Advert Advert
  1. Haberler
  2. Röportaj
  3. Kocaali’de Köyün Çiftliği’nin Kurucusu Hayrettin Sofu İle Hayvancılık Üzerine

Kocaali’de Köyün Çiftliği’nin Kurucusu Hayrettin Sofu İle Hayvancılık Üzerine

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...
Ayson Karabağ

 

Hayrettin Sofu Biyografisi

10.11.1954 Kocaali doğumluyum. 3 çocuk babası ve 5 torun sahibiyim. Lise mezunuyum.Sakarya’da Sanat Endüstri Lisesi okudum. 7 kardeşiz.

Dedeniz Ne İş Yapardı? Kayak küreği yapardı, İstanbul’a satardı. O zaman kayak kürekleri süper satılıyordu. Ticaretle uğraşan, hayvancılıkla uğraşan bir aileden geliyorum. Tabi bu iş, katılım yolu ile geldiğine inanıyorum.

Siz Ne İş Yaptınız? Evimizde hayvan var, ama kendimize yetecek şekilde var. Ben de o zaman avize imalatı yapıyordum. Camilerin avize işlerini, evlere özel avizi işi yaptım. Zahmetli, eziyetli bir iş. Eleman yetiştirmek gerekir. Ustayı elde tutmak gerekir. Pazarlama yapacak adamı elde tutmak gerekir. Yatırım yapmak gerekir, biz çok uğraştık rekabetle.

Kendinizi Yeniden Keşfedin Diyorsun

Ben kendimle ilgili her şeyi biliyorum demeyin. Kendinize bir soru hazırlayın. Ben kimim, nereden geliyorum, önümde ne gibi engeller var, engelleri nasıl aşabilirim gibi sorulara cevap arayın. Kendiniz yapacağınız işi iyi bilin. O işi yapın, yaparken işin ucundan değil, sarılarak, kucaklayarak yaparsanız başarı cebinizde olur. Onun için kendinizi keşfetmesini bilin.

Hamit Bektaş İçin Gazeteyi Okuduğunuz Zaman Ne Düşündünüz?

Çok gururlandım. Onlarda elektrikli süpürge yapıyorlardı, yollarda karşılaşıyordum ve konuşuyorduk. Çok mücadele verdi, çok emek harcadı, sabırlı oldu. Şimdi duyuyorum 150 kişiyi çalıştıran bir fabrika kurmuş. 49 ülkeye ihracat yapıyor. Bunu okuyunca çok gururlandım. Komşumuzun başarısı benim başarım gibi hissettim. Belki birine cesaret verir, belki birine örnek olur. Hamit Bey’in işinde başarılı oluşu, başarılı insanlara iş dünyasında örnek olsunlar hep. Geldiği yolu öğrensinler, bu insanlara başarısından dolayı plaket versinler. Ülkemiz adına, ilçemiz adına gurur duyulacak bir başarı. Ne demek yol süpüren araçların imalatını yapması, bizi çok gururlandırdı.

Hayvancılık Nedir? Hayvansal üretim ya da yaygın adı ile hayvancılık; ürünleri ve güçleri ile insanlara yararlı evcil hayvanların bakımı, beslenmesi, üretimi ve yetiştirilmesini kapsayan tarım koludur.

Bu Zahmetli Zor İşi Neden Yapıyorsunuz? Ben burada süt satmasaydım, ben burada yumurta satmasaydım, ben burda gübre satmasaydım, ben burada kurban veya adak satmasaydım, sizinle nasıl tanışacaktım. Sahilde çok değerli dostlarımız var. Kimisi süt istiyor, kimisi yumurta istiyor, kimisi kurbanlık kesmek istiyor. Bunların ihtiyaçlarını görmek, hayırlı dualarını almakta beni işimde daha çok çalıştırmaya teşvik ediyor. Müşterilerim Allah razı olsun diyor. Bu sözler sizi daha çok çalıştırıyor.

Hayvancılık Çok Zahmetli ve Pahalı Bir İş Değil mi? Ben köy çocuğuyum. Babam da bu mesleği yapıyordu. Bu bizim işimiz, ama bu meslekte sevgi olmazsa yapılmaz. Hayvan aşkını bilmeyen yapamaz, bu zor zahmetli işi giren vazgeçer. Herşey almak, bakmak. Zor. Ben bu zoru yaparken, hayvan olan sevgimizden, aşkımızdan, zorluklara göğüs gerebiliyorum. İşimin doktoru olmasam, hayvanların ne yaptığını, ne diyeceğini bilmesem bu işte başarılı olamam. Biz zorlukların, engellerin çocuklarıyız. Bu işte ter olmadan, emek olmadan, zahmet olmadan bereket olmaz.

Hayvanların Sıcağa, Soğuğa Karşı Tutumları Nasıldır?

Soğuğa karşı dirençlidirler. Fakat güneşi fazla sevmezler. Gölgede olmayı tercih ederler. Hayvanları rüzgârdan, cereyan yapan yerlerden uzak tutmak gerekir.

Kocaali’de Yağmur Çok Yağdı, Ne Gibi Sıkıntılar Çektiniz? Hayvanlar yattığı yerde su altında kaldı. Kaç gün uyuyamadım. Hayvanların yeri rahat olmayınca, insanın huzuru olmuyor Çok şükür fazla sıkıntısını çekmedim, ama zor günler yaşadım. Hayvanlarım eziyet çekti ama çok şükür kazasız atlattık.

Bu Hayvanlar Anaç Hayvanlar mı? Bu hayvanlar hamilelik dönemlerine 2 ay kaldı. Doğum günlerini bekliyoruz. Sıcak olunca daralıyorlar, gölgede serin yerde olmaları için çalışıyoruz.

Bu Hayvanlarınız Adak İçin, Kurban İçin Hazır Olan Hayvanlar mı, Fiyatları Nedir? Evet, fiyatları 1000 TL’den başlıyor dedik ama en küçüğü 1000 TL olanlardan hiç kalmadı. Şimdi, 1400, 1500, 1600, 1800, 2000 TL’lik hayvanlarımız var. Bunların beslenmesiyle ilgili, kiloları ile ilgili duruma göre değişiyor.

Hayrettin Bey, Tam Bir Doktor Gibisiniz ?Hayvan isteklerini bilmezseniz, hayvanın dilinden anlamazsanız, hayvanlara bakamazsınız. Hayvanlarımı tanıyorum. Ne istediklerini biliyorum. Gözlerim 24 saat üzerlerinde, bunlarla birlikte yaşıyorum.

Ne Gibi Sıkıntılar Yaşıyorsunuz? Bazı yavrular annelerine yaklaşmıyor. Annelerini emmiyorlar. İlk anne memesinden süt var mı ona bakarım yoksa o zaman süt hazırlarım, sütle beslerim ve güçlü olmalarını sağlarım. Yoksa yavrusunu kaybedersiniz. Bu küçük detaylara kadar iyi bakmak gerekir. Bilmek gerekir. Hayvanlara Baktıkça Çok Mutlu Olduğunuzu Görüyorum Bu hayvanların sayesinde çocuklarımı yetiştirdim. Kimisi doktor oldu, kimisi mimar oldu. Bu hayvanlar nankör değil. Siz ilgi gösterin, o size verim veriyor. Size bereketli geliyor.

Biz İnsanlar Mangalı Seviyoruz, Eti de Seviyoruz, Ama Hayvan Kokusunu Sevmiyoruz Dışarıdan gelen belki bu koku onları rahatsız edebilir. Bize parfüm kokusu gibi geliyor. Bu hayvanlarını sütünü satıyoruz. Biz bu hayvanların gübresini satıyoruz. Biz bu hayvanların yumurtasını satıyoruz. Bundan para kazanıyor ve çocuklarımızı yetiştiriyoruz. Kocaali’ye katma değer kazandırıyoruz.

Kurbanlık İçin Nasıl Bir Hazırlık Yaptınız? Kurban kesmek, yüzmek, parçalamak ve poşete doğru bir şekilde mutlu, huzurlu bir şekilde göndermek için hazırlıklarımızı yaptık. Sabah erkenden gelenler için çay ve ikramlarımızı hazırladık. Bize güvenen, bize inanan bu değerli müşterilerimiz hem ikramlarını alsın, hem de başında dursunlar. Dualar ederek, hayvanları severek kestirsin. Başında izleyerek yüzülür, parçalanır ve teslim edilsin diye 10 kişilik bir ekip hazırladık. Kurban başı 70 TL versinler, çalışanlar da emeklerini alsınlar. 70 TL kurban kesen içinde az para ile hem gönül kazansın hem de rahat etsin. Eskiden ben keserdim, yüzerdim, şimdi yapamıyorum. Ancak bir tane yapacak gücüm var.

Köylü, Şehrin Vazgeçilmezi midir? Bu cümle çok güzel bir cümle, insanı mutlu ediyor. Avrupa’da gerçekten köylülere değer veren, işine yardımcı olan devlet desteği alanları duyuyorum. Keşke bizde de olsa. Ben sabah saat 06.00’da kalkarım. Hayvanları doyurmak için meraya götürüyorum. Sonra su içmesini sağlarım. Tam güneş hızlanınca getirip gölgede vakit geçirmelerini sağlarım. Sonra suyun yerinin temiz olması için, dinlenmeleri için ortamı hazırlarım. Kendime vakit ayırıyorum. Sonra akşam yemeğini düşünüyorum. Aklım, fikrim hayvanların yanındadır. Bu konuda böyle olmazsan, işinde başarılı olamazsın.

Hayvanların Sürekli Yeri Değiştiği Zaman Ne Gibi Sıkıntı Yaşarsınız? Biz kurbanlık hayvanları burada besledik. Hamile hayvanlarımız var. Bunları başka yere taşımaya kalksam zayıflatırım. Yerlerini beğenene kadar huzursuz olurlar. Beslediğim hayvanlar zayıflar. Hamilelik sıkıntısı yaşarlar. Onun için sürekli yer değiştirmeden aynı yerde beslemenin verimliliğine inanırım.

Mustafa Kemal Atatürk, Köylü Şehrin Efendisidir Diyor, Siz Kocaali’nin Efendisisiniz? O Zaman Kocaali’de bu işi yapan elleri saysanız azdır. Bu zor ve zahmetli işi her insan yapamaz. Çok zor ve her şey çok pahalı. Hesap kitap yapmanız gerekir. Biz engelleri aşa aşa geliyoruz. İnsan hayvanın aç mı kalsın, ne gerekirse alırım yediririm. Onun için biz efendi olsaydık, yol tabelalarımız sökülmezdi. Ben destek görmedim ama engel çok gördüm. Benim yerim ortadan sağa veya sola tabela koymalıyım ki, insanların ihtiyaçlarına cevap vereyim. Tabelalarımı kaldırıyorlar. Tam da Kurban Bayramında yaşadım.

Belediye Başkanından Ne İstiyorsunuz? Buraları sanayi yapacaklarını, Dilovası’ndan deterjan gibi, kimyasal sanayi buraya taşıyacaklarını öğrendim. Buraları kamulaştırmaya çalışıyorlar. Belediye başkanı işin içinde diyorlar. Sanayi için sık sık toplanıyorlar, bunları yüz yüze görüştünüz mü, hayır? Bu konu beni ve komşularımı rahatsız ediyor. Biz burda hayvancılık yapıyoruz. Ben ilk şehirin içindeydim. Buralara bizi kaymakam yönlendirdi. Burası şehre uzak diye burda, hayvancılık yapmaya başladık. Bu konuda hayvanlar için daha iyi hizmet için altyapıya yatırım yapacağım, ama isteğimiz kırıldı. Rahatsız olmaya başladık, bu konuda ne olacak endişesi taşıyorum.

Hayrettin Abi, Başkan Kocaali İçin Kendi Ayağına Silah Sıkar mı? Bile Bile Kendisini Tehlikeye Atar mı? Bilmiyorum. Bir-iki kez gittim. Yerinde yoktu görüşemedim. Ben sizin için için kapısını çalacağım. Bu soruları soracağım. Size sağlıklı bilgileri getireceğim. Belediye başkanları bölgesi için iyi işler yapmak için, ilçeyi geliştirmek için uğraşıyorlar. Ama yanlışın içinde olmazlar. Kocaali’yi senden benden daha çok seviyorlar. Bunu bil sevgili abim. Biz de sizin gibi düşünmek istiyoruz.

Kaymakamdan Bir Beklentiniz Var mı? Yabancı göz terazidir. Tabi kaymakamımız gelip bizleri denetlesin, eksiklerimiz varsa söylesin. Biz işimizi, görevimizi daha güzel yapalım. Kocaali’ye katma değer kazandırıyoruz. Sahilde oturan insanlara hizmet veriyoruz. Biz devletimizin elini hissetmekten gurur duyarız. Onların fikirleri bizim için değerlidir. Biz burada değerli hayvanları besliyoruz. Onların nimetlerinden bende komşularım da faydalanıyor.

Sıkıntılarınız Var mı? Sahilde oturan, bizi tanıtan bir ana yola yakın ve sokağın başına tabela koydum. Müşterilerimize yol göstersin, rahat bulsunlar diye. Ne hikmetse bayrama 3 gün kala baktım yok. Kimin kaldırdığını bilmiyorum. Bu konuda bilgimiz yok, şayet zabıta kaldırdıysa bize yol gösterse, bilgi verse, yardımcı olsa daha iyi olurdu. Ama bu konuda hiç yardım ve bilgi vermediler. Keşke bilgi verseler, yol gösterseler, bizde belediyenin istediği gibi yapardık. İşgaliye varsa onu da öderdik.

Başarılı Hayvancılık İçin Ne Söylersiniz? Yem maliyetlerinin düşürülmesi büyük ölçekli üretimin teşvik edilmesi gerekir. Besi hayvancılığının desteklenmesi gerektiğine inanıyorum. İşlerimizi zorlaştırmasınlar, kolaylaştırsınlar ki, bizde işimizi daha iyi yapalım.

Takdir Görmek mi, İşinizde Çok Para Kazanmak mı Sizin İçin Önemli?

Ya size samimi bir şey söyleyeyim mi, işini düzgün yapan, güven veren insanlar size inandığı zaman paradan daha kıymetlidir.

Yanlış Kimden Gelirse Onun Karşısındayım Diyorsunuz

Toplumsal konularda çok ses çıkaran biriyim ama öyle yalan yanlış duyumlarla konuşmam. Konuşmadan önce iyi araştırırım. Kocaali’ye zarar verecek konuların karşısındayım. Kocaali’ye faydalı işlerin yanındayım.

Hayvanlara Olan Tutkunuz Yaşamı Güçlendiriyor Görüyorum

Bu hayvanlara bakıyorsun, yediriyorsun ve size katma değer kazandırıyor. Gelip süt alanları veya gelip yumurta alanları, gübre isteyenleri görmek, onların mutluluğunu yaşamak bizi işimize daha da tutkuyla bağlatıyor. İnsanlara faydalı işleri yaptığımız için mutlu oluyorum.

Müşteri Yasin Düzçay Bey, Hayrettin Sofu’yu Dinlediniz, Ne Söylemek İstersiniz? Bende Karslıyım. Hayvancılığın içinden geliyorum. Biz hayvancılığı bıraktık. Burada inşaatta çalışıyorum. Bu iş çok zor ve para yetmiyor. Her şey pahalı. Dinledim. Kocaali’de küçük bir yerde tabelanın sökülmüş olmasına üzüldük. Keşke zabıta ikaz etseydi. Kurban Bayramında işlere engel olunmasaydı, daha iyi olurdu. Çünkü 1 yıldır hayvanlar besleniyor ve kurbanda satılsın diye. Bu iş çok zor ve zahmetli. Bu işi kendiniz tek başına yapamazsınız. Yardımcı çalıştırmak zorunda ve bu işi yapanlara destek verilmesi gerekir. Hepimize faydalı iş yapıyor. Siz yumurta için geldiniz, ben buraya süt için geldim. Kurban için bakmaya geldim. Hayrettin abi, çok farklı bir adam. İnsana değer veren, insanlar kazanmasını bilen, ayaklarına kadar gerekirse hizmet yapan biri. Ben 5 yıldır alışveriş yapıyorum. Adam gibi adam. İletişim Nedir?

İletişim, iletilmek istenen bilginin hem gönderici hem de alıcı tarafından anlaşıldığı ortamda bilginin bir göndericiden bir alıcıya aktarılma sürecidir. Organizmaların çeşitli yöntemlerle bilgi alışverişi yapmalarına olanak tanıyan bir süreçtir

Hayvancılık İçin Belediyeden Destek İsteseniz, Ne İsterdiniz? Bu zamanda herkes yemek istiyor, biz hayvan yetiştiriyoruz. Hayvana olan sevginin arttığını görüyoruz. Bizde ilçemize gelen misafirlerimizin çocuklarını çiftliğimizde gezdirmek istiyoruz. Çocukların gelip resim çektirmelerini isterim. Süt sağmalarını isterim. Tavukların içinde yumurta toplamalarını isterim. Bu konuda Avrupa’daki gibi bizim eksiklerimizi kapatacak, güzelliklerimizi ortaya çıkaracak yeni nesille bizi buluşturacak belediye olmasını isterim. Madem biz Atatürk’ün söylediği gibi, şehrin efendisiyiz.

Sahildeki Müşteriler Sizi Çok Seviyorlar, Nasıl Kazandınız?

İlçemize gelip yerleşen, burada yaz-kış yaşayan insanlara; yumurta, süt, et, gübre veriyorum. Doğal beslenmeyi özleyen, sütü güvendiği yerden almayı düşünen, adadığı, inandığı yerde kesip dağıtmayı düşünün bu insanlara hizmet veriyorum. Bu Kocaali için, faydalı iş yaptığımı görüyorum. İnsanlar mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz.

Devletten, Ziraatten Nasıl Faydalanmak Gerekir? Memurlarımızın veya veterinerlerimizin bize bilgi bakımından beslemek için, sürekli eğitim verseler, yol gösterseler bizlerde kendimizi yenileyebiliriz ve eksiklerimizi kapatabiliriz. İşimizi daha verimli yapar ve güzel işlere imza atabiliriz. Deneyimlerimiz, tecrübelerimiz bir başka hayvan yetiştirene faydası olur. Onun için bizlere eğitim desteği ve hayvanlarımızın beslenmesi için bilgi vermelerini arzu ederim. Kredi konusunda bizlere bilgi versinler. Hayvanların sigortası konusunda bilgilendirilirsek iyi olur. Bizlerde işimizi daha emin adımlarla yapmış oluruz.

Hayrettin Abi, Artık Tabelaya Gerek Yok, Konum Var,

Siz Teknolojiyi Kullanmak İster misiniz? İşimi görecekse, müşterilerim beni rahat bulacaksa, bende teknolojiyi öğrenirim. Konum atmasını da öğreneceğim, sosyal medyayı kullanacağım.

Kocaali Belediye Başkanından İsteğinizi Tekrarlar mısınız?

Bu alan sanayi diyorlar. Burada olan kişileri toplasınlar, bilgi versinler. Biz ilk ağızdan duymak isteriz ve buraya yol konusunda asfalt olursa iyi olur. Bizi arayanların bulması için yol gösteren tabela konusunda yardımcı olsunlar, yol göstersinler.

Gençlere Neler Söylemek İstersiniz?

Azimli ve dürüst olun. Her zaman yeniliklere açık olun, hiç bir zaman bıkmayın usanmayın. Her şey bir anda olmuyor. Başarılarınızı zamana yayarak buna sabır da ekleyerek yolunuzdan ayrılmayın. Her tecrübeye açık olun. O zaman istediğiniz yerde olabilirsiniz. Unutmayın; istemek, başarmanın yarısıdır. Sabır ve azim her şeyin anahtarıdır

Hayrettin Sofu 0532 513 41 39

Öğretmen Aydın Karabaş’dan Okuduğunuz Kitap Üzerine Sohbet Edin

Kocaali’de Köyün Çiftliği’nin Kurucusu Hayrettin Sofu İle Hayvancılık Üzerine
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin