Getting your Trinity Audio player ready...
|
Yazılarımdan dolayı bazen beni eleştirenler oluyor. ‘Hocam sürekli cehaletten bahsedip öğretim göreni kayırıyor, görmeyeni dışlıyorsunuz’ diyorlar..
Değerli dostlarım ben hiçbir zaman öğretim görmüş, görmemiş ayrımı yapmadım ki bunu nereden çıkarıyorsunuz? Yazılarımda bahse konu olan cahil ve aydın ayrımıdır. Öğretim görmemiş cahiller olduğu gibi öğretim görmüş hatta akademisyen olmuş cahillerde vardır. Cahillik ve görgüsüzlük öğretimle değil ancak ciddi bir eğitimle bertaraf edilebilir.
Bu kavram karmaşasından kurtulmak ve ne demek istediğimi daha iyi anlamak için önce eğitim ve öğretim kavramlarının içeriğine vakıf olmak gerekir.
Eğitim beşikten mezara kadar süren bireyi kültürleme sürecidir. Bireyin gelişimini sağlar ve hayata hazırlar. Her eğitim, öğretim değildir fakat her öğretim, eğitimdir. Yani öğretim, eğitimin okullarda planlı programlı yapılan kısmıdır. Öğretim, belirlenmiş olan müfredatı öğrenmek ve bu aşamadan sonra da uzmanlık kazanmak anlamında kullanılır. Anaokulu ya da ilkokuldan başlayan öğretim süresi üniversiteye kadar devam eder ve bu aşamadan sonra da kişiler istedikleri öğretimi alarak hayata atılıp öğrendikleri bu öğretimleri işlerinde kullanırlar. Yani öğretim meslek kazandıran bir kavramdır, tek başına insanlık bilincini kazandırmaz.
Eğitimin devreden çıktığı bir öğretim manasızdır ve bir bilgisayara bilgi yüklemekten ibarettir. İnsani ve yurttaşlık manasında eğitim cehaleti ortadan kaldıran ana unsurdur.
Günümüzde eğitimi zayıf ya da hiç olmayan lakin öğretimi olan bir yığın cahil vardır. Bunların bir bölümü akademik kariyer bile yapmıştır.. Konuşmaya başladıklarında bir anda okumuş yazmış cehaleti görmeniz mümkündür. Eğitim bireye insanlık, kültür ve kişilik katar. Cehaleti alır götürür. İnsanlık değerinden yoksun kişi, kılık kıyafetle, unvan ve sandalye ile değer kazanmaz. O yine bayağıdır, düşük ve cahildir. Ne demişler ‘Eşeğe altın semer vursalar eşek yine eşektir..’
Şimdi anladınız mı yazılarımda cehaletten neyi kastettiğimi..
Devletin asli görevi bu nedenle öğretimden önce milli bir eğitimdir. Maalesef bakanlık toplumun eğitilmesi görevini bırakmış sadece öğretim faaliyetleriyle uğraşmaktadır..
Kapatılmış olan Köy Enstitüleri ve Halk Eğitim Merkezleri geçmişte bu görevi yapan kurumlardı.. İlk okul birinci sınıfta Yurttaşlık Bilgisi, Aile Bilgisi ve Hayat Bilgisi dersleri vardı.. Şimdi hiçbiri kalmadı..
Eskiden ilk okul mezunu aydınlarımız vardı, şimdi yüksek okul mezunu cahillerimiz var maalesef..
Bütün çabamız fabrika ayarlarımıza dönmüş medeni bir Türkiye’dir..
Dr. Vecdet Öz