Advert
  1. Haberler
  2. Kadın
  3. Kadına yönelik şiddet özel bir mesele değildir

Kadına yönelik şiddet özel bir mesele değildir

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nden birkaç gün önce, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar eylemler, protestolar ve mitingler için hazırlanıyor. Bu yıl protestolar pandeminin ve kapitalist ekonomik krizin etkilerinin işareti altında. Daha zor koşullara rağmen, kadınlar yeni, yaratıcı, sözde “korona uyumlu” protesto biçimlerini deneyerek toplantı ve temas kısıtlamalarının olduğu zamanlarda halk protestosunu savunmaya çalışıyorlar. istanbulun merkez ilçelerinden biri olan Şişli semtimizde şişli escort bayanları müşteri konusunda
asla sorunla uğraşmazlar. Bu yıl da kadınların ekonomik eşitsizliklerinin etkilerine ve erkek, ataerkil şiddete ve güç ilişkilerine isyan etmelerinin birçok nedeni var. Şiddetle mücadele, farklı kökenlerden ve sosyal konumlardan kadınları birleştiriyor. Çünkü erkek şiddeti hepsini etkiliyor. Ev hanımı olursa olsun, öğrenci, İşçi veya çalışan. Durum bu güne kadar değişmedi. Dahası, Federal Kriminal Polis Bürosu’nun güncel istatistiklerinin gösterdiği gibi, giderek daha fazla kadın erkek şiddetine maruz kalıyor.

Mevcut istatistikler doğruluyor: aile içi şiddet artıyor!

Birkaç gün önce, 10 Kasım’da Federal Aile İşleri Bakanlığı, Almanya’daki kadınların şiddetten ne ölçüde etkilendikleri konusunda Federal Kriminal Polis Bürosu tarafından güncel bir değerlendirme sundu. Sonuç aynı zamanda açık ve endişe vericidir: 2019’da 141.000’den fazla aile içi şiddet kurbanı vardı. Yüzde 81’i kadın. Bu, 2018’e göre yaklaşık 1.000 daha fazlaydı. 2015’te istatistikler “hâlâ” 127.500 kurban sayıyordu. Buna göre Almanya’da neredeyse her üç günde bir kadın eşi veya eski partneri tarafından öldürülüyor. İstatistiksel olarak konuşursak, her 45 dakikada bir kadın “başarılmış” ve tehlikeli fiziksel zarar verme girişiminin kurbanı oluyor. Kadınlar tehdit ediliyor, zorlanıyor, dövülüyor, tekmeleniyor, tecavüz ediliyor, istismar ediliyor ve öldürülüyor – en güvenli olmaları gereken yerde: kendi evlerinde.

Pandemi – kadınlara yönelik şiddet: ev tehlikeli hale geldiğinde

Saatin “evde kalma” zorunluluğu, kadınları şiddete daha açık hale getiriyor. Sağlığımızı koruması gereken ev, giderek daha fazla kadın için tehlikeli bir yer haline geliyor. Korona önlemlerinin yol açtığı tecrit ile kadına yönelik şiddet vakaları artıyor ancak kadın sığınma evlerinde yer sayısı artmıyor. Almanya’da yaklaşık 6.800 kişi olmak üzere 350 kadın sığınma evi var ve İstanbul Sözleşmesi’ne göre 15.000 civarı çok az yer var. Almanya’da her yıl yaklaşık 16.000 kadın ve aynı sayıda çocuğu bir kadın sığınağına sığınmaktadır. Ancak yerler nadirdir. Binlerce kişi yardımcı tesislerin kapılarının önünde kalıyor çünkü artık boş alan yok. Mevcut tahminlere göre, özellikle kentsel alanlarda kadınlar için 14.600’den fazla barınma yeri eksikliği var,

Geri alma: Geleneksel rollere dönüş

Hayır, Corona’dan önce işler kadın erkek eşitliği için daha iyi değildi. Kilitlenmeden yalnızca birkaç gün önce, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar, kendilerine zorlanan koşulları kınadılar: İşyerinde adaletsiz ücret, güvensiz istihdamla birlikte işlerinin devalüasyonu, ekonomik bağımsızlık eksikliği, modası geçmiş, geleneksel rollere yer değiştirme , toplumsal yaşama kendi belirlediği ve özgür bir katılımdan dışlanma ve son olarak, en önemlisi, vücutlarına yönelik saldırılar. Salgınla birlikte birdenbire ortadan kaybolmayan bu şikayetlerdi. Milyonlarca kadının Aşil topuğunu vurdu – eşitlikten yoksun kaldıkları acı noktalarında. Hemşirelik ve tıbbi bakımla ilgili sözde “sistemik olarak ilgili” meslek gruplarında, çalışanlar – çoğu kadın – sınıra kadar ve çoğu zaman yeterli sağlık ve enfeksiyon koruması ve düşük ücret olmadan çalıştılar. Çocuk bakım evlerinin ve okullarının kapatılmasıyla, çocuk bakımı sorunu – birkaç istisna dışında – kadınlara da aktarıldı.

Şiddetin nedenleri

Şiddetle kendini gösteren kadın zulmü doğal değil. Aksine, yapısal bir yapıya sahiptir, bu da insanların bu ilişkileri kendilerinin meydana getirdiği anlamına gelir. Bunu fark ettiğinizde, değişime doğru ilk adımı atmış olursunuz. Öte yandan, kadının fiziksel “aşağılık” nedeniyle erkek tarafından korunmaya muhtaç olduğunu ve ona karşı hiçbir şey yapamayacağını iddia ederek tamamen biyolojik olarak tartışılırsa, erkek yapmazsa mutluluktan söz edebilir. onları bastırmaya karar verin. Biyolojik özelliklere dayalı ilişkilerin sağlamlaştırılması dizginleri elimizden alır. Biz güçsüzüz ve genlerimizin insafına kaldık.

Şimdi bu elbette bir kulüp elemesidir. Her gün ağırlık kaldıran bir kadın, fiziksel aktivite yapmayan erkeklerden daha üstün olacaktır. Bugünlerde çoğu insanın farkında olduğu şey budur. Ancak, erkek ve kadın arasındaki farkı tarihsel ve materyalist olarak açıklamak istemezse, aksi takdirde mevcut yaşam tarzımızın temelini sorgulayan bir dizi başka bulguya rastlanırsa, bu farklılığın yatkınlıklar yoluyla varsayımlarını yapmak gerekir. veya Doğal koşulları açıklayın. Sebepler perde arkasında devam ediyor.

Kadın ve erkek arasında inkar edilemeyecek biyolojik bir tutarsızlık olduğu ortadadır. Ama bu madalyonun sadece bir yüzü. Uyuşmazlığın diğer yarısı sosyal-tarihseldir; tarihle birlikte gelişmiştir. Batı dünyasında sanayileşme, bugün yaşadığımız turbo kapitalist toplumun temelini attı. İşe ilk el konulmasının şiddet yoluyla gerçekleşmesi ve üretim araçlarının, ürün gibi özel mülkiyete devredilmesi gibi, kadınların boyun eğmeleri de öyledir.

Kapitalizmde kadınların her şeyden önce merkezi, yapısal bir görevi vardır: emeğin yeniden üretimi. Üreme işi yapıyor, ama aynı zamanda çocukları büyütmekten ve evi idare etmekten de klasik olarak sorumlu. Bu, ücretli emeği yapan kişinin evde yeniden canlanmasını sağlar. Bu bakımdan kadın, kapitalist için dolaylı ve ücretsiz çalışmaktadır, çünkü maddi önkoşulları “evde” yaratmaktadır ki kocasının “yurtdışında” ücretli iş yapabilmesi için. Yapısal olarak yeniden üretilen ve büyük ölçüde rol modellerinde bilinçsizce aktarılan, bugün hala etkisi olan klasik rol modeli için çok fazla. Çünkü yüzyıllar süren zulüm, sonuçsuz kalamaz. Bu rol modeli bugün bozulsa bile, kadın, ister alışkanlıkla ister açıkça ondan açıkça istendiği için klasik görevleri hala üstlenir. Bununla birlikte, bireysel varyasyon burada çok büyük.

Ataerkil toplumsal düzen, doğası gereği verilmez; örneğin, insan fiziksel üstünlükle karakterize edilir ve bu nedenle bir savaşçı veya avcının “daha önemli” görevlerini üstlenir. Aksine, bugün hala böyle yaşayan birçok yerli halk, başlangıçta anasoyludur (Venezuela’dan Warao gibi) veya hatta anaerkil olarak örgütlenmiştir. Neden? Her şeyden önce, yerli halklar, modern sanayi toplumlarının aksine, karşılaştırılabilir bir sanayileşme sürecinden geçmemiş olmaları gerçeğiyle karakterize edilir. Bu, kadına yönelik baskının doğal değil yapısal ve sistematik olduğunun bir başka göstergesidir.

Kadın vücuduna müdahale: örnek Polonya

Polonya’da kürtaj yasağına karşı protesto devam ediyor. Kadınlar kendi bedenlerini belirleme hakları için sokağa çıkıyor. Protesto çoktan genişledi ve temelde sağcı muhafazakar iktidar partisi PiS’ye yönelik. Kadınlar, özellikle de genç protestocular, demokratik hakları ve yaşam kavramlarını kısıtlayan sosyal ve siyasi koşulları giderek daha fazla kınamaktadır. Protestolar, kürtaj yasasının daha da sıkılaştırılmasıyla tetiklendi. Polonya’da birkaç istisna dışında kürtaj yasalarca yasaklanmıştır. Şimdiye kadar, kadının hayatı tehlikeye girmişse, tecavüz yoluyla hamile kalmışsa veya fetüste ciddi bir genetik bozukluk varsa kürtajlara izin verildi. Anayasa Mahkemesi şimdi ikincisini yasakladı. Karar nihai hale gelirse, Polonya’da yasal kürtaj pek mümkün olmayacak. Müdahaleler ancak kadınların parasını ödeyebilmesi koşuluyla yurtdışında mümkün olabilir. Yurt dışında ameliyatı karşılayamayan yoksul kadınlar için imkansız.

Kadın hareketlerinin talebi – görünüm

Kadınların muhafazakar rol modelinin biyolojik veya teolojik koşullarda değil, kapitalist toplumda yapısal nedenleri vardır. Bundan kurtulmalıyız. Şimdi, kadın hareketinin tarihine göre, iki tür özgürleşme var. Ya kadınlar kapitalist toplumda, ne olursa olsun ve zaten olmuşsa, kendileri ücretli iş yaparak ve dolayısıyla artık erkeğe bağımlı kalmadan kendilerini özgürleştirirler. Ancak özgür olmayan bir dünyada özgürlük yalnızca görünüştür. Her şeyden önce, alt ve orta sınıftan kadınlar üzerindeki baskı artıyor. Kadın ücretli iş yapmalı, evde çocukları için iyi bir anne olmalı, rakip olarak dirseklerini uzatmalı ve aynı zamanda özgür ve bağımsız olmalıdır. Bu sadece biçimsel bir özgürleşmedir, yasa önünde biçimsel bir eşitliktir. Ayrıca üretilen servetin ataerkil yapılara göre dağılımı, günümüzde kadınların hiçbir şekilde maddi olarak eşit olmadığının kanıtıdır. Oxfam tarafından bu yılın Ocak ayında yapılan bir araştırma, erkeklerin kadınlardan ortalama yüzde 50 daha fazla servete sahip olduğunu gösteriyor.

Diğer olasılık, kendini salt biçimsel özgürleşmenin ötesinde maddi olarak özgürleştirmektir, yani kendini bir bütün olarak kapitalist toplumdan ve dolayısıyla yapısal olarak yaratılan tüm dezavantajlardan, yeniden üretim işinden, ev işlerinden, servet dağılımından vb. Kurtarmaktır. Burada özgürleşme hareketi Kadın’dır. ücret bağımlı kitlelerin özgürleşmesinin bir parçası ve ancak burada başarı, fiili ve dolayısıyla sosyal özgürlüğe yol açacaktır. Bu, özellikle üreme, ev ve eğitim çalışmalarının henüz yaratılmamış toplum organları tarafından devralındığı bir toplum için savaşmak anlamına gelir. Kadınlar, sınıf şiddeti, hiyerarşi ve cinsiyet ilişkilerinden kurtulma yoluyla baskıdan, aile içi ve cinsiyetçi şiddetten kurtulur: Örneğin, yeterli, maaşlı ve yüksek vasıflı eğitim kadrosuna sahip kapsamlı ve çok yönlü, demokratik ve sosyal bir gündüz bakım merkezleri sisteminin geliştirilmesiyle, tüm kürtaj yasaklarının kaldırılması, kişinin kendi bedeni hakkında kendi kaderini tayin etmesi ve evlilik hukukunun hafifletilmesi ve tamamen basitleştirilmesi ve bir yasal boşanma için yargı kararının koşulunun kaldırılması. Kadınların sosyal özgürleşmesi olmadan, cinsiyet özgürleşmesi ve sosyal özgürleşme mümkün değildir. kişinin kendi vücudu hakkında kendi kaderini tayin etmesi ve evlilik hukukunun tamamen basitleştirilmesi ve yasal olarak etkili bir boşanma için yargı kararının koşulunun kaldırılması. Kadınların sosyal özgürleşmesi olmadan, hiçbir toplumsal özgürleşme ve hiçbir toplumsal özgürleşme mümkün değildir. kişinin kendi vücudu hakkında kendi kaderini tayin etmesi ve evlilik hukukunun tamamen basitleştirilmesi ve yasal olarak etkili bir boşanma için yargı kararının koşulunun kaldırılması. Kadınların sosyal özgürleşmesi olmadan cinsiyet özgürleşmesi ve sosyal özgürleşme mümkün değildir.

YENİHAYAT.DE

Kadına yönelik şiddet özel bir mesele değildir
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin