Advert
  1. Haberler
  2. Uncategorized
  3. 18-19 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden

18-19 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

-Bugün saat 11.00’de, Ezilenlerin Hukuk Bürosu, müvekkilleri Ahmet Ayva’ya yönelik polis tacizi ve tehditlerine ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirecek.

…..

-Bugün saat 11.00’de, Hasta tutuklu Ahmet Çakal’ın durumuna ilişkin İHD İzmir Şube binasında ortak açıklama yapılacak.

…..

-Bugün saat 11.00’de, HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde “Toroslardaki ekolojik yıkım ve Yörükler” konulu basın toplantısı yapacak.

…..

-Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Ali Büyükyiğit, yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 17 Temmuz Cumartesi günü aramızdan ayrıldı. Hayatı mücadele, direniş ve cezaevi ile geçen Ali Büyükyiğit, bugün toprağa verilecek.

Ali Büyükyiğit’in cenazesi pazartesi günü, saat 10.00’da Yüzüncü Yıl Cem Evi’nden kaldırılacak, Şambayad Köyü (Mahallesi) Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

….

-Devrimci mücadeleye Ankara Kayaş’ta Devrimci Yol saflarında katılan, 12 Eylül’ün ardından 11 yıl hapis yatan, cezaevinden çıkınca da Halkevleri’nde mücadeleye devam eden, 16 Temmuz’da da yaşamını yitiren Nevzat Cömert, bugün ailesi, arkadaşları ve yol arkadaşları tarafından dün (Pazar) son yolculuğuna uğurlandı.

……

-Kamudaki 700 binden fazla işçiyi kapsayan 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri devam ediyor.

Memur ve memur emeklilerini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde de süreç gelecek günlerde başlayacak.

Yaklaşık 4,2 milyon memur ve 2,2 milyon memur emeklisinin maaş ve aylıklarına 2022 ve 2023 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı 2 Ağustos’ta yapılacak.Önceki yıllardan farklı olarak bu yıl birlikte hareket etme kararı alan Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen görüşmeler öncesi taleplerini ortaklaşa belirledi.

Konfederasyonların ortak talepleri arasında; maaş ve aylıklara oransal zammın yanında, seyyanen zam ve refah payı verilmesi, 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi ile derece kademe ilerlemesinin önündeki engellerin kaldırılması gibi maddeler yer alıyor.Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen ortak taleplerini 26 Temmuz’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunacak.

…..

-Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan ve 6 buçuk ay sonra görevinden alınan kayyum rektör Melih Bulu’yu İzmir’de protesto ederken gözaltına alınan 23 üniversite öğrencisi hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Gözaltına alınanlara, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

……

-Ekonomik düzenlemelerin de içinde olduğu tartışmalı torba kanun teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Düzenlemeyle, terörle mücadele iddiasıyla ek gözaltı ve kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı gibi uygulamaların süresi 31 Temmuz 2021’den itibaren 1 yıl daha uzatıldı.

…..

-İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki BELTUR, Sağlık Bakanlığı’nın engellemesi nedeniyle birçok kamu hastanesinde işlettiği kantinleri kapatmak zorunda kaldı. İstanbul’daki kamu hastanelerinde kısa bir süre önceye kadar toplam 73 kantin işleten BELTUR’un elinde sadece 10 hastanenin 11 kantini kaldı. BELTUR, 46 devlet hastanesinde bulunan 62 kantini de Sağlık Bakanlığı’nın yeni sözleşme imzalamaması nedeniyle boşlatmak zorunda kaldı.

….

-Yapımı için 76 milyon 521 bin lira harcanan Balıkesir Merkez Havalimanı’na yılda 1 milyon yolcu garantisi verilse de hizmete açıldığı 10 Şubat 2020’den bu yana havalimanına tek uçağın dahi inmediği ifade ediliyor.

AKP hükümeti, 2016’da nüfusu 1 milyon 187 bin olan Balıkesir’e bir havalimanı yapma kararı aldı. Yolcu sayısı 1 milyon hedeflenen ve proje tutarı 30 milyon lira olarak belirlenen havalimanı için 2019 sonuna kadar yapılan harcama proje bedeli iki katını aşarak 76 milyon 521 bin liraya ulaştı.

Teknik uzmanından güvenliğe kadar havalimanında çalışacak 99 kişilik personel ekibi oluşturuldu. Yeni havalimanı, 10 Şubat 2020’de resmen hizmete açıldı. Ancak, ne açıldığı gün ne de sonraki günlerde havalimanına tek uçak dahi iniş yapmadı.

…..

-İstanbul Güngören’deki Gedikli Plaza içinde bulunan Neo Trend Tekstil’te 104 işçi, kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden 1 Temmuz’da işten çıkarıldı. Neo Trend Tekstil işçileri haklarını almak için kayıp patron Kazım Akbulut’un Bahçeşehir’deki villasının önünde eylem yaptı.

Eylemde konuşan Neo Trend Tekstil işçisi Orhan Gürel, “Biz, 1 Temmuz işten çıkarma yasağının kalkması ile beraber işlerinden atılan 104 Neo-Trend tekstil işçisiyiz. Salgının başında kısa çalışma ödeneği ile beraber izne çıkarıldık. 1 Temmuz’da kısa çalışma ödeneğini ve işten çıkarma yasağının kalkması ile beraber işimize geri döndüğümüzde patron Kazım Akbulut’un iş yerini boşaltıp kaçtığını gördük, işten çıkarıldığımızı SGK’den gelen bir mesaj ile öğrendik” dedi.

……

-Malatya’nın Doğanşehir ilçesi Dedeyazı Mahallesi’ne 2001 yılında kurulan Demir Ocağı ve Kırma Eleme Zenginleştirme Tesisi bölgedeki canlı yaşamı tüketiyor. Çevre köyleri de etkileyen maden ocağı çalışmaları, en büyük zararı Yelli Gedik Mezrası’na veriyor. Madenden çıkarılan enkaz, hafriyat kamyonlarıyla mezranın içinden taşınıyor. Ağır yük kamyonların geçişinden dolayı birçok ev hasar gördü, yüzlerce kayısı ağacı ise tozdan dolayı kurudu.

Mezrada yaklaşık 400 yıldır yaşadıklarını, toprağı işleterek geçimlerini sağladıklarını belirten Kazım Öcal, madenin 2001 yılından beridir 4 el değiştirdiğini söyledi. Şu an madeni Serhat Madencilik adlı bir firmanın işlettiğini aktaran Öcal, “Madenden çıkarılan enkaz hafriyat kamyonlarıyla bizim mezranın içinden geçiyor. Kamyonlardan çıkan toz kayısı ağaçlarını kuruttu. En son ağaçlarımı kesmek zorunda kaldım. Geçimimizi kayısıdan sağlıyorduk. Şu an geçim kaynağımızı kesmek zorunda kaldık. Çünkü ürün elde edemiyorduk. 120 kök ağacım vardı. Yılda 5 ton kuru kayısı elde ediyordum. Hepsi bu tozdan dolayı kurudu. Yine mezradaki diğer kayısı ağaçları da kurudu. 25 yıllık bahçem yok oldu” dedi.

……

-Milas Orman Genel Müdürlüğü’nün 15 Temmuz’da Akbelen Ormanı’nda kesim yapacağı iddiası üzerine suç duyurusunda bulanan köylülerin başlattığı nöbet devam ediyor.

Köylü kadınlar, “Çamlığımızı, yaşam alanımızı, doğamızı, orman katliamlarına vermek istemiyoruz” dedi. Yaşam alanları için mücadele yürüttüklerini kaydeden köylü kadınlar; temiz hava istedikleri için direndiklerini söyledi.

Kamuoyuna dayanışma çağrısı yapan köylü kadınlar, “Vicdanı olanlar bize yardıma geldi. Orman katliamı neden. Bir tane ağaç dikebiliyor muyuz? Bir zeytin ağacı 10 sene de anca bir zeytin veriyor. Niye ağaçlarımız kesiliyor bizi niye göçe zorluyorlar. Yeter ki topraklarımız kalsın, ağaçlarımız kalsın. Bu ormanımızda ne canlılar var yılanımız, akrebimiz, tavşanımız, kaplumbağamız, domuzumuz, kuşumuz. Kuşumuz dönüyor dolaşıyor da camlara geliyor. Bir tane canlı yaratabiliyor muyuz biz? Canlıları yok etmeyelim, canlılara, ağaçlarımıza sahip çıkalım.”

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

18-19 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin