Advert Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. “Tam kapanmaya rağmen emekçiler işyerleri ve yerellerde 1 Mayıs kutlaması yaptı

“Tam kapanmaya rağmen emekçiler işyerleri ve yerellerde 1 Mayıs kutlaması yaptı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

“Tam kapanma” nedeniyle 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasıyla birlikte fabrikalar 1 Mayıs alanına döndü. 1 Mayıs kutlamaları kapanma öncesi işyerlerinde ve yerellerde yapıldı.

METAL İŞÇİLERİ 1 MAYIS’I FABRİKALARDA KUTLADI

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası, 1 Mayıs kutlamalarının yasaklanması nedeniyle Şahinkul Makine fabrikasında 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi. Geçen bir yıllık süreçte yüzbinlerce işçi işten çıkarılırken, Covid-19 nedeniyle yüzlerce işçi hayatını kaybetti. Salgının en çok işçi ve emekçileri etkilediği bu süreçte, ekonomik kriz nedeniyle düşük ücretlere mahkum edilen işçiler, “Umut Yan Yana” diyerek 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

İşçilerin 1 Mayıs’ta temel talepleri ise şunlardı:

Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlanmalı, acil ve zorunlu işler dışında 4 hafta çarklar durdurulmalıdır!
Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin!
Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son!
İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere!
Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın!
İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere kaynak!
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansın.
Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın!
İstanbul Sözleşmesi Yaşatır. 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

“TAM KAPANMA” ÖNCESİNDE TÜMTİS SENDİKASI İŞ YERLERİNDE 1 MAYIS’I KUTLADI

1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi Türk İş’e bağlı TÜMTİS sendikası iş yerlerinde kutlama gerçekleştirdi. Türk İş’e bağlı TÜMTİS sendikası Bursa’da örgütlü olduğu iş yerlerinde sabah 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirdi.

TÜMTİS Bursa Şubesinin örgütlü olduğu iş yerlerinde yaptığı açıklamada, “Tüm dünya emekçileri gibi ülkemiz emekçileri de salgın nedeniyle zor günlerden geçiyor. Koronavirüs en çok emekçilerin yaşamını etkiledi. Ekonomik kriz, düşük ücret, ücretsiz izin uygulaması, gelir adaletsizliği ve salgınla birlikte artan işsizlik sebebiyle milyonlarca yoksul emekçi açlıkla boğuşmaya başladı. Yüzbinlerce işçi işini kaybetti. Gelirlerini kaybeden emekçiler günlük 50 lira gibi bir paraya mahkûm edildiği” söylendi.

TÜM FABRİKALAR 1 MAYIS ALANI

Salgın koşullarında, hiçbir tedbir alınmadan çalışmaya zorlanan, tıklım tıklım toplu taşıtlarla işe gitmek zorunda bırakılan işçiler hastalığın pençesinden kurtulamadığı vurgulanan açıklamada, “Sadece basına yansıyan rakamlara göre bile ülkemizde 800’den fazla işçi koronavirüs salgını nedeniyle yaşamını yitirdi. Bütün kriz dönemlerinde olduğu gibi salgının yol açtığı ekonomik ortamın yükünü de biz emekçilere fatura ediyorlar. Artan enflasyon, iğneden ipliğe yapılan zamlar nedeniyle geçinmek emekçiler için lüks oldu. Bugün her meydanı, her sokağı, her fabrika ve işyerini 1 Mayıs alanı yapmaya, bulunduğumuz her yerde, yan yana ve tek yürek taleplerimizi haykırmaya kararlıyız. Üretim alanlarından, işyerlerinden sesleniyoruz, sendikalı, iş güvenceli, sağlıklı, insanca bir yaşam için taleplerini” sıraladı.

TÜMTİS’in talepleri şöyle:

Üretim ve hizmetin devam ettiği tüm işyerlerinde işçiler aileleriyle birlikte aşılansın.
Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
Ücretsiz izin zulmüne son verilsin. İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken paralar bu süreçte işsiz kalan işçiler için kullanılsın. Fonun işverenlere teşvik olarak aktarılmasından vazgeçilsin.
Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilsin. Tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına alınsın, ödenek en az asgari ücret seviyesine çıkarılsın.
Örgütlenme özgürlüğü, sendikalaşma hakkı önündeki engeller kaldırılsın, grev yasakları kaldırılsın.
Asgari ücret vergi dışı bırakılsın, işçi ve emekçiler üzerindeki vergi yükü azaltılsın, dolaylı vergiler kaldırılsın.
Kaçak-kayıtdışı çalışmaya son verilsin. Hiçbir sınırlama olmaksızın bütün işçiler iş güvencesi kapsamına alınsın.
Koronavirüs salgını, kadınların ev içi iş yükünü ve kadına yönelik şiddeti arttırmış, özellikle kadınları işsiz bırakmıştır. Kadınlara yönelik bu olumsuzluğu gidermeye dönük adımlar acilen atılsın.
İşçi sağlığı iş güvenliği ile ilgili tedbirler arttırılsın. Gerekli ve yeterli tedbirleri almayan, iş cinayetlerine sebep olan işverenler en ağır şekilde cezalandırılsın.
Tüm emekçiler için gelir güvencesi sağlansın, iş güvenceli, insan onuruna yaraşır bir yaşamın tesisi için olanaklar sağlansın.

TÜRK İŞ BURSA’DA 1 MAYIS’I SALONDA KUTLADI

1 Mayıs kutlamalarının yasaklanmasının ardından “tam kapanma” öncesi Bursa’da Türk İş’e bağlı sendikalar Türk Metal Sendikası sosyal tesislerinde açıklama yaptı.

Türk Metal Sendikası sosyal tesislerinde bir araya gelen Türk İş’e bağlı sendikaların şube başkan ve yöneticileri Kod29 zulmüne son verilmesi çağrısında bulundu.

Açıklama öncesi konuşan Türk İş Bölge Temsilcisi Ruhi Biçer, “Kod 29’dan 200 bine yakın işçi pandemi döneminde işten çıkarıldı. Bu zulüm son bulmalı. Yarından itibaren tam mı kapalıyız yarı mı bilmiyorum. Türbenin üç tarafı açık sadece önün kapalı bizim durumda böyle diyebilirim. Günlük 50 lira ile bir ailenin hayatını idame ettirmesi mümkün değildir. Evde kal deniyorsa evde kalan insanların karınları doyurulmalı” çağrısında bulundu.

EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ ÇALIŞANLAR ÖDEMESİN

Türk İş adına ortak açıklamayı okuyan Tek Gıda İş Mustafakemalpaşa Şube Başkanı Engin Öz, “Küresel ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemesin. Fedakarlık yine bizden beklenmesin. Salgın her şeyi alt üst etti, durumu fırsata çevirmek isteyenler yine ortaya çıktı. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

KADIKÖY’DE DİSK, KESK, TMMOB VE TTB’DEN 1 MAYIS EYLEMİ

İstanbul Kadıköy’de DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, ortak 1 mayıs anması gerçekleştirdi.

1 Mayıs 1996’da Kadıköy’de öldürülen işçileri anmak için bir araya gelen grup adına açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen okudu.

Gezen, “Bugün ‘tam kapanma’ diye sundukları önlem paketinde de işçi sınıfının ve halkın sağlığını ve gelirini değil sermayenin çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. Çarklar dönmeye, çalışanların çoğunluğunun işe gitmeye, insanlarımız ölmeye, sağlık emekçilerimiz tükenmeye devam ediyor. Tam kapanma dedikleri önlemlerde biz yokuz. Çalışanlar hastalanmaya, çalışmayanlar da açlığa mahkum ediliyor. Açık alanlarda nefes almamız yasaklanıp kapalı ortamlarda çalışmaya zorlanıyoruz. Ne pahasına olursa olsun ‘çarklar dönecek’ inadıyla, insan yaşamı piyasaya kurban ediliyor. Yeterli aşı tedarik edilemiyor. Göz göre göre hastalanıyoruz, ölüyoruz ve tükeniyoruz! ‘Böyle salgın mücadelesi olmaz’ diyor ve yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Salgın koşullarında dahi ülkenin tüm kaynakları bir avuç zengine peşkeş çekiliyor diyen Gezen, “Halk yaşam mücadelesi verirken, şirketler pandemide kârlarını artırıyor” ifadelerini kullandı.

Gezen, 1 Mayıs taleplerini şöyle sıraladı:

Herkese aşı, herkese gelir desteği sağlansın, acil ve zorunlu işler dişinda 4 hafta çarklar durdurulsun.
Çalışırken hastalanan emekçiler için COVID-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilsin.
İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları patronlara değil işçilere ve işsizlere destek için kullanılsın.
Asgari ücret üzerindeki tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın.
İşsizliğe karşı kamu istihdamı artırılsın, hukuksuz biçimde işten çıkarılan kamu emekçileri işlerine iade edilsin, çalışma süreleri azaltılsın.
Doğa katili projelere, Kanal İstanbul’a, betona, savaşa, silahlanmaya, sermayeye değil aşıya ve sosyal desteklere ayrılsın.
Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınsın! Zorunlu mallarda ve elektrik, su, doğalgaz, iletişim faturalarında dolaylı vergiler sıfırlansin, fatura borçları faizsiz ertelensin.
Örgütlenme, özgür toplu sözleşme ve grev hakkı önündeki tüm engeller kaldırılsın.
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin şekilde uygulansın, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün İşyerinde Şiddete Karşı 190 sayılı sözleşmesi onaylansın.
Kadıköy’deki 1 Mayıs kutlamasından bir fotoğraf.

İİSŞP’DEN İŞYERLERİNDE 1 MAYIS KUTLAMASI

İstanbul İşçi Sendikaları Şubeler Platformu bileşenleri sendikalar işyerlerinde 1 Mayıs kutlamaları düzenledi. DERİTEKS, Liman-İş, TÜMTİS’in örgütlü olduğu İstanbul’daki işyerlerinde 1 Mayıs kutlandı. İşçiler sık sık “Yasakları tanımıyoruz”, “İşçiler 1 Mayıs’a 1 Mayıs fabrikalarda”, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganlarını attı.

Petrol-İş üyesi Polimer işçileri ve Birleşik Metal-İş üyesi Epta işçileri de yaptıkları eylemlerle 1 Mayıs’ı kutladı. (İstanbul/EVRENSEL)

“Tam kapanmaya rağmen emekçiler işyerleri ve yerellerde 1 Mayıs kutlaması yaptı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin