Advert Advert
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Üniversite mi – Karanlıkta Islık Çalmak mı?

Üniversite mi – Karanlıkta Islık Çalmak mı?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...
Cezmi Doğaner Avrupa Sosyal Demokrat Hareketi Başkanı

 

Bilimsel laik düşünceye karşı çağdışı gerici düşüncenin mücadelesi, 1233’de Kilisenin öncülüğünde kurulan “Engizisyon” ile başlamış ve çok kanlı mücadelelerden sonra, aklın, bilimsel ve laik düşüncenin zaferi ile son bulmuştur. 1479’da Fransız fizik ve doğabilimci Buffon baskıya uğramıştır. İtalyan fizikçi, matematikçi, gökbilimci ve filozof Galile, görüşlerini yayması ve öğretmesi yasaklanmış, yazdığı bir kitap nedeniyle yargılanması sonucu 1564’de ömür boyu ev hapsine mahkûm edilmiştir. Galile bilim ve din çatışmasının bir sembolü haline gelmiştir. Geçen yüzyıllarda profesörlükten uzaklaştırılan ve afroz’a uğrayan, hapsedilen yüzlerce bilim insanı ve sanatçı vardır.

Bilimi, her türlü baskılardan kurtarmak için bugünkü uygarlığın bulduğu çözüm düşünce özgürlüğü ve özerk üniversite uygulamasıdır. Buna uymayan ve üniversiteleri etki ve baskı altında bulduran ülkeler karanlıkta ve yanlış yoldadırlar. Yeni düşünce ve bilimsel çalışmalar yadırganır, küçümsenir, sahipleri zararlı ve tehlikeli insanlar olarak anlaşılır. Yönetenler maddi ve manevi şiddet, yasal baskılar uygularlar.

Üniversite, düşünsel ve bilimsel yaşamı canlandırır, gerçekleri araştırır, bulduğunda açıklar, yayınlar, her türlü tehlikeye karşı savunur. Üniversite siyasete ve siyasetçiye yol gösterir. Bilim ve akıl dışı, gerici, çağdışı düşüncelerle mücadele eder. Politikacıların birinin ak, diğerinin kara dediği bir ortamda yaşıyoruz. Siyasal, sosyal ve toplumsal bilimlerle uğraşan uzman ve bilim insanları susarlarsa, ülke kargaların fetva verdiği bir yer olur. Bilimsel düşüncenin aydınlığından yararlanmayan her kurum ve kişi cehaleti temsil eder. Her türlü baskı ve korku özgür düşünce ve bilimsel yaşamı yok eder.

Ordular yenilir, fabrikalar ve şehirler yıkılabilir, yerle bir olabilir. Dünya çapında yetişmiş büyük insanlarınız, uzmanlarınız, bilim insanlarınız, öncü bilimsel kurumlarınız varsa, dünyada kalıcı olursunuz. Gerçek yenilik savaş meydanlarından önce başlar. Bir ağaç içinden, özünde çürümeye başlarsa hafif bir rüzgârla yıkılabilir. Cehalet, gericilik ve tutuculuk hastalığına yakalanan toplumlarda yok olur.

Avrupanın bilim ve bilimsel kurumlara baskı yaptığı dönemlerde, korkuya, baskıya, çağdışı gerici düşünceye direnen bilim insanları uygarlığın yolunu açmışlardır. Tarih gösteriyor ki, her özgür düşünce gibi bilimsel özgürlük de verilmez alınır. Bilimin aydınlığı karanlıkları yok eder. Aydınlar, sanatçılar, bilim insanları özgür düşüncenin ve aklın öncüleri ve habercileridir. Onlar görev ve sorumluluklarını yapmazlarsa ülke baskı ve korkuya teslim olur.

Türkiye’de üniversitelerin üzerine ölü toprağı serpilmiş. Yönetsel, mali ve bilimsel özerklikten söz etmek mümkün degil! Kendilerini de yakından ilgilendiren hiçbir konuda sesleri çıkmıyor! Besleme uzmanlar TV’lerde pazarlardaki satıcılar gibi bağırıp çığırarak, narsist tutum ve davranışları ile boy gösteriyorlar. Üniversite hocalarının başında bir Demokles kılıcı gibi asılı duran OHAL kanunu sayesinde yazan, konuşan öğretim elemanı yerine meydan, iktidara yaranmaya çalışan sözde akademisyenlere kaldı.

“Oysa üniversiteler, düşünsel birer güç merkezi olmalıdırlar ve toplumu gerektiğinde düşünsel bakımdan koruyabilmelidirler. Bundan ötürü, felsefeden ve düşünceden korkmayalım diyor ve ekliyoruz: Felsefeye ve düşünceye gerek toplum gerekse eğitim katında ne kadar çok yer ve ağırlık verirsek, özgür ve demokratik bir topluma ulaşmada o kadar güvenlikli oluruz. Çünkü felsefe ve düşünce, çağdaş demokratik toplumun biricik güvencesidir.”

Galile dünyanın yuvarlak olduğunu söylediği zaman tek başınaydı. Kimse inanmamıştı O’na. Şimdi dünyanın yuvarlak olduğuna inanmayan tek kimse var mı? Galile’ye inanmayanlardan kimin adı kaldı bu günlerde? Hiç kimsenin. Fakat Galile, dünya var oldukça, insanlık tarihlerindeki o şerefli yerini daima alacak.

Bize Galile’ler lazım. Bu gün üç kişi, beş kişi olalım hiç önemli değil…

Üniversite mi – Karanlıkta Islık Çalmak mı?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin