Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 14-15 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden

14-15 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

-Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince görevinden alındı. Bulu’nun yerine herhangi bir atama yapılmadı.

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü görevine getirilmişti.

Bulu’nun göreve atanmasının ardından, rektörün seçimle belirlenmesini isteyen öğrenci ve akademisyenler Boğaziçi Üniversitesi’nde protesto gösterileri düzenlenmeye başlamıştı. Üniversitedeki protestolar aylardır devam ediyordu.

…..

-Ankara dönüşünde hayatlarını kaybeden Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’in içerisinde olduğu direnen 15 maden işçisine dava açıldı. Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, madenciler, Ermenek’te işçilerin ödenmeyen hakları için 87 gün boyunca sürdürdükleri eylem nedeniyle “izinsiz gösteri, direnme ve kamu malına zarar vermekle” suçlandı.

Direnen Ermenekli madencilere davanın ilk duruşması görüldü. Madencilerin avukatı Mürsel Ünder şunları ifade etti:

“Kamu malına verilen zarar olarak, 4 tane kalkan, 3 tane cop, 1 tane kaskın kullanılamadığı gösterildi. Bizim yaptığımız bunun suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı ama jandarmanın suç duyurusu kabul edildi ve dava açıldı.”

-İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan’da ‘rantsal dönüşüm’ kapsamında bir süre elektrik, su ve doğalgazları kesilen yurttaşlar şimdi de tapularını sormak için Tozkoparan Bilgilendirme Ofisi’nin (TOBİM) önünde eylem yaptı.

Barış Parkı’ndan TOBİM önüne yürüyüş gerçekleştiren mahalleli, “Tozkoparan bizimdir, bizim kalacak”, “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

TOBİM önüne gelen yurttaşlar Hazine’ye devredilen tapularının akıbetini sordu. Şarkı ve türkülerle eylem devam ediyor.

….

-Komisyonda kabul edilen yeni torba yasaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Hukukçu Turgut Kazan, “İşte AKP usulü yargı güvencesi. 3 yıl daha tam bir polis devleti. Bir kere, torba yasa girişimleri şeffaflığa aykırıdır” dedi. AYM’ye seslenen Kazan, AYM’nin önceki uzatmayı raftan indirip incelemesi ve bu keyfiliğe son vermesini istedi.

……

-Rize’nin Ardeşen ilçesinde sağanak etkili olurken, dereler taşınca köy yolları, ulaşıma kapandı. Bazı evlerin zemin ve bodrum katlarını ise su bastı. Meydana gelen sel ve heyelanda 4 kişi kayboldu.

-Milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararın Meclis’e ulaştığını duyurdu.

Milletvekilliği düşürülerek tutuklanan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, yaptığı açıklamada, “Kocaeli 2. Ağır Ceza mahkemesi hakkımdaki kararı az evvel verdi ve karar TBMM’e an itibariyle ulaştı. Vekilliğimin iadesi için artık top TBMM başkanlığında” dedi.

HDP’li Gergerlioğlu, milletvekilliğinin iade edilmesi hakkında sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkındaki kararın an itibariyle eline ulaştığını belirten Gergerlioğlu, “Vekilliğimin iadesi için artık top TBMM başkanlığında. 14 günlük gecikme daha uzatılmaz ve hukuksuzluk silsilesi biter umarım” dedi.

…..

-Suruç katliamının ardından yan yana mücadele ederek iktidara gereken yanıtı verdiklerini belirten Anarşist Gençlik, Öğrenci Kolektifi, Öğrenci İnisiyatifi ve Dev-Güç üyeleri, bu yıl da 20 Temmuz’da yine sokakta olacaklarını ve adaleti mücadeleyle getireceklerini vurguladı.

20 Temmuz 2015’te Gezi ayaklanmasının mücadele ruhunu Kobanê serhildanlarıyla buluşturmak için çıktıkları yolda, Amara Kültür Merkezi’nde düş yolcularının katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçti.

-İSİG Meclisi’nin hazırladığı Haziran ayı raporunda en az 173 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini kaydetti. Raporda şunlar ifade edildi:

“İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına baktığımızda:
• Ocak ayında en az 203 işçi,• Şubat ayında en az 142 işçi,• Mart ayında en az 144 işçi,• Nisan ayında en az 257 işçi,• Mayıs ayında en az 236 işçi,• Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti.• 2021 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 1155 işçi arkadaşımızı kaybettik.173 emekçinin 137’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.İş cinayetlerinde ölenlerin 9’u kadın işçi, 164’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.Yedi göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli ve 2’si Afganistanlı.

…..

-LİMAK Holding’e ait termik santral yapımı için Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimine karşı köylülerin başlattığı direniş sonuç vermiş ve ağaç kesimi durdurulmuştu. KARDOK gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, ağaç kesiminin Kurban Bayramı’nda tekrar başlayacağını söyleyerek, kesime izin veren Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Milas, İkizköy köylüleri ise; “Kesinlikle köylüler olarak bunların önünde duracağız” dedi.

….

-Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün sabah saatlerinde HDP ilçe binasına gelen A.T.D. yanında getirdiği av tüfeğini rastgele ateşledi. Olayda ölen ve yaralanan olmazken; saldırgan olay yerine gelen polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Parti binasında ve camlarda hasar oluştu. Saldırganın tüfekle ateş ettiği sırada, “Hadi çıkın dışarı” diye bağırdığı öğrenilirken, 2018 yılında yine aynı binaya gelerek camları kırdığı ve gözaltına alındığı ortaya çıktı.

…..

-Mardin Kızıltepe’de 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin infaz edilmesi ve zorla kaybedilmesine ilişkin açılan ve Ankara’ya taşınan Kızıltepe JİTEM Davası’nda 9 Eylül 2019’da 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi kimi suçlamalardan zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine ve bir kısım suçlamalardan dolayı da sanıkların beraatına karar vermişti. Mahkemenin kararının hemen ardından mağdur avukatları, duruşmalı istinaf incelemesi yapılması talebiyle Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdı.

Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, “görevsizlik” kararı vererek, dosyayı 19. Ceza Dairesine gönderdi. 19’uncu Ceza Dairesi avukatların duruşmalı inceleme talebini dikkate almazken, Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının onanmasına, avukatların istinaf başvurusunun esastan reddine karar verdi.

….

– AİHM, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için ihraç edilen 81 akademisyenin başvurusu nedeniyle Türkiye’den savunma istedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attıkları için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 81 Barış akademisyeninin başvurusuna ilişkin Türkiye’den savunma istedi.

Avukat Ayşe Bingöl tarafından sanal medya hesabından yapılan açıklamada, “AİHM, ‘Barış Bildirisi’ni imzaladıkları için OHAL KHK’leri ile işlerinden çıkartılan, temel hak ve özgürlükleri yok sayılan ve kendilerine hak ihlallerine karşı etkili başvuru yolu tanınmayan 81 Barış için Akademisyenin başvurusunu hükümete bildirdi” dedi.

……

– İHD Adana Şubesi, 35’inci kuruluş yıldönümünü düzenledikleri kokteyl ile kutladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi, derneklerinin 35’inci kuruluş yıldönümünü düzenledikleri kokteyl ile kutladı. Adana’da bir restorantta yapılan etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP Adana il ve ilçe yöneticileri, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı sendika temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı.

“İHD 35 yıldır ateşin düştüğü her yerde, görüyoruz, duyuyoruz, susmuyoruz 35 yılımız kutlu olsun” pankartının açıldığı etkinlikte konuşan İHD Adana Şube Başkanı Avukat Yakup Ataş, her türlü baskı ve saldırılara rağmen insan hakları savunuculuğunu yaptıklarını kaydetti. Partilerine yönelik saldırılara dikkati çeken HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da, bu süreçte insanları mücadelesine değindi. Adana Baro Başkanı Semih Gökayaz ise, adaletsizliğin ve hukuksuzluğun olduğu bu süreçte hep birlikte demokrasi, hukuk, adalet ve insan hakları mücadelesi vereceklerini söyledi.

….

-Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, TBMM’de kabul edilerek yasalaşan ve 15 Nisan 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni infaz yasasının tümünün ya da 14 maddesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu reddetti.

Genel Kurul, CHP’nin, kamuoyunda infaz yasası olarak bilinen 7242 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un tümünün ya da 14 maddesinin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu gündem toplantısında esastan görüşerek karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, başvuruyu reddetti.

-Otobüs biletlerine tavan ücret uygulaması getirildi.

Şehirler arası otobüs firmalarına ilişkin olarak tavan fiyat uygulaması getirildi. Tavan fiyat üç ay geçerli olacak. Yol mesafesi 101-115 kilometre arası olan seyahatlerde bilet fiyatı 84 lira üstü olamayacak. 351-450 kilometre arası 144 lira, 651-700 kilometre arası ise 174 lira olacak.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

14-15 Temmuz 2021 Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin