Advert
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 26-27 Kasım 2020 Ülke Gündeminden

26-27 Kasım 2020 Ülke Gündeminden

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

-Bugün saat 16.30’da, Manisa’da, Birleşik Metal İş Sendikası ve işçiler 15 Temmuz Demokrasi Meydanı (Manolya Meydanı) açıklama yapacak.

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde Bölgesi’nde faaliyet gösteren Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş. işçileri 19 Nisan 2018 tarihinde Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendiler.O dönem işten atılan üyelerimizin işe iade davaları yerel ve istinaf mahkemelerinde kazanıldı. Yargıtay’da devam ediyor.Termokar Isıtma, Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş. işyerinde sendikal örgütlülüğü kırmak için hukuksuz şekilde işten atılan ve ücretsiz izin dayatmasıyla karşı karşıya kalan üyelerle birlikte Manisa 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda (Manolya Meydanı) Basın açıklaması yapılacak..
……

-TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Fincancı, artan vaka sayılarına ilişkin “Biz bunun hala önlenebilir olduğunu sözlüyoruz. En 2 hafta tercihen 4 haftalık kapatma ile düşüş yaşanır” dedi.

……

-Ermenekli madencilerin başta ödenmeyen ücretleri ve tazminatları olmak üzere haklarını almak için başlatmak istedikleri Ankara yürüyüşü polis ve jandarma tarafından engellenmiş, madencilere tazyikli su ve biber gazı sıkan polis Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Tahir Çetin de dahil 30 kişiyi gözaltına almıştı.İşçiler daha sonra serbest bırakılmıştı.

Somalı madenciler, Ermenek’te haklarını arayan madencilere yönelik baskıları ve gözaltıları protesto etti. Ücretlerin ve tazminatların yatırılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasını talep eden madenciler, “Talepler kabul edilinceye kadar bu yoldan dönmeyeceğiz” dedi.

……

-ERMENEK İŞÇİSİNE SAHİP ÇIK!

 

-Birleşik Metal-İş Ankara’daydı, uygulama ILO Genel Kurulu’na taşınıyor

Gebze’deki Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikalarında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için tazminatsız işten atılan, ücretsiz izne çıkarılan, sendikadan istifaya zorlanan işçilerin Ankara’daki görüşmelerinin ardından “ücretsiz izin” uygulaması Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Kurulu’na taşınıyor.

…….

-Elektrik ve maden başta olmak üzere enerji alanında düzenlemeler içeren torba teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. “Enerjinin verimli kullanılması” gerekçesiyle hazırlanan teklifle şirketlere çok sayıda ayrıcalık tanındı.
Enerji torbasının yasalaşmasıyla elektrikte fiyat eşitleme mekanizmasının en az beş yıl daha yürürlükte kalması kararlaştırıldı. Böylece tüketiciler, bölgeler arasındaki maliyet ve tüketim farkını ödeyecek. Kaçak elektriğin bedeli bu şekilde 2025 yılına kadar halka yüklenecek. Cumhurbaşkanı, beş yıl daha bu uygulamayı sürdürme kararı alabilecek.

Lastiklerin yanı sıra çöp ve orman atıklarıyla enerji üretilmesine ya da geri dönüşüm için kullanılmasına da imkân sağlandı.

……

-Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının QIA’ya devri için mutabakat anlaşması imzaladı.

Borsa İstanbul’un diğer ortakları ise şöyle: Yüzde 1,30’una Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), yüzde 2,30’una Borsa İstanbul A.Ş., yüzde 5,80’ine aracı kurumlar, bankalar, kıymetli maden, döviz şirketleri ile diğer şirketler sahip.

……

-AYM, KHK ile görevinden ihraç edildikten sonra oturma eylemleri nedeniyle kesilen idari para cezasının hak ihlali olduğuna hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Malatya’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildikten sonra başlattıkları oturma eylemi nedeniyle haklarında idari para cezası verilen başvurucularla ilgili “hak ihlali” kararı verdi.

AYM, Anayasa’nın 34’üncü maddesine işaret ederek, barışçıl nitelikteki eylemlere yaptırım uygulamanın OHAL döneminde izlenen amaçlarla orantılı olmadığını vurguladı. Kararda, eylemcilerin oturma eylemiyle kamu düzenini bozmadığı belirtilerek “Barışçıl şekilde uzun süre devam eden eylemlerde aynı kişilere çok sayıda idari para cezası uygulanması da orantılı değildir” denildi.

…..

-Türk-İş Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Kasım’da gıda enflasyonu yıllık yüzde 19,68 oldu. Araştırmaya göre açlık sınırı 2 bin 516 TL, yoksulluk sınırı 8 bin 197 TL oldu.

Türk-İş araştırmasında gıda fiyatlarının yükseliş ivmesi Kasım’da da sürdü.

Türk-İş’in Kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre Kasım’da gıda enflasyonu yıllık yüzde 19,68 oldu. Araştırmaya göre Kasım’da gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,39 artış kaydetti.

Araştırmaya göre 2020 Kasım ayında; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, diğer ifadeyle açlık sınırı 2.516,67 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, başka tabirle yoksulluk sınırı 8.197,62 TL olarak kaydedildi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.073,63 TL oldu.

…..

-Emekliler Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. “Her yerde, her yaşta kadına yönelik her türlü şiddet suçtur” başlığı taşıyan açıklamada, kadına yönelik şiddetin yaşamın her alanında, evde, sokakta, iş yerinde görülebildiği belirtildi.

Ülkede yaşanan sorunlara dikkat çekilerek, kadınlara yönelen şiddetin de bunlardan bağımsız olmadığını vurgulanan açıklamada, emekli ve yaşlı kadınların da farklı biçim ve boyutlarda şiddete maruz kaldığının altı çizilerek, şunlar kaydedildi: “Bunun fark edilmesinin, yalnız ve çaresiz bırakılmamalarının, yok sayılmamalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Hızla yaşlanan bir ülkeyiz. Nüfusumuzun yüzde 9’u 65 yaş üstünde (TUİK 2019), yüzde 44,1 erkek, yüzde 55,9 kadındır. Yaşlı nüfusumuzun yüzde 20’si açlık sınırın altında yaşıyor. Bunun üçte ikisi kadındır. Yoksulluğun adı kadın. Okuma yazma bilmeyenlerin oranı erkeklerden 4 buçuk kat fazla. Sosyal güvenceden yoksunlar. Ekonomik sosyal kültürel yaşamın dışlana atılmış durumdalar.”

………

-Türkiye’de en büyük teknoloji ürünleri mağazalarından birisi olan BİMEKS, 2016 yılının sonlarına doğru bünyesinde çalışan yüzlerce işçinin maaşlarını geç yatırmaya başladı. 2017 yılının başı ile birlikte ise maaşları tamamen kesilen işçiler, 2018 yılında krizden dolayı BİMEKS mağazalarının kapatılması sonucu işsiz kaldı. Tazminatları ödenmeyen ve işsiz kalan işçiler, bir yandan iş ararken diğer yandan da haklarını talep etmek için bir araya geldi. Her hafta işverenlerinin öğretim görevlisi olarak çalıştığı Özyeğin ve Boğaziçi üniversiteleri ile evlerinin önüne giderek, haklarının verilmesini istiyor. Yaptıkları eylemlerde çoğu zaman polis müdahalesiyle karşılaşan işçiler, haklarını almak konusunda son derece kararlı olduklarını ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.

…….

-Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı, 2021’de uygulanacak asgari ücreti belirleme toplantılarından ilkinin 4 Aralık’ta yapılacağını açıkladı.

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “2021’de uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantı 4 Aralık’ta yapılacak” dedi.

………

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 26 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul’un 15 ilçesinde 28 eve yapılan baskında 19 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların bazılarının isimleri şöyle: Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Cihan Yavuz, HDK Halklar ve İnançlar Meclisi üyesi Çiğdem Kılıçgün Uçar, gazeteciler Davut Uçar ve Kesire Önel, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) üyesi Alaattin Altıntaş, HDP Üsküdar eski İlçe Eşbaşkanı Erşan Ongulu, Mehmet Karadağ, Muhsin Demir, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (MATUHAYDER) Eşbaşkanı Hüsnü Taş ile derneğin yöneticileri Muhlis Bozdemir, Nazım Adıgüzel, Yusuf Çelik, Emine Kaya.

……

-Artvin Yusufeli’nde yapılması planlanan iki farklı hidroelektrik santral (HES) projesine karşı yurttaşların tepkisi devam ediyor. Demirdöven köyündeki Nuryol İnşaat’a ait Damla HES projesi ile Kılıçkaya Köyü’nde Ata HES Mühendislik Müşavirlik Enerji tarafından yapılması planlanan Aydın Regülatörü HES projesine karşı bölge muhtarları ve köylüler bir araya gelerek ortak basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada Yusufeli’nin HES’lerin kuşatması altında olduğuna dikkat çekildi.

Şirketin Demirdöven Köyü’nde kanunsuz ve izinsiz şekilde yaklaşık 8 aydır çalışmalarını yürüttüğünü belirten Boyalı Köyü Muhtarı Muzaffer Tunç, “Barhal Vadisi’nin sonunu getirecek Damla HES’ler için 16 Kasım’da uygulama imar planı ve nazım imar planın oylaması Artvin İl Genel Meclisi’nde yapıldı. Şirket izinlerini tamamlamaya çalışıyor olmasına rağmen 8 ay önce şahsa ve hazineye ait arazilerde ve 4 ay önce de kamulaştırma yaptıkları alana şantiye kurarak çalışmalarını başladı” dedi.

……

-İtalya’nın Sicilya adası yönetimi, Covid-19 salgınıyla mücadelede görevli tıbbi personel sayısının yetersiz kalması endişesiyle Küba’dan doktor ve hemşire talebinde bulundu. Sicilya Bölge Yönetimi, Küba Sağlık Bakanlığı ve büyükelçiliği ile temasa geçerek 60 kişilik bir sağlık ekibi desteği istedi.

…..

DOSTLUK VE KÜLTÜR DERNEĞİ
(DKDER)

26-27 Kasım 2020 Ülke Gündeminden
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin