.”
……
-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022-2023 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucuna dair açıklama yaptı.
5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan 2022-2023 dönemi toplu sözleşmesi, Memur-Sen’in kapalı kapılar ardında kamu emekçilerini satmasıyla bağıtlandı. Hükümetin ilk yıl için yüzde 5+6, ikinci yıl için yüzde 6+6 zam teklifini kabul etmeyen Memur-Sen, ilk yıl yüzde 5+7’lik, ikinci yıl yüzde 8+6’lık zamma imza attı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin uzlaşma sağlandığını ifade ederken Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, basın toplantısı sırasında sessizliğini korudu.
Toplu sözleşme öncesinde yetkili konfederasyon Memur-Sen ve Kamu-Sen taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, iki yılda yüzde 6 refah payı artışı talep etmişti. KESK ise kamu emekçilerinin maaşlarında yansımalarla birlikte yüzde 43,5 artış yapılmasını istemişti. KESK, net 4 bin 810 TL olan en düşük memur maaşının önce 5 bin 219 TL’ye çıkartılmasını, bu tutar üzerine yüzde 33,21 artış yapılarak en düşük memur maaşının 6 bin 952 TL olması talep etmişti.
…..
-KAMU EMEKÇİLERİ YİNE SEFALETE MAHKUM EDİLDİ
…..
-KESK Eşgenel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TİS mutabakatının 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik dayattığını belirterek, mutabakatı kabul etmediklerini söyledi.
Basın metnini okuyan KESK Eşgenel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İktidarın 12 Ağustos’ta yaptığı kamu emekçileri ve emeklikleri tarafından tepki ile karşılanan ilk teklifini yenilemek için 11 gün boyunca hiçbir adım atmadığını söyledi. Bozgeyik, 11 gün boyunca Çalışma Bakanlığı’ndan ‘henüz net değil’ cevabını aldıklarını belirtti.5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisi bir “oldu bitti” durumu ile karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Bozgeyik, “Bu durum bile tek başına 5,5 milyon kamu emekçisine ve emekliye verilen değeri ortaya koymaktadır. Bugün açıklanan mutabakat ise kamu emekçilerine, emeklilere verilen değeri gösteren bir belgedir” ifadelerini kullandı.
….
-Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin kayyum rektör olarak atanmasını Rektörlük önünden Güney kapıya “Kayyumlar gidecek biz kalacağız” sloganı eşliğinde yaptığı yürüyüşle protesto etti. Güney Kapı’dan çıkışlarına izin verilmeyen öğrenciler Bebek Kapı’ya yürüyüş düzenledi, burada açıklama yaptı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı. Ocak 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Melih Bulu; öğrencilerin ve akademisyenlerin protestoları aylarca devam ederken görevini sürdürmüş ve temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı Kararı ile görevden alınmıştı. Bulu’nun yerine; kayyum rektör yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Naci İnci vekaleten atanmıştı.
….
-Boğaziçi Üniversitesi Yurtdışı Mezunlar Topluluğu, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Melih Bulu’nun yerine Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’yi rektörlüğe atamasına ilişkin “Naci İnci derhal istifa etmeli” açıklaması yaptı.
‘NACİ İNCİ’NİN ATANMASI ÜNİVERSİTEMİZİN İRADESİNİ HİÇE SAYMAKTIR’
Yapılan açıklamada, “Kayyum Melih Bulu’nun vekili Naci İnci’nin 20 Ağustos gecesi yayınlanan hukuksuz bir kararname ile Erdoğan tarafından üniversitemiz rektörlüğüne kayyum olarak atanmasını kabul etmiyoruz. Kayyum rektör yardımcısı iken, akademisyenleri işten atarak, öğrencilere soruşturmalar açarak okulumuza verdiği onarılmaz zararlara hep birlikte şahit olduk. Üniversite bileşenlerinin organize ettiği, toplamda 5000 seçmenin katıldığı oylamalarda en fazla ret oyunu alan Naci İnci’nin atanması üniversitemizin iradesini hiçe saymaktır, üniversitemize bir saldırıdır” denildi.
….
-Birleşik Taşımacılık Sendikası(BTS) eylemlerinin 32 haftasında yine Alsancaj Gar’da eylemdeydi. Demiryollarının özelleştirilmesine, demiryolları emekçilerinin sürgüne gönderilmesi, açıklanan toplu sözleşmenin yine sefalet ücreti olması protesto edilirken, kamuoyu duyarlılığa davet edildi.
……
-Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Afgan Kadınlarla Dayanışma Yolları’nın konuşulduğu çevrimiçi toplantının ikincisini düzenledi.
İlki 18 Ağustos’ta gerçekleşen toplantıya 300’ü aşkın feminist, gazeteci ve aktivist katılırken, 21 Ağustos’ta ikincisi gerçekleşen toplantıya 200’ü aşkın kadın katıldı.
Toplantıda, Afganistan kadınların dünyadaki kadınlarla bağı vurgulanırken, kadınlar arasındaki dayanışmanın sürdürüleceğinin altı çizildi.
Bir an önce harekete geçme çağrısı
Afganistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Britanya, Endonezya, Estonya, Esvatini, Filipinler, Fransa, Güney Afrika, Hırvatistan, Hindistan, İran, İtalya, Kanada, Kıbrıs, Lübnan, Mozambik, Pakistan, Türkiye ve Yunanistan’ın katıldığı toplantıda, Taliban’ın yıllardır Afgan halkına baskı yaptığı ve kadın düşmanı olduğu belirtildi.
….
-Atama bekleyen öğretmenler 40 bin atama talebiyle ‘okuduk okuduk okutamadık’ diyerek Ankara Ulus’ta eylem yaptı.
Şubat ayında yapılacak 20 bin öğretmen atamasına ilaveten 40 bin atama daha yapılmasını isteyen öğretmenler Ankara Ulus’ta basın açıklaması gerçekleştirdi. Türkiye’nin birçok şehrinden otobüslerle gelen öğretmenler, “Emek, fedakârlık, puan, sıralama var, hakkımız olan atama yok” pankartını açtı. Atanamayan öğretmenler sık sık “susma haykır, 40 bin haktır”, “okuduk okuduk okutamadık” sloganlarını attı.
……..
-Gebze-TAYSAD’da bulunan Alba Plastik fabrikasında tacize karşı çıktıkları için işten atılan işçilerin direnişi fabrika önünde 8. gününde devam ediyor.
Direnen işçiler sabah servis giriş çıkışlarında döviz ve sloganlarla işçilere mücadele çağrısı yaptı.
Yapılan konuşmalarda, işten atılmalarına dair yalanlarla, kendilerine ve dayanışmaya gelenlere dair yapılan karalamalarla gerçeklerin üzerini örtemeyecekleri söylendi.Tacizlerin, mobbingin, düşük ücretlerin ve hak gasplarının son bulması için birlik olma, sendikalı olma çağrısı yapıldı.
….
-Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu AdkoTurk (İndomie) fabrikasında Tek Gıda-İş sendikasına üye işçiler mücadelelerini bugün greve çıkarak sürdürdü.
Sendikal çalışmada önde duran 21 işçiyi Kod 29’la işten çıkaran kapitalistlere karşı işçiler 4 aydır çadır direnişiyle mücadele ediyordu. Bu süreçte fabrikada yetkiyi alan Tek Gıda-İş sözleşme masası kurulmadığı için uzlaşmazlık zaptı tutup grev kararı almıştı.
Bugün başlayan grev öncesi AdkoTurk kapitalisti bir haftadır çalışan işçilere greve katılmamaları yönünde baskı uyguluyordu. Hiçbir hak hukuk tanımayan sermayedar, bir yandan işten çıkarma tehditleri savururken, bir yandan da greve katılmayanlara ikramiye gibi “rüşvet teklifleri” ile işçileri satın almaya çalıştı. Grevi engellemek ve zayıf düşürmek için son kozlarını oynayan patron grevin başlamasını engelleyemedi.
….
-Bölgede 2021 yılının ilk altı ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırlanan raporu paylaşan İHD Diyarbakır Şubesi, 7 kişinin kayıt dışı gözaltına alındığını, en az 15 çocuğun cinsel istismara maruz kaldığını aktardı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi 2021 Yılı İlk 6 aylık İnsan Hakları İhlalleri Raporunu, dernek binasında açıkladı.
Raporda, kişi pandemi sürecinde çok sayıda hak ihlalinin artarak devam ettiğini belirtildi ve en az 147 kişinin gözaltında, ev baskınlarında, sokakta, hapishanede işkence ve kötü muameleye; 7 kişinin kayıt dışı gözaltı ve sorgulamayla ajanlık dayatmalarına maruz kaldığı, 5 kişinin de çeşitli biçimlerde tehdit edildiği kaydedildi.
….
-Dargeçit’te yüksek elektrik faturaları nedeniyle bir araya gelen yurttaşlar DEDAŞ İlçe Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.
Mardin’in Dargeçit ilçesinde yurttaşlar yüksek elektrik faturalarına tepki gösterdi. Ellerinde yüksek meblağlı faturaları ile Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. Dargeçit İlçe Müdürlüğü önünde bir araya gelen yurttaşlar, kesilen faturaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Faturaları ödeyecek güçleri olmadığını belirten yurttaşlar, DEDAŞ’ın dolandırıcılık yaptığını ifade etti. Sayaçlarının direklerin üzerine çıkarıldığını ve kendilerinin kontrol edemez duruma getirildiğini söyleyerek tepki gösteren yurttaşlar, hukuksuz uygulamalara son verilmesini istedi.
….
-İstanbul Beyoğlu’nda 8 Mart’ta yapılan “Feminist Gece Yürüyüşü”nde gözaltına alınan 17 kadın hakkında 2 yıl 8 aydan, 7 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde yapılan “Feminist Gece Yürüyüşü”nde gözaltına alınan 17 kadın hakkında, “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma” iddiasıyla 2 yıl 8 aydan, 7 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianame 10. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
Beyoğlu’nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde düzenlenen “Feminist Gece Yürüyüşü”ne katılan 17 kadın gözaltına alınmış, çıkarıldıkları mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Kadınlar önümüzdeki günlerde iddianameyi kabul eden İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.
…
-Van’da Şerif Onat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Engelli Evde Bakım Hizmeti Birimi’nde görev yaparken, çalıştığı odaya giren İpekyolu Kaymakamı ve Belediyesi kayyumu Sinan Aslan’ın karşısında ayağa kalkmadığı gerekçesiyle Çaldıran’a sürgün edilen Agit Demirkan, buradan da Yozgat Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne sürgün edildi.
Demirkan’ın üst üste sürgün edilmesine gerekçe yapılan olay, geçtiğimiz 24 Mayıs’ta yaşandı. Kayyum Sinan Aslan’ın kuruma ziyareti sırasında önünde ayağa kalkmadığı için polislerce gözaltına alınıp kötü muamele gören Demirkan, hakkında herhangi bir adli veya idari süreç işletilmeden “görevlendirme” adı altında Van kent merkezine en uzak ilçe olan Çaldıran’a sürgün edildi.
….
-İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Ekim Can Polat’ın açlık grevi direnişi 78. gününde. Oğlu Ekim Can Polat’ın maruz kaldığı işkenceler karşı mücadele eden ve sesini duyurmaya çalışan anne Songül İlker, destek için bugün açlık grevine başladı.
Polat, “Hastane sevkinin yapılması ve tedavisinin başlaması, içerideki işkence ve hak gasplarının bir an önce son bulması, kantin ihtiyacının giderilmesi, içeride kitap sayısının artırılması ve kitapların içeriye alınması” talepleriyle açlık grevi direnişine başlamıştı.
Oğlunun sesinin duyulması için mücadele eden anne Songül İlker de destek için bugün açlık grevine başladı. ETHA’ya konuşan anne İlker, “Ekim hapishanede çok kötü muameleye maruz kalıyor. Hastane sevki yapılmıyor, tedavisi engelleniyor. Su bile verilmiyor, suyu maltada bırakılıyor” dedi.
……
-DSİ’nin su politikalarını kabul etmediklerinin altını çizen Bursa Su Kolektifi, yaşanan doğa felaketlerin neoliberal politikaları ve sermaye odaklı iktidarın yönetememe krizi olduğunu belirtti. Bursa Su Kolektifi; halkı suyun, yaşamın ve geleceğin sesi olmaya, mücadeleye çağırdı.
Bursa Su Kolektifi, “Afet değil cinayet” şiarıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. “Susma yaşamı savun” yazılı pankart ve dövizlerin taşındığı eylemin basın metnini Jale Büyükurgancı ve Sultan Gülsün okudu.
Yaşanan doğal afetlerin kapitalist sistemin neoliberal politikalar, bir avuç topraktan rant elde etmeye çalışan çeteler ve de yönetemeyen iktidar olduğunu söyleyen Büyükurgancı ve Gülsün, 11 Ağustos’ta 78 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan sel felaketini hatırlattı.
….
-Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından can güvelikleri tehlike altına giren kadınlar için dayanışma çağrısında bulunan Antalya Kadın Platformu, “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız” açıklamasında bulundu.
Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından kadınların kazanılmış hakları ve can güvelikleri tehlike altına girdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Antalya Kadın Platformu, “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız” dedi.
….
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)