Getting your Trinity Audio player ready...
|
Doç. Dr. Erdal Polat
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA
GELENEKSEL VE TAMAMLAYICI TIP UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
KURULMA GEREKÇESİ
Son yıllarda dünyada ve ülkemizde geleneksel, tamamlayıcı tıp çalışmalarına gösterilen
ilgi giderek artmakta olup her geçen gün uygulamalar yaygınlaşmaktadır.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde, 15 Aralık 2006 tarihinde TÜBİTAK tarafından desteklenen “Lucilia sericata’nın larvaları ile zor iyileşen yaraların tedavisi” başlıklı proje çalışılmaya başlanmıştır. Büyük siteler ve eşsiz yaşam bölgeleri barındıran ilçemizde beylikdüzü escort kadınlarını kolayca bulabileceksiniz web sayfamızda. Proje kapsamında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Biyoterapi Araştırma ve Geliştirme Laboratuarı Türkiye’de ilk ve tek olarak kurulmuştur. Laboratuvarda Lucilia sericata larvalarının üretimine ve iyileşmeyen yaraların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Çalışma kapsamında 10 bini aşkın hasta larva uygulamasından faydalanarak sağlıklarına hızlı bir şekilde kavuşmuşlardır. Laboratuvarımızda üretilen larvalar ve salgıları Dünya’da ilk kez Şark Çıbanının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır.
İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projelerince desteklenen “Tıbbi Sülük Üretimi” başlıklı proje kapsamında 2014 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde sülük üretim laboratuvarı kurulmuş olup, Hirudoterapi alanında çalışmalar yapılmaya başlanmıştır.
Sağlık Bakanlığı 27 Ekim 2014 tarihinde yayımladığı yönetmenlik ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına çeşitli standartlar getirmiştir.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa rektörlüğüne bağlı olarak 2020 yılında üniversitenin Avcılar yerleşkesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulmuştur. Merkezimizde iyileşmeyen yaralar Lucilia sericata sinek türünün larvaları ile, ciltteki güneş lekeleri, akne izleri, yüzdeki kırışıklar, göz kapaklarındaki düşmeler, ağız içi aftlar ve diş eti bozuklukları larva salgıları, sedef hastaları Garra rufa (doktor) balıklar ve larva salgıları ile, Hidradenitis suppurativa hastaları Hirudo verbana cinsi sülükler ve larva salgısı ile tedavi edilmektedir.
Merkezde haftada 60 – 70 adet hastaya Larva Tedavisi, Hirudoterapi (Sülük Tedavisi), Ihtiyoterapi (Balık Tedavisi) ve Larva Salgısı uygulanmaktadır. Merkezde yakında Ozon, Mezoterapi, Akupunktur ve Fitoterapi tedavisine başlanacaktır. Merkezden larva ve sülük satışı yapılmaktadır.
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının bilimsel yöntemlerle araştırmalarının yapılması, tıp doktorlarına lisans süresinde kanıta dayalı bilgiler eşliğinde öğretilmesi ve mezuniyet sonrası dönemde uygulamalı bir şekilde eğitilerek yetkilendirilmesi amaçlanmıştır. Bu suretle geleneksel ve tamamlayıcı yöntemlerin eğitilmiş ve yetkilendirilmiş insanlarca uygulanması temin edilmiş olacaktır. Batı tıbbı ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp, birlikte uyum içinde halkımızın sağlığına katkıda bulunabilecektir.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ülkemizde akademik birikimi, iş gücü niteliği ve niceliği açısından Türkiye’nin önde gelen üniversitelerindedir. Kurulduğu yıldan başlayarak mezuniyet öncesi ve sonrası eğitim programlarını başarıyla yürütmektedir. Bunun yanında uzmanlık ve doktora öğrencilerinin arasından ülkemizdeki değişik üniversitelere akademisyenler yetiştirmiştir. Üniversitemiz aynı katkıyı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları alanında da yaparak bireylerin daha iyi yetişmelerine katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Doç. Dr. Erdal Polat
Geleneksel ve Tamamlayıcı
Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi
Müdürü