Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ülke Gündeminden Seçmeler

Ülke Gündeminden Seçmeler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

07-08 TEMMUZ 2021 ÜLKE GÜNDEMİNDEN SEÇMELER

-Bugün saat 18.00’de İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri İzmir

Gündoğdu Meydanı’nda “Demokrasi için bir nefes” mitingi yapacak.

….

-Bugün saat 10.00’da, Manisa’nın Soma ilçesinde tazminatları ödenmeyen Uyar Maden işçileri Meclis’e yürüyecek.

…..

-Bugün saat 12.00’da, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle yayımlanan “Tasarruf Genelgesi”ne ilişkin İstanbul ve Mersin’de açıklama yapacak.

……

-Bugün saat 13.00’de, Çevre Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi’nin 1’inci Olağan Kongresi gerçekleşecek.

…….

-Bugün saat 14.45’de,Tutuklu HDP PM üyesi Fırat Keser hakkında açılan davanın karar duruşması Aydın 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

….

-Bugün saat 16.00’da, Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, intihar süsü verilerek öldürülen Ayşe T.’nin failinin yakalanmamasına ilişkin Silvan’da açıklama yapacak.

….

-Bugün saat 17.00’de, Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Dernegi, Dicle Fırat Kültür Derneği’nde mezuniyet töreni düzenleyecek.

…..

-Bugün saat 17.00’de, Suruç Aileleri İnisiyatifi, polisin gaz fişeğinden kaynaklı yaşamını yitiren Berkin Elvan’ı Okmeydanı’nda anacak.

….

-Ankara’ya girişleri engellenen Soma Uyar Madencilik işçileri, bir akaryakıt istasyonunda bekliyor. İşçiler, “888 işçinin hakkı son kuruşuna kadar yatmadıktan sonra buradan ölmek var dönmek yok” diyerek kararlılıklarını dile getiriyor.

Yıllardır verilen sözlere karşın tazminatlarını alamadıkları için Ankara’ya gelen ancak kente alınmayan Soma Uyar Madencilik işçilerinin bekleyişi 4. günde de devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yasal düzenleme teklifini AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a ilettiğini belirten madenciler, Elitaş’ı kendilerini oyalamakla eleştirdi.

……

-İstanbul Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan Mahallesi sakinleri, yıllardır yaşadıkları evlerinin “Kentsel dönüşüm” adı altında yıkılmasına engel olmak için mahallenin Barış Parkı’nda nöbet tutuyor. 23 Haziran’dan beri elektriği, suyu ve doğalgazı kesilen mahalleli, geceleri evlerini mumla aydınlatırken su ve tuvalet gibi zaruri ihtiyaçlarını ise camiden getirdikleri suyla karşılıyor. Bir kısım mahalleli de kendi aralarında topladıkları para ile tankerlerle evlerine su taşıyor.

Kötü şartlarda yaşamlarını sürdüren mahalleli, kentsel dönüşümün önünü açan plan değiştirme ve parsel küçültmeye karşı Danıştay’da açtıkları davanın sonucunu bekliyor. Danıştay’da dava dosyasına bakan savcı, mahalleli lehine mütalaasını sunmuş olmasına rağmen henüz bir karar çıkmadı.Mütalaa çerçevesinde karar beklediklerini söyleyen mahallelinin avukatı Onur Cingil, adli tatile girilmeden Danıştay’ın karar vermesini beklediklerini kaydetti.

….

-Maraş’ın Pazarcık ilçesi Çöçelli köyünde yaşam alanlarının yanında yapılan taş ocağı ve fabrika yapılmasına karşı direnen halk, 11 Temmuz’da eylem yapacak.

Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Çöçelli köyünde yaşam alanlarının yanında yapılan taş ocağına ve fabrikaya köylülerin tepkisi sürüyor.

“Fabrika istemiyoruz”, “Köyümüze dokunma” diyen köylüler fabrikanın faaliyetlerinin bir an önce durdurulması çağrısında bulunuyor.

Ovasına sahip çıkan Çökelli köylüleri, 11 Temmuz Pazar günü saat 09.00’da köy meydanında buluşuyor. Çökellililer tüm ova halkını direnişe davet etti.

Köylüler 12 Haziran’da da otobanı trafiğe kapatarak durumu protesto etmişti. Köylülerin eylemine jandarma tazyikli suyla saldırmıştı.

…..

-Aydın Valiliği, 11 Temmuz’da yapılacak 1. Aydın LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü’nü engellemek için kentte 6 gün boyunca eylem ve etkinliği yasakladı. Aydın LGBTİ+ Dayanışması, yasağı tanımayacaklarını ve sokakta olacaklarını duyurdu.

Aydın Valiliği, 1. Aydın LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü’nü yasakladı.

Aydın LGBTİ+ Dayanışma, 11 Temmuz Pazar günü Özgecan Arslan parkında yapılacak yürüyüş için Aydın Valiliği’ne başvuru yapmış; valilik yürüyüşü reddettiği gibi 6 gün boyunca kentte eylem ve etkinlikleri yasakladı.

….

-İnsanca ve Onurlu Yaşam İnisiyatifi’nin Kocaeli bileşenleri ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker, grevlerinin 21. gününde olan Nedex Kimya işçilerine ziyaret gerçekleştirdi.

İnsanca ve Onurlu Yaşam İnisiyatifi Kocaeli Bileşenleri ve TOMİS üyesi Sinbo direnişçisi Dilbent Türker grevde olan Nedex Kimya işçilerini ziyaret etti. Grev alanına “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Pandeminin ve krizin faturasını ödemeyeceğiz”, “Genel grev genel direniş” yazılı ortak dövizler ve sloganlarla yürüyüş yapıldı. İşçilerin karşılaşmasının ardından konuşmalar gerçekleştirildi.

….

-JİTEM ana davası ile birleştirilen Musa Anter davasının 28’inci duruşması görüldü. Davada konuşan avukat Selim Okçuoğlu, “Bu dava yargı eliyle zaman aşımına uğratılarak deyim yerindeyse mahkeme koridorlarında tarihe gömülmek isteniyor” dedi.

JİTEM ana davası ile birleştirilen Musa Anter davasının 28’inci duruşması Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’na yazılan yazıların tekrar gönderilip öncelik talebinde bulunulmasına, sanık “Yeşil” kod isimli Mahmut Yıldırım hakkında kırmızı bültenle arama kararının devamına. Dönemin Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya’nın tekrar dinlenmesini için yazı yazılmasına, sanık Savaş Gevrekçi’nin duruşmadan vareste tutulmasına, sanık Hamit Yıldırım’a ilişkin adli kontrol tedbirlerinin kaldırılması yönündeki talebin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 24 Kasım’a ertelendi.

….

-Tarihi Sur ilçesinde “tehlike arz ettiği” gerekçesiyle tescile değer yapılar yıkılıyor. Mimarlar Odası, yıkımlarla tarihi dokunun tamamen ortadan kalkacağı uyarısı yaptı.

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sonrası başlayan yıkım parsel parsel sürdürülüyor. Halen resmi olarak yasağın devam ettiği 6 mahallede şimdiye kadar çok sayıda tescilli yapıyla birlikte binlerce ev ve iş yeri yıkıldı. Aralarında kilise ve camilerin de bulunduğu kimi tescilli yapıların restorasyonu ise sürüyor. Yıkımın gerçekleştiği alanlar üzerine de kentin kimliğinden uzak ve cezaevi mimarisi kullanılarak yeni yapılar inşa ediliyor.

…..

-TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamına itiraz eden KESK, çarşıda, pazarda, markette, sokakta yaşanan gerçek enflasyon oranında, insanca yaşamaya yetecek bir ücret istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı son enflasyon rakamlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Asgari ücretli, emekli, kamu emekçisi ve dar gelirli olan tüm kesimlerin günden güne hızla eriyen ücretleriyle, satın alma güçlerindeki ağır kayıplarla gündelik yaşamlarını sürdürmeye çalıştığına dikkat çekilen açıklamada, “İşsizlik, geçim derdi ve düşük ücretler artık hayatların sönmesine, ailelerin dağılmasına, çocukların çalışmak zorunda kalmasına neden oluyor. Siyasi iktidar bu tabloya karşı gözlerini yummuş ve kulaklarını tıkamış şekilde, görmek istediği hülyaya, duymak istediği nidaya kendisini kaptırmış gidiyor. Ekonomik krizin üzerimizdeki ağırlığı pandemi koşullarında taşınamayacak düzeye ulaşıyor” denildi.

….

-İtirafçı Özüm Ozak’ın yalan beyanlarıyla tutuklanan Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır’a “Örgüt üyeliğinden” ceza verilerek tahliye edildi.

İtirafçı Özüm Ozak’ın yalan beyanlarına dayanılarak tutuklanan Limter-İş Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır, tahliye edildi.

14 Ocak 2021’te aralarında ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş’ın da yer aldığı operasyonda 47 sosyalist gözaltına alınmıştı. Tutuklama talebiyle sevk edilen 20 sosyalistten ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci, HDP PM üyesi Sıtkı Güngör, ESP yöneticisi Kerim Altınmakas, Limter-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Deniz Bakır ve Gülşah Padak tutuklanmıştı.

….

-İnsanca ve Onurlu Yaşam İnsiyatifi, bölge bölge işçi, emekçi ve vatandaşlarla buluşarak, kapitalist sisteme karşı, emek,özgürlük ve sosyalizm mücadelesinin gerekliğini anlatarak, mücadeleye davet ediyor.

DKDER’in de içinde yer aldığı İnsanca ve Onurlu Yaşam İnsiyatifi temsilcileri bugün DİSK Dev Yapı -İş Sendikasına üye oldukları için işlerinden atılan ve Karaköyde’ki Galataport İnşaat önünde direnişe geçen işçilere dayanışmada bulundular. İnsanca ve Onurlu Yaşam İnsiyatifi temsilcileri Kamber Saygı ve Hakan Dilmeç emekçilerle dayanışmanın önemine dikkat çekerek mücadele çağrısında bulundular.

…..

-Kayyum rektöre karşı protestolarının 126. gününde akademisyenler, seçilmiş senatörlerin taleplerini reddeden kayyum senatörleri bugün yapılacak toplantı öncesi protesto etti. Öte yandan TGC’nin bu yıl ki Kurum dalı ödülüne Boğaziçi direnişi layık görüldü.

Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyum rektör Melih Bulu’ya karşı akademisyenlerin nöbeti 126. (Çarşamba)gününde.

Akademisyenler bugün de “Kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz” diyerek yaptığı eylemde bir kez daha rektörlüğe sırtını döndü.

….

-Tüm İş Konfederasyonu ve Tüm Sağlık İş Sendikası, Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yetkili sendikayla yapılan TİS sözleşmesiyle işçilerin haklarının ortadan kaldırıldığını belirtti.

Tüm İş Konfederasyonu ve Tüm Sağlık İş Sendikası, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı. Hastanenin polikliniği önünde yapılan açıklamaya çok sayıda sendika üyesi katıldı. Sendikanın Diyarbakır İl Başkanı Ümit Umdu, hastanede mesai dışı ödemeyle iş yükünün artırıldığı, görev talimatında olmayan işler yaptırılmaya çalışarak manevi anlamda sağlık çalışanlarının demoralize edildiğini belirtti. Umdu, çalışanların nöbet ödemlerinin ise aksatıldığını kaydetti.

Toplu İş Sözleşmesinin (TİS) tamamıyla kurum yararına olup işçilerin aleyhine yapıldığını ifade eden Umdu, “Nnöbet parası, risk ödemesi, bayram ödemesi, çocuk yardım parası gibi ödemeler sözleşme ile ortadan kaldırılmıştır. Alınan maaşlar bile düştüğü halde yetkili işçi sendikasına aidat ödemek zorunda bırakılmıştır. Ayrıca geriye dönük haklarda 70-80 işçimizin de haklarını alamadığını, dava yoluyla hakkımızı arayacağımızı belirtiyoruz” dedi.

….

-Yenişehir ilçesine bağlı Çukurkeşlik Mahallesi sakinleri, taş ocağı için yapılmak istenen ÇED toplantısına davul ve zurna çalarak engel oldu.

Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Çukurkeşlik Mahallesi’nde taş ocağına ilişkin yapılmak istenen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı protesto edildi. Mahalle sakinleri, Toroslar ilçesine bağlı Kerimler Mahallesi’nde yapılmak istenen toplantıyı davul, zurna, tencere ve tavayla protesto etti. Mahalleli, toplantının yapılacağı işyerinin önünü de kapatarak, “Taş ocağı istemiyoruz, taş ocağına hayır”, “Doğayı katletmeyiz” ve “Ocağınıza incir dikeceğiz” dövizleri açtı. Toplantı için işyerine gelenler ile mahalleli arasında gerginlik yaşandı. Mahallelilerin “toplantıyı istemiyoruz” tepkileri üzerine toplantıyı gerçekleştirmek isteyen kişiler bölgeden ayrıldı.

-Fındık hasadına bir ay kaldığını hatırlatan Tüm Köy-Sen Ordu Şube Başkanı Zekai Sağra, artan maliyetler de göz önünde bulundurulduğunun da alım taban fiyatının 35 TL olması gerektiğini söyledi.

Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy-Sen) Ordu Şubesi, hasadına bir ay kalan fındık fiyatlarının belirlenmesi için Altınordu ilçesinde bulunan Tahıl Pazarı Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. “Emeğimiz, ürünümüz olan fındıkta soyguna, talana hayır” pankartının açıldığı açıklamada “Bir kilo fındık 35 TL” ve “Serbest piyasa tarımda sömürüdür” dövizleri taşındı.

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDDER)

Ülke Gündeminden Seçmeler
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin