Getting your Trinity Audio player ready... |
TARİHTE BUGÜN – 17 AĞUSTOS 1999-Marmara Bölgesi’nde gece saat 03.02’de 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gölcük olan depremde resmi açıklamaya göre 17 bin 480 kişi öldü, 48 bin 901 kişi yaralandı, yüz binlerce kişi evsiz kaldı.
…..
-Bugün saat 20.00’de, İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin yıldönümü nedeniyle Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda açıklama yapacak.
…..
-Bugün saat 17.00’de, Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Lice ilçesindeki Dakyanus Antik Kenti’ne dair Koruma Kurulu’nun inşaat izni vermesine karşı açtığı davanın sonucuna ilişkin oda binasında basın açıklaması gerçekleştirecek.
…..
-KESK’in Toplu İş Sözleşmesi (TİS) taleplerinin sürdüğü Ankara’ya iki koldan yapacağı yürüyüş yarın başlıyor. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, yürüyüş öncesi duyarlı kamuoyunu kamu emekçilerinin sesinin duyulması açısından önemli olduğunu vurguladığı yürüyüşe destek vermeye davet etti.
…..
-Sinbo’da direnişin 204. Günü.
Ankara yürüyüşünü tamamlayan TOMİS üyesi Dilbent Türker’in direnişi 204. gününde Sinbo fabrikası önünde sürüyor.
….
-Yemepsepeti’nin toplu iş sözleşmesi (TİS) masasına oturmak yerine yetkiye itiraz ettiğini belirten TÜMTİS, işçilere sendikadan istifa baskısı yapıldığını belirterek “Yemeksepetini sendika üyesi işçilere yönelik ‘Ya sendikan istifa et ya da işi bırak’ baskısına son vermesi, işçilerin anayasal hakkına saygı göstermesi konusunda uyarıyoruz” diye seslendi.
….
-Marmara depreminin üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen nüfusun yarısının riskli binalarda yaşadığına söyleyen İMO Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut, “22 yıldır çok ciddi ve kapsamlı bir çalışma yapılmamıştır. Zaman kaybetmeden çalışmalara başlanılmalıdır” dedi.
….
-Muğla Milas’a bağlı İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı’nın Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’ne (YK Enerji) kömür temini için kesilmesine karşı verilen mücadele devam ediyor.
Santralin komşuları olan dokuz köyü yutarak genişlemesine tanıklık eden ve kendi köylerinden de bir mahallenin kömür ocağı olmasına engel olamayan İkizköylüler, Akbelen Ormanı’nın da ellerinden alınarak kömür madeni yapılmasına karşı aylardır direniyor.
Yaklaşık bir aydır orman kıyısında çadırlar kurarak şirketin kesim yapmasına izin vermeyen köylülere ülkenin birçok yerindeki ekoloji mücadeleleri de destek veriyor.
….
-“Aile Hekimliği Sözleşme Ve Ödeme Yönetmeliği”ne tepki gösteren Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, iş güvencesinin tehdit altına alındığını belirterek, iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, temmuzda yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı Türkiye genelinde basın açıklamaları düzenledi.
Aile Hekimlerinin talepleri:
- ASM sözleşmeleri de toplu sözleşmeye dahil olmalıdır.
- Nüfusa ve performansa dayalı sağlık hizmeti yerine bölge tabanlı hizmet sunumu yapılmalıdır.
- ASM ve TSM’lerdeki görev tanımı belirsizliği giderilmeli, iş yükü fazlalığı azaltılmalı, çalışan sayısı kadrolu istihdamla arttırılmalıdır.
- ASM cari giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmalıdır.
- Kamu dışı ve taşeron çalışanlar kadroya alınmalıdır.
- Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı kadın emekçilerin gebelik ve emzirme izinleri 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeye eşitlenmelidir.
- …..
-Kocaeli’de gözaltına alınan İHD yöneticisi Azize Adıgüzel serbest bırakıldı.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 14 Ağustos’ta evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan İnsan Hakları Derneği (İHD) Kocaeli Temsilcisi Azize Adıgüzel, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
….
– Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 77’ye yükseldi.
Karadeniz’de yaşanan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.
AFAD tarafından yapılan son açıklamada “Yaşanan sel nedeniyle 77 vatandaşımız (62 Kastamonu, 14 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir” denildi.
Sinop ve Kastamonu’da ise kayıp ihbarının 42 olduğunu açıklandı.
….
-Boğaziçi Üniversitesi’nin tüm bileşenlerinin kayyum rektör Melih Bulu’ya yönelik protesto eylemleri sürüyorken Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bulu’nun görevden alınmasının ardından Boğaziçili akademisyenler, Rektörlük binasına sırt dönmelerini sürdürdü. Naci İnci’nin vekaleten Rektörlük koltuğuna oturmasının ardından ilk icraatinin akademisyen Can Candan’ı görevden alması olunca nöbet sürdü. Akademisyenler 133. nöbetlerini 16 Haziran’da yaptıktan sonra nöbet 26 Temmuz itibariyle devam etti.
Akademisyenler nöbetlerinin 149. gününde de “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” dedi.
Akademisyenler derslerine son verilen Can Candan ve Feyzi Erçin için dövizler taşıdı.
…..
-Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) TCDD yönetimi tarafından uygulanan sürgün ve baskılara karşı başlattığı oturma eylemi 31. haftasında da Alsancak Gar önünde gerçekleştirildi.
Açıklamayı okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, Sayıştay raporlarına yansıyan demiryollarındaki teknik eksiklikler ve kamu zararlarının ve meydana gelen kazaların önlenmesi için TCDD ve TCDD Taşımacılık A.Ş.’nin bugüne kadar yeterli emniyet tedbirlerini almadığını söyledi. Kurumun bu nedenle her yılı zararla kapattığını, kazalara neden olanlar ve usulsüzlük yapanlar hakkında bugüne kadar hiçbir idari ve cezai işlem yapılmadığını belirten Akyol, kurumun taşeronlaştırılmasının bu sorunlara neden olduğunu ifade etti.
….
-İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, “Yönetemiyorsunuz” şiarıyla sel ve orman yangınlarına ilişkin Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı.
“Yakıyorsunuz, yıkıyorsunuz, yok ediyorsunuz, yönetemiyorsunuz” pankartının açıldığı eylemde “Faşizme karşı omuz omuza” sloganının atıldığı eylemde basın açıklamasını okuyan Mustafa Güven, “Neredeyse ülke aylardır bir felaket sarmalının içine düşmüş ve bundan çıkamıyor. Yolsuzluk, mafya, rant ilişkileri ile halkın malları, ülkenin yeraltı ve yer üstü kaynakları, doğası yağma edilmesinin sonuçlarını ülkemizde her doğa olayının bir felakete dönüşmesine üzülerek şahit oluyoruz. Bir yanda ormanlar yanıyor, su yok; diğer yanda selde insanlarımız boğularak ölüyor. AKP iktidarı yaşanan her sorunda önce sorunu yok saymayı, mecbur kalırsa sorunun kaynağı olarak muhalefeti suçlamayı hatta çoğu zaman yangına körükle gitmeyi tercih ediyor ya da mecbur kalıyor” dedi.
…..
-17 Ağustos depreminin yıl dönümü dolayısıyla TMMOB’ye bağlı odalar ortak açıklama yaparak depremin yarattığı risklere, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.
Cumhuriyet tarihinin 1939 büyük Erzincan depreminden sonra en büyük ikinci depremi olarak kayıtlara geçen 1999 Gölcük depreminin üzerinden 22 yıl geçti. 7.4 büyüklüğündeki deprem tüm Marmara bölgesinde yıkıma neden oldu. Deprem can kayıpları ve yarattığı ekonomik sonuçları itibariyle tüm Türkiye’yi sarstı.
17 Ağustos Depremi’nın yıldönümü dolayısıyla TMMOB’ye bağlı Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Pala, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Taner Yüzgeç, Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, Mimarlar Odası Başkanı Deniz İncedayı ve Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter’in imzasını taşıyan ortak açıklama yaparak “Daha büyük acılar yaşamamak için önlem alınsın” çağrısında bulunuldu
….
-TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 22. yıldönümüne ilişkin Karaköy’de bulunan şube binalarında basın toplantısı düzenledi.
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Nusret Suna, Marmara depreminin yıldönümlerinde benzer sorunları dile getirmekten ve aynı çözüm önerileriyle kamuoyu önüne çıkmaktan mutlu olmadıklarını söyledi. Kısır döngü yaşandığını dile getiren Suna, “Milat olarak kabul edilen Marmara depreminin üzerinden geçen 22 yıl boyunca ne merkezi yönetim ne de yerel yönetimler sorumluluğunu yerine getirmiştir. Ne yapılarımızın ne de kentlerimizin deprem güvenliği sağlanmıştır. Ne İstanbul ne de Türkiye depreme hazır değil” dedi.
….
-Birleşik Metal İş Sendikası Araştırma Merkezi’nin (BİSAM) açıkladığı verilere göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı 2 bin 864 TL oldu.
BİSAM raporunda 2003 yılının haziran ayında 4 kişilik bir aile, günlük minimum 15.2 liraya sağlıklı beslenebilirken, bugün ancak 95.5 liraya sağlıklı beslenebilmektedir. Buna göre 18 yıllık zaman zarfında açlık sınırı 6.3 katına çıktı. Aynı dönemde enflasyondaki artış ise 5.58 kat oldu.
…
-İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu’na ilişkin “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nın yürütmesinin üçüncü kez durdurulmasına karar verdi.
Avukat Onur Cingil sosyal medya hesabından duyurduğu haberde, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’i de etiketleyerek şu ifadeleri kullandı:
“3-0 oldu… Meşhur efsaneyi hatırladın mı? Müjdemi isterim. Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusunu katledecek İhalesinin de Yürütmesini durdurduk ????”
…..
DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)