Advert
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. ÇSB 7/24 Sermayeye, Doğayı Talan Etmesi İçin Çalışıyor!!!

ÇSB 7/24 Sermayeye, Doğayı Talan Etmesi İçin Çalışıyor!!!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...
Ali Makal

Çevre Şehircilik Bakanlığı, Bakanlığın Web sayfasında Nisan ayı içinde 814 çed duyurusu yaptı. Bu duyuruları ise 7/24 esasına göre yaptığını da görmüş olduk. Kısaca 7 gün 24 saat bakanlık doğayı talan edecek, çevreye zarar verebilecek çalışmaların önünün açılması için kesintisiz çalışıyorlar. Bu çalışmalarında doğaya ve çevreye zarar verebilecek her tür çalışma bulunuyor. Haftanın her günü, tatil demeden, gecenin geç saati demeden bu duyuruları Web sayfalarına taşıyorlar. Örneğin 4 Nisan Pazar günü İstanbul için 2 çed duyurusu yapılmış. 11 Nisan Pazar günü Karabük için bir duyuru bulunuyor. 17 Nisan Cumartesi günü İstanbul için çed duyurusu bulunuyor. Tam kapanma gününün başladığı 30 Nisan Cuma günü ise 38 çed duyurusu yapılmıştır. Kapanma süreleri içinde vatandaşın dışarı çıkması yasak iken, doğayı talan etmeye çalışan şirket yetkili ve çalışanlarına her tür işlem yapmaları serbesttir. Toprağını, tarlasını, merasını ve ormanını savunan insanların alana çıkmasına hemen cezai işlem yaptıkları gibi, güvenlik güçlerinin fiili müdahalesine de maruz kalıyorlar.

Nisan ayı içinde toplamda 814 çed duyurusu yapılmıştır. Ben özellikle sanayi bölgeleri dışında kalan, tarım alanları, ormanlık alanlar ve meralardaki çed duyuruları öne alarak bir yıkım değerlendirmesi yapmaya çalışıyorum. Bu çed duyurularının içinde 430 adedi ise salt olarak; Madden, Jes, Hes, Ges, Res, Biyogaz, Biyokütle ve hatta Define arama ile ilgilidir. Madenler ile ilgili ise şöyle bir çeşitlilik vardır: Mermer ocağı, Taş ocağı, Kum- Çakıl ocağı, Kırma-eleme, Bakır, Demir, Ariyet, Pomza, Andezit, Bazalt, Kömür, Kalsit, Kil, Krom, Nikel, Kuvars, Feldispat, Boksit, Granit, Marn, Şist, Manyezit, Tuz, Kireç taşı, Tüf, Çinko, Barit ve Gümüş madenlerini arama duyurularıdır. Yılın bu ilk dört ayında toplamda 3411 çed duyurusu yapılmış. Bunların 1797’si maden ve benzerleriyle ilgili duyurulardır. Bu 1797 duyuru ile yapılmak istenen işler, doğaya ve çevreye en çok zarar verecek işlerdir.

Nisan ayı içindeki çed duyuruların mahiyeti ise şöyledir: Kum-Çakıl,Kırma-Eleme ile ilgili 96 adet duyuru, Kalker ocakları için 91 adet duyuru, Mermer ocakları için 87 adet duyuru,Çeşitli Maden aramaları için 76 adet duyuru, Biyokütle-Biyogaz Santraller için 22 adet duyurusu, Güneş Enerji Santralleri (GES) için 17 adet duyuru, Petrol, doğalgaz vd. için 15 adet duyuru, Kil ocakları için 10 adet duyuru, jeotermal Santraller (JES) için 9 adet duyuru, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) için 5 adet duyuru ve 1 adet HES, 1 adet te Define arama duyuru bulunuyor. Geri kalanlar ise çeşitli sanayi kolları, arıtma tesisi ve benzeri alanlardaki duyurulardır.

Yine Nisan ayı Madden ve benzeri olan 430 adetlik duyuruların 212 adedine Çed Süreci Başlayan duyurudur. 139 adedi için ise Çed Gerekli değildir deniliyor. 28 adet Halkın Katılım Toplantısı (HKT) duyurusudur.18 adet duyuru için ise Nihai karar verilmiştir. 16 adet duyuru için ise Çed Olumludur kararı verilmiştir. 12 adet duyuru için ise IDK (İnceleme Değerlendirme Komisyonu) kararı verilmiştir. Sadece 5 adet duyuru için Çed Gerekli denilmiştir. İşte Nisan ayının ekolojik yıkım bilançosu kısaca bunlardır. Daha ne olsun Ülkemizin tüm illerini kapsıyor bu duyurular.

Bunu illerimiz bazında incelersek ise durumun vahameti daha net görülüyor. Özellikle Orman varlığımızın en yoğun olduğu iller ile Birinci derece tarım arazilerinin bulunduğu illerde daha fazla yoğunluk ve daha çok duyuru dikkatimizi çekiyor. Tüm illerimiz duyurulardan nasibini almış ama en çok olanları kısaca maden ve diğer yıkıcı etkisi olan etkinlikler açısından sıralayalım: 22 çed duyurusu ile Konya ilimiz başta geliyor. 17 duyuru ile Afyonkarahisar ilimiz ikinci sırada görülüyor. 14 duyuru ile Denizli ve Balıkesir illeri üçüncü sırada geliyor. 13 duyuru ile Burdur, Isparta ve Muğla illeri sıraya giriyor. 12 duyuru ile Ankara, Antalya ve Manisa illeri sıraya giriyor. 11 duyuru ile Adana, Karaman ve Kırklareli illeri sıraya giriyor. Sıvas 10 duyuru ile sırada, Eskişehir ve Kayseri illeri ise 9 duyuru ile sıraya girmişler. Kütahya, Mardin ve Niğde illeri 8 duru ile görülmektedir. 7 duyuru ile Mersin ve Tokat illeri görülüyor. 6 duyuru ile İzmir, Bursa, Nevşehir, Giresun, Erzurum ve İstanbul illeri sırada görülüyor. 5 duyuru ile Aydın, Van, Çanakkale, Tekirdağ, Bayburt, Aksaray, Amasya, Kırıkkale, Kırşehir ve Kilis illeri görülüyor. Geri kalan iller ise 4 ve daha aşağı sayıda duyuru ile kendilerine yer bulmaktadır. Hiçbir ilimiz yok ki bu duyurularda nasibini almasın. Burada özellikle fazla duyusu olan iller ya orman zengini, yada yoğun tarım alanı olan illerimizdir. Buralarda yapılacak bu yıkım çalışmalarından dolayı ne ormanımız, ne tarım alanımız nede meralarımız geriye kalmayacaktır. Tamamen bir doğayı ve yaşam alanlarını yok etme girişimi olarak karşımızda durmaktadır. Bu çalışmalar; Ormanlarımızı, meralarımızı, tarım alanlarımızı, sularımızı yok edecektir. Ve bunun üzerine iklim değişikliğinden şikayet etme hakkımızda olmayacaktır.

 

ÇSB 7/24 Sermayeye, Doğayı Talan Etmesi İçin Çalışıyor!!!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin