Getting your Trinity Audio player ready... |
Emlak vergisine yeni yılda %4,55 oranında zam yapılmıştır. Emlak vergisi ödemeleri konut tipine göre farklılık gösterir.
Emlak Vergisi Nasıl Hesaplanır?
Emlak vergisi hesabı yapılırken gerekli olan bilgiler şunladır: ·
- Konutun hangi ilde olduğu,
- Taşınmaz yapının türü,
- Rayiç değerinin ne olduğu,
Tüm bilgiler doğru bir şekilde hesaplandığı zaman ne kadar emlak vergisi ödenmesi gerektiği ile ilgili bilgi edinilebilir.
Emlak Vergisi Borçları Nereye Ödenir?
Emlak vergisi borcu olanlar işlemlerini hem online olarak hem de bizzat giderek yapabilir. Online ödeme yapmak isteyenler bankaların “ödemeler” sekmesinden “vergi ödemeleri” bölümünden yapabilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar şunladır:
- Bankaların mobil uygulaması indirilir. Bunun için “Play Store” ya da “Apple Store” uygulamasına girilir. Bankanın ismi yazılır ve mobil uygulaması indirilir.
- İndirme işleminin ardından müşteri numarası ve şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır. Müşteri numaralarını ya da şifrelerini bilmeyenler hizmet aldıkları banka ile iletişim halinde olarak işlemlerini tamamlayabilir.
- “Ödemeler” sekmesine girilir.
- “Vergi ödemeleri” kısmına tıklanır.
- Ödeme yapmak için paranın çekileceği hesap seçilir ve para çekilir.
- Ödeme tamamlanır.
- Uygulamadan çıkılır.
Online yapılan ödemeler günün her saatinde gerçekleştirilebilir. Borcun ödenmesi ve paranın hesaba geçmesi yaklaşık olarak 5 dakika ile 10 dakika arasında değişiklik gösterir. Ödemelerini online şekilde yapmak istemeyenler ise belediyeye bizzat başvuruda bulunabilir. Burada yetkililer tarafından borç ödemesi alınır. Bunun yanı sıra banka şubelerinden de ödemeler yapılabilir. Bankaların mesai saatleri içinde şubelere gidilir. Şubelerde yapılan ödemeler sabah 8:30 ile akşam 17:00 arasında gerçekleşir. Bununla birlikte hafta sonları ve resmi bayramlarda bankalarda işlemler yapılamaz.
Emlak Vergisi Nasıl Sorgulanır?
Emlak vergisi sorgulama işlemleri online olarak yapılır. E-devlet üzerinden sorgulama yapılabilir. Bunun için “www.turkiye.gov.tr” adresine girilir. Bundan sonraki adımda arama kısmına “emlak vergisi” yazılır. Ardından ekranda varsa borç ve miktarı yer alır.
Sisteme girmek için e-devlet tarafından şifre istenir. Şifreler PTT’lerden alınır. Daha önce şifresi olanlar yeniden şifre almaz. Şifre yenilemek isteyenler de cep telefonları ya da mail adresleri ile değiştirebilir. Alınan şifreler 2. bir kişi ile paylaşılmamalıdır. Bununla birlikte borçlarını bankaların uygulamasından ödemek isteyenler de ek olarak borç sorgulama işlemi yapmadan sistemde yer alan borçlarını görmüş olur.
Emlak Vergisi Ödenmezse Ceza Gelir mi?
Emlak vergisi yıl içinde belirtilen tarihlerde ödenmelidir. Vergi borcu olanlar son ödeme tarihlerinden önce ödeme yapmazlarsa borçlar faize girer. Faiz uygulaması borcun ödenmediği her gün üzerinden yapılır. Devlet tarafından borç yapılandırma sistemi borcun daha kolay ödenmesine yardımcı olur.
Borç yapılandırma sistemi ile ödenmemiş ve faize giren borçların her ay taksitle ödenmesi kolaylığı sunulur. Bunun için vergi dairesine gidilmesi ve yapılandırma için talepte bulunulması gerekir. Borç yapılandırması bankalar tarafından da gerçekleştirilir. Bankalar ile de aylık olarak belirlenen miktarlarda ödemeler yapılarak borç kapatılabilir. Borç yapılandırma işleminin ardından borcunu ödemeyenlere caiz işlemler uygulanır. Olayın hacze gitme durumu da vardır. Vergi daireleri borcunu ödemeyenlere ihbarname gönderir. Bu ihbarı dikkate almayanlar haciz durumları ile karşı karşıya kalır.
Vergi borcundan dolayı icra dosyasının olup olmadığı ile ilgili bilgiler de e-devlet sistemine girilerek öğrenilebilir. Sisteme girdikten sonra “icra dosyası” yazılır ve icra takibinde olunup olunmadığı kontrol edilebilir. Süreçte yanlışlık olması halinde icra mahkemelerine başvurularak yanlışlıklar da düzeltilebilir. İcra dosyası olanlar borcu kapattıklarında dosyaların kapandığını görecektir. Aksi takdirde dosya sistemde kalmaya devam eder.