Getting your Trinity Audio player ready... |
-Bugün saat 12.30’da, TTB ve SES, “örgüt üyesi” iddiasıyla tutuklanan TTB Onur Üyesi Şeyhmus Gökalp’ın serbest bırakılması talebiyle ortak online toplantı düzenleyecek.
…..
-Bugün saat 13.00’de, ÇHD ve ÖHD,İstanbul şubeleri ve birçok hukuk örgütü, Tahir Elçi’nin katledilişinin yıldönümüne ilişkin Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması düzenleyecek.
…….
-Geçen hafta dönüşemeyen atıkları yakmaya izin veren, ona biyokütle diyen Elektrik Piyasası Kanunu Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Bu hafta da dönüşebilen kârlı atıkları dönüştüren, onu da kârlı hale getiren Türkiye Çevre Ajansı kanun teklifi geçecek.
Kanun teklifi 12 Ekim’de meclise gelmiş, 14 ve 15 Ekim’de rüzgâr gibi Çevre Komisyonu’ndan geçmiş. 15 Ekim’de son hali komisyon raporu olarak bile yayımlanmış. Teklif bu hafta meclise gelecek.
…..
-TTB, bir haftada 20 sağlık emekçisinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
Türk Tabipler Birliği (TTB), bir haftada 20 sağlık emekçisinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.
TTB sosyal medya hesabından “Şeffaflıktan, aklın ve bilimin kılavuzluğundan uzak politikalar nedeniyle her geçen gün, her geçen dakika #Ölüyoruz 1 haftada 20 sağlık çalışanını Covid-19 nedeniyle yitirdik… #TTBHaklı #Yönetemiyorsunuz #Covid19MeslekHastalığıKabulEdilsin” açıklamasını yaptı.
…….
-Bomonti Hepimizin İnsiyatifi ile Doğa İçin Sanat Platformu, Bomonti bira fabrikasının yıkılıp yerine mescit ve yurt yapılmasını protesto etti.
Doğa için Sanat Platformu ile Bomonti Hepimizin İnsiyatifi, İstanbul’da etkinlik düzenleyerek Bomonti bira fabrikasındaki yıkımı tekrar gündeme getirdi.
“Bomonti hatıralarda kalmasın” diyen yurttaşlar, bira fabrikasının yıkımı ardından söz konusu alana Menzil Vakfı eliyle dernek, otopark, yurt, mescit yapılacağını aktardı.
“Şişli sakinleri olarak oranın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olmasını istiyoruz” diyen yurttaşlar, hazırladıkları dövizlerle durumu protesto etti.
Yıkım alanının önünde buluşan yurttaşlar, “Bomonti hatıralarda kalmasın” diyerek yeni inşa sürecinde bölge halkının görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.
…..
-Verilere göre, 2002’de 2.6 milyon çiftçimizin resmi borcu yaklaşık 2.5 milyar TL iken, BDDK’nin 2020 Eylül verilerine göre, 2 milyon 110 bin çiftçinin bankalara borcu 125 milyar TL borcu var. Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan 12 milyar TL ve özel sektör borçları dahil edildiğinde 180 milyar TL’ye yakın borcu bulunuyor.
…….
-Açtıkları davaları kazanmalarına rağmen ücretlerini ve tazminatlarını alamayan BİMEKS işçileri, patronlardan Vedat Akgiray’ın görev yaptığı Boğaziçi Üniversitesi önündeki eylemlerine devam ediyor.
…..
Kadıköy Dayanışma Ağı’ndan öğrenciler için kampanya…
KDA yaptığı çağrıda, ““Pandeminin ilk gününden bu zamana kadar KDA olarak el ele, yürek yüreğe verdiğimizde sorunlarımızı hangi ölçüde çözebildiğimizi gördük. Bugün de, öğrenciler için kolektif gücümüzü harekete geçiriyoruz.”dedi.
BİLGİLER İÇİN TIKLAYINIZ!
https://twitter.com/dayanismaagii/status/1333006982706585607/photo/1
……
-Saros Körfezi’nde doğal gaz boru hattı ve limanı inşaatı, hukuki süreç sonuçlanmamasına rağmen başladı.
Saros Körfezi’nde yapılmak istenen doğal gaz boru hattı ve limanı ile ilgi hukuki süreçler devam etmesine rağmen inşaat çalışmalarının başlamasına tepkiler sürüyor.
Projeye verilen birinci ÇED raporu iptal davasında 10 bilirkişi davacılar lehinde karar verdi. 113 sayfalık bilirkişi raporuna istinaden, Edirne İdare Mahkemesi birinci ÇED raporunu ve ÇED olumlu kararını iptal etmişti. Bu iptal kararı Danıştayda temyizdeyken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ikinci ÇED verildi. Böylece Bakanlık aynı projeye iki ayrı ÇED olumlu kararı vermiş oldu. Her iki ÇED raporu da yürürlükte şu anda” dedi.
Çevre gönüllüleri yaptıkları açıklamada, “Proje alanına toprak sahibinin dahi bilgisi olmadan iş makineleriyle girildiği bilgisini aldık. Bugüne kadar tüm Saros kıyı kesimlerinde hatta Trakya bölgesinde 45 bin ıslak imza toplayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Change.org da 62 bin 500 imzamız var. Katar’dan gelecek sıvılaştırılmış doğal gazın Avrupa’ya geçişi için yapılacak, bölgeye hiçbir fayda sağlamayacak projeyi halk istemiyor” dedi.
……
-Haydarpaşa Garı’nın özensiz ve denetimsiz bakım çalışması sırasında çıkan yangın sonucu büyük hasar görmesinin üstünden on yıl geçti. Haydarpaşa Dayanışması tarafından yapılan açıklamada yangının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen restorasyonun hâlâ bitirilemediği belirtilerek Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun ve arkeolojik kazılarının bir an önce tamamlanarak halka açılması istendi.Şöyle denildi:
“Haydarpaşa yangını üzerinden 10 yıl geçti. Ve bu 10 yıl boyunca Haydarpaşa Garı’nın ne restorasyonu, ne arkeolojik kazıları, ne de dönüşüm arzusu bitti. Koskoca bir dört yıl, restorasyon için yeterince fazla bir süre değil mi? Bu kadar zaman içinde belki de Haydarpaşa Garı iki defa restore edilebilir ve çoktan hizmete sunulabilirdi. Bizler, Haydarpaşa Dayanışması bileşenleri olarak; Haydarpaşa Garı’nın restorasyonunun ve arkeolojik kazılarının bir an önce tamamlanmasını ve Haydarpaşa Garı’nın her türlü kültürel mirasa saygılı, gar işleviyle bir an önce halka açılmasını bir kez daha talep ediyoruz. Haydarpaşa’nın geleceğini muğlak bırakan veya bırakmaya çalışan bir sürecin hâlâ işlediğini de belirtmek zorundayız. Bu sebeple tüm kent sakinlerini şehrimizin tek merkez garına sahip çıkmaya çağırıyoruz. Haydarpaşa Garı’nın gar olarak kalabilmesi için mücadelemiz sürecektir.”
…..
-Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyelerinin oluşturduğu yapı-yapılaşma jeofiziği topluluğu, gündeme gelen fay yasası ile ilgili yazılı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, fay yasasının deprem yıkımlarında çare gösterilmesinin doğru olmadığına dikkat çekildi. 30 Ekim 2020 Tarihinde Sisam Adası’nda oluşan depremden sonra basında ‘’Fay Yasası’’ adı verilen yasa önerisi gündeme geldiğine dikkat çekilen açıklamada, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası’nın bu öneriyi basın aracılığıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile kimi kamu kurumlarıyla kamuoyuna sunduğu hatırlatıldı.
Depremin, Jeofizik Mühendislerinin birinci derece uzmanlık alanı olduğunun aktarıldığı açıklamada, “Depreme ilişkin yasa ya da yönetmelik değişikliği olacaksa, bu ancak TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odasına ya da Jeofizik Bilimcilerine danışarak verilebilir. Örnek olarak, bir diş hekimi, katarakt yönetmeliğini çıkarma teklifi yapamayacağı gibi, Jeofizik dışında başka mühendislik kuruluşu da “fay yasası” diye bilimdışı, ülke gerçeği ile bağdaşmayan bir öneride bulunamaz” denildi.
Açıklamada Jeofizik mühendisleri, “Fay; depremin nedeni değil, sonucudur” bilimsel bir gerçek iken, niçin faylar depremin nedeni olarak düşünülüp, faya özel yasa düşünülmektedir? Yasa olarak düşünülüyorsa bunun adı neden “Deprem Yasası” değil de “Fay yasası”dır? diye sordu.
……
-Resmi verilere göre, 11 Mart-22 Kasım dönemleri arasında 85 bin 913 işyerinin kapısına kilit vurulduğunu açıklandı.
…….
-Koronavirüse karşı önlem alınmayarak bine yakın işçinin salgına yakalandığı Vestel fabrikasında, önlem alınmasını talep eden 2 kadın işten çıkarıldı. İşçi Kadın Meclisleri, boykot çağrısında bulundu.
Manisa’da faaliyet gösteren Vestel Elektronik Fabrikası’nda bin işçi koronavirüse yakalanmış, 7 işçi ise hayatını kaybetmişti. İşçi ölümlerinin ardından fabrikada kısmi olarak tedbirler alınsa da işçiler bunun yeterli olmadığını belirterek güvenli ve sağlıklı bir çalışma alanının oluşturulmasını istiyor.Önlemlerin artırılmasını talep eden Yeliz Kurt adlı işçi de 24 Ağustos’ta işten çıkarılmıştı. Kurt’un açtığı işe iade davasında şahitlik yapan çalışma arkadaşı Tuğba Esentürk de tazminat hakkı ödenmeyerek işten çıkarıldı.
İşten çıkarılmalara ilişkin yazılı açıklama yapan İşçi Kadın Meclisleri Genel Koordinasyonu, işten çıkarılanların geri alınmasını ve pandemiye karşı gerekli tüm tedbirlerin fabrikada sağlanması talebinde bulundu.
…..
-Koronavirüs salgınının pik yapması hastanelerin yoğun bakım kapasitelerini gündeme getirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen “Hasta sayısı nisan ayından fazla. Ameliyathaneyi 3’er kişilik yoğun bakım ünitelerine çeviriyoruz” dedi.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, “Yoğun bakımda hastalar artınca monoblok ameliyathaneyi yoğun bakım haline getirmeye çalışıyoruz. Her odada 3 ameliyat masası var. Onları üç kişilik yoğun bakım şekline dönüştürüyoruz. Yoğun bakımdaki hasta sayısı Nisan ayından fazla. O zaman en fazla 36’ya çıkmıştık. Şimdi 40’ın üstünde. 50’ye kadar bir program yaptık. Onu da aşarsa yaptığımız bu dönüşüm sayesinde 75’e çıkacak kapasitemiz var. Yoğun bakımda boş yatağımız da var. Yani salgının şiddetine bağlı olarak bütün masaları yoğun bakım ünitesi haline getirebilecek bir program yaptık” dedi.
……
DÜNYADAN…
-Şili’de, 27 Kasım Cuma günü siyasi tutusakların serbest bırakılması için yeniden eylemler yapıldı. Santiago de Şili’de Carabinerolar, yapılan eylemleri şiddetle bastırdı. Santiago de Şili’nin ana caddesi Alameda’da sosyal medya üzerinden yapılan çağrılarla toplanan yüzlerce kişi, başkentin ana arterinde çeşitli noktalarda bir araya geldi. Hükümet, düzinelerce zırhlı araç ve yüzlerce Carabinero ile saldırarak cevap verdi. Eylemleri tetikleyen şey, 2 Ekim’de 16 yaşındaki bir genci köprüden atan polisleri soruşturan savcının faşistlerce tehdit edilmesi oldu, olay manşetlere yansıdı. Öfkelenen halk sokakalra çıktığında dillerindeki şiar “İsyanın siyasi tutsaklarına özgürlük” oldu. Yaklaşık bir yıldır “önleyici gözaltında” tutulan eylemciler için aileler ve sendikalar hızla bir araya geldi ve tutsakların serbest bırakılmaları için dayanışma başlattılar ve 10 Aralık günü için kitlesel eylem çağrıları yaptılar
…..