TOKİ’nin mağdur ettiği Konaclı sakinleri Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’yı protesto etti

 

 

SOLMEDYA- TOKİ’nin mağdur ettiği Konaclı sakinleri Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ve Binali Yıldırım’a seslendi: Söz insanın onurudur diyerek Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’yı protesto etti.

Tuzla Konaşlı Mahallesinde gecekondu alanında imar planı olmamasına karşı TOKİ’nin imar planı çıkarttırarak kendilerini mağdur ettiğini belirten vatandaşlar Tuzla Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptılar.

İstanbul’un Tuzla ilçesi Konaşlı mahallesinde vatandaşların tapulu arsalarının bulunduğu bölgeyi gecekondu önleme bölgesi ilan eden TOKİ, yeni imar planları yaptı. TOKİ’nin yaptığı imar planları ile mağdur olduklarını belirten vatandaşlar Tuzla Belediyesi önünde toplanarak protesto gösterisi yaptılar.

Konaşlı Dayanışma Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hasan İşit, yerel seçimler öncesi AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binalı Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tuzla Belediye Başkanı AKP’li Şadi Yazıcı’nın kendilerine söz verdiğini belirterek “Söz insanın onurudur, Konaşlı halkı sizleri unutmadı dedi.

“Kendi tapulu arazimizin üzerine kendi paramızla inşaat yaptığımız ve tüm vergilerini ödediğimiz binalarımız nasıl gecekondu olabilir?” diye soran Hasan İşit, basın açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz derdimizi kendi ilçemizin belediye başkanı olan Sadi Yazıcı’ya anlatalım dedik ve yerel seçimler öncesinde görüştük. Bize planların iptal edildiğini ve Konaşlı halkının istediği imar planlarını yapacağız dedi, açıkça söz verdi.
Binali Yıldırım’a gittik. TOKİ’nin imar planlarını iptal edeceğini ve Konaşlı halkının istediği planları yapacaklarını söylediler.
Yetmedi yerel seçimlerden önce Şadi Yazıcı, “Konaşlı halkına müjde, TOKİ, Konaşlı planları iptal edilmiştir, yeni plan halkımızın istediği şekilde belediyemiz tarafından yapılmıştır.” yazılı pankartları Konaşlı’nın dört bir yanına astırdı.

Sözlerinin ardından yaklaşık 3 yıl geçti. Ancak ortada hala Konaşlı halkının istediği imar planları yok. TOKİ ile konuştuğumuzda ise “bizlere tuzla belediyesinin sözü bizi bağlamaz, yetki bizde” cevabını aldık ve şok olduk.”

TOKİ’nin, 150 hissedarı bir parsele sıkıştırdığını, arsalardan yüzde 45 kesinti yaptığını dile getiren vatandaşlar, sadece bu durumun bile Tuzla Belediyesi ve TOKİ’nin kendilerini Konaşlı’dan tasfiye etmek istediğinin ispatı olduğunu ifade ettiler.

TOKİ’nin vatandaşın arsalarını parçalara böldüğünü ancak kendi dağınık arsalarını birleştirdiğini hatırlatan vatandaşlar, “Burada adalet nerede? Vicdan nerede? TOKİ, vatandaşa ucuz konut üretimi bırakıp emlakçılık yapma kararı aldı ise bunu da bilelim!” diye sordular.

KONACLI SAKİNLERİ DAYANIŞMASININ BASIN AÇIKLAMASI

Çok değerli Konaşlı halkı, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve basın mensupları, basın açıklamamıza hoş geldiniz.
Sözlerime öncelikle Konaşlı’yı nasıl var ettiğimizi anlatarak başlayacağım. 30 – 40 yıl önce sadece başımızı bir yuvaya koyalım diye alın terimizle kazandığımız paraları biriktirip arsalar satın aldık, çoluğumuzun çocuğumuzun rızkından kesip inşaatlar yaptık, Tuzla belediyesine bina vergisini, çöp vergisini ödedik, yolları yaptırdık. Koca bir Konaşlı’yı emeğimizle var ettik.
Ancak yıllar geçti, kaç defa bu binanın içerisinde imar planı istiyoruz, evlerimiz eskiyor dediysek de sonuç alamadık. En son kendimizi TOKİ’nin bir kez dahi görüşümüzü almadan yapmış olduğu imar planlarının içerisinde bulduk.
2017 yılında TOKİ, Tuzla Belediyesinin de olumlu görüşü ile Konaşlı’yı gecekondu önleme bölgesi ilan etti. İlk önce anlamadık, kendi tapulu arazimizin üzerine kendi paramızla inşaat yaptığımız ve tüm vergilerini ödediğimiz binalarımız nasıl gecekondu olabilirdi? Sonradan öğrendik ki, binalarımız gecekondu olmasa da TOKİ’nin Konaşlı da imar planı yapması için burası gecekondu önleme bölgesi ilan edilmişti. Bu duruma Tuzla belediye başkanı Sn. Şadi Yazıcı’nın tek bir itirazı dahi olmamıştı ve bizleri bilgilendirmemişti.
Göb ilanından sadece 7 gün sonra TOKİ nazım ve uygulama imar planları ile Konaşlı’yı bin bir emekle var eden bizleri mağdur etmiştir. Planları kabul etmememizin nedenleri ise şöyle özetlenebilir;
1) Arsalarımızdan yasal en üst sınır olan yüzde 45 kesinti yapılmıştır. bu kesinti ile şu an 3 dairesi olan komşumuzun 1 daire sahibi olması bile zora girmiştir.
2) Binalarımız yapılan planlarda yok sayıldığından 150 hissedar 1 parsele sıkıştırılmıştır. 150 hissedar nasıl 1 müteahhit ile anlaşır da ev yapar? Mümkün değil. Sadece bu durum bile tuzla belediyesi ve TOKİ’nin bizleri Konaşlı’dan tasfiye etmek istediğinin ispatıdır.
3) 1,75 emsal verildiği söylense de, tüm binaları yıkmamız halinde bu hakka sahip olacağımız söylenmiştir.
4) Yeni plan ile arsalarımızın bir kısmı yeni oluşturulan iki parsele dağıtılmıştır. Örnek vermek gerekirse kesinti sonrasında 300 m2’si olan komşumuzun 200 m2’si 1 parselde 100 m2’si ise farklı bir parsele atılmıştır. Arsamızın parçalanması sonucunda yeni daire sahibi olmamız da zora girmiştir. Peki Allah aşkına bu planlar bizi Konaşlı’dan atma planı değil de nedir?
Bizim arsalarımızı bu kadar parçalara bölen TOKİ, kendi dağınık arsalarını kendi yaptığı planla birleştirdi. Şimdi biz soruyoruz, burada adalet nerede? Burada vicdan nerede? TOKİ, vatandaşa ucuz konut üretimi bırakıp emlakçılık yapma kararı aldı ise bunu da bilelim!
TOKİ’nin bu kötü imar planlarından sonra bizler planlara itiraz ettik. Sonrasında avukatımız ile tanıştık ve 16 ayrı dava açarak planların iptalini talep ettik. Bir sürü keşifler, bilirkişi incelemeleri yapıldı. 13 bilirkişi heyeti bu planlar hukuka ve kamu yararına aykırıdır dedi. Mahkemeler birer birer imar planlarının iptaline karar verdi.
Tam da bunlar olurken biz derdimizi kendi ilçemizin belediye başkanı olan sn. Şadi Yazıcı’ya anlatalım dedik ve yerel seçimler öncesinde görüştük. Bize planların iptal edildiğini ve konaşlı halkının istediği imar planlarını yapacağız dedi, açıkça söz verdi.
Eski başbakan sn. Binali Yıldırım’a gittik. TOKİ’nin imar planlarını iptal edeceğini ve Konaşlı halkının istediği planları yapacaklarını söylediler.
Yetmedi yerel seçimlerden tam önce sn. Şadi yazıcı “Konaşlı halkına müjde, TOKİ Konaşlı planları iptal edilmiştir, yeni plan halkımızın istediği şekilde belediyemiz tarafından yapılmıştır.” yazılı pankartları Konaşlı’nın dört bir yanına astırdı.
Şadi Bey Haber Türk ekranlarına çıktı ve “imar planlarını iptal ettik. Aydınlı merkezdeki imar planlarının aynısını yapacağız, Konaşlı halkına müjdemiz var” dedi.
o da yetmedi, tuzla belediyesi Konaşlı da kapılarımıza “müjde, Konaşlıda’ki mevcut binalar korunarak vatandaşlarımızın istediği gibi imar planları yapacağız.” yazılı broşürler dağıttılar.
Tuzla belediyesi olarak açtığımız davalarda bizim lehimize dilekçeler vereceklerinin sözlerini verdiler.
Sonrasında seçimleri kazandılar. Tek bir davada dahi kendi seçmenleri olan biz konaşlılar lehine dilekçe vermediler.
Sözlerinin ardından yaklaşık 3 yıl geçti. Ancak ortada hala Konaşlı halkının istediği imar planları yok. TOKİ ile konuştuğumuzda ise “bizlere tuzla belediyesinin sözü bizi bağlamaz, yetki bizde” cevabını aldık ve şok olduk.
Tuzla belediye başkanına gittiğimizde ise, “ben size söz vermedim” cevabını aldık. 3 yıl önce bize müjde verenler, bugün sözlerini yok sayıyorlar.
Şimdi de İstanbul büyükşehir Belediyesi’nin imar planları yapabileceği söyleniyor. Soruyoruz, TOKİ’nin ilan ettiği ettiği gecekondu önleme bölgesi kararı kaldırılmadan, İstanbul büyükşehir belediyesi nasıl imar planı yapacak?
Bizler bize söz veren sn. Şadi Yazıcı’nın, sn. Binali Yıldırım’ın, sn. Murat Kurum’un sözlerini tutmalarını istiyoruz. Konaşlı halkının istekleri çok basit, artık anlaşarak mahkeme kapılarında yıllarımızı geçirmek istemiyoruz.
İmar planlarının tamamına da itiraz etmiyoruz. Sadece adaletli planlar istiyoruz. Sadece kendi mahallemiz olan Aydınlıya verilen imarı istiyoruz. Tuzla Belediyesi’nin çıkardığı 2012’de çıkardığı ve herkesi memnun eden az kesintili imarı istiyoruz. Biz sadece bizim imarımızı bu yıllara bıraktıkları için yüzde 45 kesinti yapılmasını istemiyoruz. Bu kesintiler uygulandığı zaman bizim zaten küçük olan tapulu arsalarımız üzerinde herhangi bir ev yapma şansımız kalmıyor. Bizim gidecek başka yerimiz, ev yapacak başka arsamız yok!
Deprem tehlikesi bu kadar fazla iken bir an evvel devlet büyüklerimizin 3 yıldır tutmadıkları sözü tutmalarını istiyor ve sabırla bekliyoruz.
Sevgi ve saygılarımızla…

Exit mobile version