30 Kasım 01 Aralık 2020 Ülke Gündeminden 

Getting your Trinity Audio player ready...

 

-Bugün saat 11.00’de, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, hazırladığı Kanal İstanbul Kazı Patlatma Nakliye Teknik Değerlendirme Raporu’nu Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Konferans Salonu’nda açıklayacak.

……

-Bugün saat 12.30’da, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan TTB Onur Üyesi Şeyhmus Gökalp’ın serbest bırakılması talebiyle online ortak basın toplantısı düzenleyecek.

……

-Bugün saat 12.30’da, Amed Emek Demokrasi Platformu da, tutuklanan TTB Onur Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp’a ilişkin Tabip Odası’nda basın açıklaması düzenleyecek. ……

-Bugün saat 12.30’da, HABER-SEN, PTT çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek ve PTT Genel Müdürlüğü’nün almadığı tedbirlere ilişkin Diyarbakır’da saat 13.00’de Adana’da basın toplantıları gerçekleştirecek.

…..

-Bugün saat 13.00’de,  İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu, “Korona Günlerinde İstanbul’da Sağlık-X” raporunu Cağaloğlu’nda bulunan Sevinç Özgüner Toplantı Salonu’nda düzenleyeceği açıklamayla kamuoyuna duyuracak.

…..

-Bugün saat 15.00’de, Meclis Genel Kurul’da, Türkiye Çevre Ajansı’nın Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmelerine başlanacak.

……

-Turgutlu İzzettin köyünde kurulmak istenen biyogaz projesi yargıya taşındı.

Turgutlu ilçesi İzzettin köyünde kurulması planlanan biyogaz projesi ile ilgili ÇED raporuna itiraz edildi. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Manisa 1. İdare Mahkemesinde başlanacak. Davacılar arasında TURÇEP ve bileşeni bazı sivil toplum örgütleri yanı sıra bazı Belediye Meclis üyeleri de yer alıyor.

…….

-Ankara Diş Hekimleri Odası, koruyucu ekipman, düzenli test, personel ihtiyacının giderilmesi gibi acil talepler dile getirdi.

Covid-19 tanısı meslek hastalığı sayılmalı.- Sağlık çalışanlarına haftalık rutin PCR tarama testi uygulanmalı.- PCR pozitif olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılmalı.

Tüm sağlık çalışanlarına grip aşısı ve risk gruplarına pnömokok aşısı ücretsiz yapılmalı.

Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için bir risk oluşturduğundan Covid-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir.

Kış koşulları göz önünde bulundurularak mesai bitimi erkene çekilmelidir.

Personel ihtiyacını gidermek için acilen yeni atama yapılmalıdır.

……….

-“KÖYLÜNÜN TOPRAĞI ELİNDEN ALINARAK TDİSOB’YE VERİLECEK”

EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu), Dikili’de kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili online basın açıklaması yaptı. Basın metnini okuyan EGEÇEP Üyesi Erhan İçöz, “Bu projede, dar gelirli köylülerimiz, çiftçilerimiz yoktur. Böyle bir proje oluşumunda hedeflenen ilk amaç kamu yararı olmalı iken bu projede kamu yararı tamamen göz ardı edilmiştir” dedi.

Proje tanıtımına değinen İçöz, “Tanıtım yazılarına göre, her ortağın payı en az 3000 m2 olacak ve bedeli de en az 3.000.000 TL olacaktır. Toplam 3000 dönüm arazi bu işletmelere tahsis edilecektir. Diğer bir deyişle, köylünün toprağı elinden alınarak, Dikili TDİSOB’ye verilecektir. Arazilerin ne şekilde köylüden alınacağı belirsizdir. Acele kamulaştırma, burada da uygulanarak, köylülerin elinden tarlalarının yok pahasına alınması mı hedefleniyor” diye sordu.

…..

-Ekoloji Birliği: TBMM’de kabul edilen Enerji Ve Maden Yasası veto edilsin!

Ekoloji Birliği, TBMM’de kabul edilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun‘un onaylanması durumunda, bunun ekolojik yıkımın bir fermanı anlamına geleceğini vurgulayarak, Meclis’ten geçen Enerji ve Maden Kanunu‘nun veto edilerek onaylanmaması çağrısında bulundu.

İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu ve 89 milletvekilinin imzası ile teklif olunan (2/3116) sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun; TBMM Enerji, Tabii Kaynaklar Komisyonu’nda geçtiğimiz günlerde üzerinde bazı kısmi değişiklikler yapılmasıyla kabul edildi ve Cumhurbaşkanlığı makamına onaylanmak üzere sunuldu. Yasalaştırılmak üzere daha teklif halindeyken pek çok ekoloji örgütü, meslek odaları ve bilim çevresi ile muhalefet partilerinin yoğum tepkisi ile eleştirilerini alan ‘Torba Yasa’ ile TBMM gündemine getirilen Enerji ve Maden Yasası Teklifi, bir çok yönüyle doğayı savunmasız bırakan, ekolojik tahribatı, çevre ve hava kirliliğini daha da artıracak, yurttaşların mülk edinme hakkını ortadan kaldıracak, sadece sermaye şirketlerine daha fazla imtiyaz sağlayarak, sermayenin çıkarını kollamak amacıyla yapılan bir kanun olarak görülmeye devam ediyor. Bu haliyle yasalaştırılarak Meclisten geçirilmesi karşısında yörelerinde çevre mücadelesi veren yerel halk ve ekoloji örgütleri adeta isyanlarda.

Yasanın onaylanması öncesinde Cumhurbaşkanlığına yönelik bir çağrıda bulunan Ekoloji Birliği, yasanın onaylanması durumunda, bunun ekolojik yıkımın bir fermanı anlamına geleceğini vurgulayarak. TBMM’den geçirilen Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun‘un veto edilerek onaylanmaması çağrısında bulundu.

-Kanadalı Centerra Gold maden şirketi, Nevşehir’in Avanos ilçesinde bulunan Özkonak kasabasında altın arama çalışmalarına başladı. Şirketin, 2015 yılında düzenlenen ağaç kampanyası ile ağaçlandırılan ve orman arazisi ilan edilen bölgede ağaçları keserek sondaj çalışması yaptığını söyleyen Özkonaklılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Enver Göçek, “Bin bir çabayla ağaçlandırdığımız ve orman arazisi ilan ettirdiğimiz bölgede ağaçları kestiler. Böyle bir maden girişimi doğaya vurduğu gibi turizme de balta vuracak” dedi.

Altın arama çalışmalarının yerleşim yerlerine 500 metre uzaklıkta olduğunu belirten Enver Göçek, şirketin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan ruhsat aldığını belirterek “Şimdilik bölgede 3 ruhsat sahası bulunuyor. Bu alan bizim bölgemiz için çok değerli tarım arazilerinin olduğu alan” diye konuştu.

……..

-Rize Güneysu’da taş ocağı açmak isteyen şirket, ÇED bilgilendirme toplantısını taş ocağını yapacağı köyde değil 20 km uzaktaki Güneysu ilçesinde yapacağını duyurdu.

Güneysu’ya bağlı Başköy Taşlıdere mevkiinde Uğursun Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı şirket tarafından 01.12.2020 Salı günü saat 10.00’da taş ocağı ve kırma eleme fabrikası ile ilgili ÇED bilgilendirme toplantısı yapılacağının duyurulması köylülerin tepkisine neden oldu. Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Basın Sözcüsü Ceyhun Kalender, bilgilendirme toplantısının yasalara aykırı ve usulsüz olduğunu belirterek sert tepki gösterdi.

…..

-Turgutlu İzzettin Köyünde kurulmak ıstenen Biyogaz Projesi Yargıya taşındı.

Turgutlu ilçesi İzzettin köyünde kurulması planlanan biyogaz projesi ile ilgili ÇED raporuna itiraz edildi. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Manisa 1. İdare Mahkemesinde başlanacak. Davacılar arasında TURÇEP ve bileşeni bazı sivil toplum örgütleri yanı sıra bazı Belediye Meclis üyeleri de yer alıyor.

Konu ile ilgili basına açıklamada bulunan TURÇEP tarafından, söz konusu proje ile ilgili işletilen ÇED sürecinin başından beri hukuka uygun seyretmediği ve projenin gerçekleşmesinin kamu denetiminden kurtarılacak şekilde sağlanmaya çalışıldığını belirterek, İzzettin köyünde düzenlenen ÇED toplantısının da halkın tepki göstermesi nedeniyle gerçekleşmediğini hatırlattı.

…….

-İstanbul Marmaray tren hattında 9 aydır uygulanan aktarma indirimi, TCDD’nin itirazı sonucu mahkeme kararıyla kaldırıldı. İBB’nin geçen hafta UKOME’ye sunduğu aktarmanın devam etmesi yönündeki teklif, merkezi yönetim temsilcilerinin oy çokluğuyla reddedildi.

Bugün (30 Kasım) sona erecek “Aktarma alır” uygulamasıyla, Marmaray’a aktarma yapan tam İstanbulkart kullanan bir vatandaş, 3,50 TL metro ücreti ödedikten sonra 3,50 TL daha ücret ödeyerek yolculuğunu Marmaray Hattı’nda ne kadar durak gittiği fark etmeksizin 7,00 TL toplam ücret ödeyecek.

…..

-Kasım ayında gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama tablosu ise şöyle:

2 gazeteci tutuklandı, 6 gazeteci gözaltına alındı, 41 gazeteci hakim karşısına çıktı.

4 gazeteciye 19 yıl 10 ay 17 gün hapis cezası verildi, 9 gazeteciye dava açıldı. 3 gazeteciye soruşturma açıldı, 2 TV kanalına para cezası verildi. 1 haber sitesi erişime engellendi.1 gazeteye verilen ilan kesme cezası uygulamaya konuldu. Yüzlerce haber erişime engellendi.

…….

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ

(DKDER)

Exit mobile version