Getting your Trinity Audio player ready...
|
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, herhangi bir inanç grubunun, devletin birtakım noktalarını yönettiği ve sızdığı değerlendirmelerinin doğru olmadığını belirtmiş ve “Yalandır, provokasyondur” demişti. Soylu’nun sözleri uzun süre gündem olmuştu.
T24’ten Tolga Şardan ise köşesinde, “Hapis cezası alan müdürlere terfi ve Menzilci polis müdürleri” başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Yazısında Emniyet’teki Menzilci polis müdürlerinden bahseden Şardan, Mersin Emniyeti’nde 2016 yılında başlatılan FETÖ soruşturmasına ve sonrasında yaşananlara değindi.
Hapis cezası alan polis müdürlerinin, cezalarının para cezasına çevrildiğini ve söz konusu polislerin terfi ettirildiğini aktaran Şardan, “Emniyet Genel Müdürlüğü, bir nevi FETÖ borsası olarak tanımlanacak sürecin içinde bizzat yer alan iki polis müdürünü adeta taltif ederek görev almasını sağladı” diye yazdı.
En kritik noktalara atanmalara dikkat çeken Şardan, söz konusu polis müdürlerinin aldıkları hapis cezalarına rağmen terfi ettirilmelerinin onayını Süleyman Soylu’nun verdiğini söyledi.
Öte yandan yazısında, Menzil cemaatinin merkezi Adıyaman’a giden polis müdürlerinden de bahseden Şardan, “Demek ki Emniyet’te Menzilci varmış” dedi.
Tolga Şardan’ın dikkat çeken yazısı şu şekilde:
“Hapis cezası alan müdürlere terfi ve Menzilci polis müdürleri Her 10 Kasım’da teşkilat mensuplarının başında Anıtkabir’e gidip Kurucu liderimiz Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan ve Anıtkabir defterine “Senin ışığından, gösterdiğin yoldan faydalanıyoruz” cümleleri yazıp imzalayan Aktaş, sonra da tarikat ve cemaatlerle bağı olduğu iddia edilen personelin tayinlerine imza atıyor!
Büyüteç’te iki gündür kaleme aldığım iki yazıyla Mersin’de 15 Temmuz’dan sonra başlatılan bir FETÖ soruşturmasında yaşananları devletin resmi belgelerinden aktarmaya çalıştım.
Bugün okuyacağınız son yazıda ise, aynı sürecin devamında emniyet teşkilatı özelinde yaşanan iki ayrı konuyu anlatarak bu dosyayı “geçici” olarak kapatacağım.
Geçici diyorum zira emniyet teşkilatında yaşanan iki ayrı sürecin önümüzdeki dönemde farklı sonuçlarının olacağı beklentisi mevcut. Yaşanacak gelişmeler ışığında dosyanın yeniden açılması ve yeni bilgilerin günışığına çıkarılması gerekecek.
MÜDÜRLERE HAPİS CEZASI VERİLDİ
Dün kaldığım yerden devam ediyorum.
Kısaca hatırlatayım, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik -henüz AKP ile MHP arasında Cumhur İttifakı’nın kurulmadığı ve iki partinin birbirlerini kıyasıya eleştirdiği günlerde- 2 Ağustos 2016’da başlatılan FETÖ soruşturmasında Mersin Emniyeti TEM Şubesi Müdürü Yaşar Gidiş, İstihbarat Şubesi Müdürü Faruk Ufuk Solmaz ve eski polis ve aynı zamanda Emniyet İstihbaratı’nın RX 70 koduyla yardımcı istihbarat elemanı olarak görev yapan Abdülvahit Vardar hakkında “adli görevin kötüye kullanılması”, “soruşturmanın gizliliğini ihlal” ve “kamu görevinin usulsüz üstlenilmesi” iddialarıyla hapis cezası istemiyle Mersin’de dava açılmıştı.
Mersin 11. Asliye Ceza Mahkemesi yargılama sonunda verdiği kararda, dönemin Mersin Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü olan Faruk Ufuk Solmaz’a “görevi kötüye kullanma” suçundan 5 ay hapis cezası verdi. Ancak, mahkeme hapis cezasını 3 bin lira para cezasına çevirdi.
Benzer karar dönemin Mersin Emniyeti TEM Şube Müdürü Yaşar Gidiş için de verildi. Gidiş de, meslektaşı Solmaz gibi önce 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Fakat ceza diğer sanık gibi 3 bin lira para cezasına çevrildi.
Aynı dosyada yargılanan RX 70 kodlu Yardımcı İstihbarat Elemanı ve eski polis Abdülvahit Vardar ise, kamu görevini usulsüz üstlenmek suçundan 3 ay hapis cezası aldı. Bu ceza da bin 500 lira para cezasına çevrildi.
HAPİS CEZASI ALAN MÜDÜRE TERFİ TALTİFİ
Şimdi gelelim işin en önemli boyutuna…
Emniyet Genel Müdürlüğü, bir nevi FETÖ borsası olarak tanımlanacak sürecin içinde bizzat yer alan iki polis müdürünü adeta taltif ederek görev almasını sağladı.
Haklarında açılan adli ve idari soruşturmalar devam ederken TEM Şube Müdürü Yaşar Gidiş, Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu’nca bir üst rütbeye terfi ettirildi. Rütbe terfisini alan Gidiş, yükseldiği yeni rütbesiyle Siirt Emniyet Müdür yardımcısı oldu.
Gidiş, haklarında hapis cezası verilen davanın tamamlanmasıyla birlikte bu kez bulunduğu rütbesi kendisinde kalmak koşuluyla Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu’na müfettiş olarak atandı!
Bu görevlendirmeyle Gidiş, emniyet teşkilatının en kritik soruşturmacı biriminde çalışmaya başladı.
Diğer sanık polis müdürü Faruk Ufuk Solmaz ise, ortaya çıkan olayın akabinde Mersin’den Aydın’a tayin edildi. Burada şube müdürü olarak görev yapan Solmaz, 5 ay hapis cezası almasına karşın bir üst rütbeye terfi ettirildi.
Kim tarafından?
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın başkanlığını yaptığı Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun 2020’deki kararları çerçevesinde Aydın Emniyet Müdür yardımcısı yapıldı.
Peki, hem Gidiş’in, hem de Solmaz’ın aldığı hapis cezalarına karşın elde ettiği rütbe terfileri ve görev yerleriyle ilgili onayların altında kimin imzası var?
Onaylarda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzası mevcut.
MÜFETTİŞ RAPORUNDAKİ MENZİLCİ POLİS MÜDÜRLERİ
Bu kadarla kalsa iyi, devam ediyorum…
Mersin’de yaşanan garipliklerin araştırılıp soruşturulmasıyla hazırlanan müfettiş raporlarında çok önemli bir konu daha var.
Her ne kadar bu durum, İçişleri Bakanlığı’nca Mersin konusunda müfettişlere verilen “araştırma – soruşturma onayında yer almadığı” gerekçesiyle kapsam dışı kalmış olsa da, devletin resmi kayıtlarına girmiş durumda. Hem sadece İçişleri Bakanlığı kayıtları da değil, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kayıtlarında da resmi olarak bulunuyor.
Olayın içeriği şöyle:
Önceki iki yazıya konu olan olayların içinde yer alan iş insanı Ahmet Barış Sanal, kendisinin bizzat tanık olduğu önemli bir süreci müfettişlere aktardı.
Sanal’ın; şikâyeti kapsamında hazırlanan müfettiş raporundaki anlatımlarında, hakkında hapis cezası verilen Mersin Emniyeti İstihbarat Müdürü Faruk Ufuk Solmaz’ın, yine Mersin Emniyeti’nde görev yapan İl Emniyet Müdür Yardımcıları Murat Esertürk ve Recep Güzelyazıcı’yı takip ettirip haklarında dosya hazırladığı iddiası yer aldı.
Sanal’ın iddiasına göre, İstihbarat Müdürü Solmaz, her iki polis müdürünü “Menzil tarikatından oldukları” gerekçesiyle takip ediyordu.
Sanal, müfettişlere verdiği ifadede özetle şöyle diyordu:
“İstihbarat Şube Müdürü Faruk Ufuk Solmaz’ı tanırım. 2016 yılı ortalarında bir gün bana kendisinden sorumlu il emniyet müdür yardımcısı Recep Güzelyazıcı ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Esertürk’ün Adıyaman’a Menzil’e gidip geldiğini söyledi. Bana, Plaka Tanıma Sistemi ile bunu tespit ettiğini, A4 sayfasından renkli basılı bir resmin elinde olduğunu söyledi ve bana gösterdi.
Recep Müdür’e ait 71 plakalı Megan marka aracın görüntüsüydü. Ben de ‘Niçin bunları takip ediyorsun, bu doğru mu?’ diye sorduğumda, bana ‘Bunlar Menzilci’ dedi. Mersin Hazreti Miktad Camii’nin karşı tarafında bulunan Menzilcilere ait kahveye giderken de Murat Esertürk ve Recep Güzelyazıcı’nın görüntülerinin olduğunu söyledi. Ancak görüntüleri bana göstermedi.
* Ufuk Müdür, hatta Recep Müdür’ün Menzil’e gittiği halde bu konuyu gizleyerek mahiyetinde olmasına rağmen kendisine ‘Bana kardeşimle ilgileneceğim. O yüzden izin aldım’ diyerek ‘Bana yalan söyledi’ dedi. Ancak, ben Ufuk Müdür’le aramda geçen konuşmayı Murat Esertürk ve Recep Müdür’le konuştum. ‘Menzil’e gitmişsiniz, bu konuşuluyor’ dedim. Onlar da bana bunu nerden duyduğumu sordular. Ben de gerginlik olmasın diye Ufuk Müdür’ün söylediğini onlara söylemedim.”
Sanal’ın bu iddiası üzerine polis başmüfettişleri bu kez Menzil Tarikatı’nın merkezi olan Adıyaman’ın Kâhta ilçesindeki dergâha gidip gitmediklerini Esertürk ve Güzelyazıcı’ya sordu.
“ADIYAMAN’A GELMİŞKEN MENZİL’E GİTTİK”
Polis müdürlerinden Esertürk özetle şu yanıtı verdi:
“Adana’da izinli olduğum süre içerisinde aynı lojmanda oturduğum karşı komşum olan Polis Akademisi ve meslek hayatım boyunca tanıdığım sevdiğim ve güvendiğim meslek arkadaşım 2. Sınıf Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı’nın yeğeninin kız isteme konusunun olduğundan dolayı beni arayarak birlikte gitme teklifinde bulundu.
Daha sonra kendisine ait 71 AS 912 plakalı araçla Adana’dan Adıyaman’a gittik. Ben hem sosyal yaşantım hem de il emniyet müdür yardımcısı olarak sivil toplum örgütleri ve her türlü platformla toplumsal olaylarda karşılaştığımızdan yakın ilişki içinde bulunmaktayım. Adıyaman’a hayırlı bir iş için gittiğimiz esnada halk tarafından Menzil olarak bilinen yerde bir eğitim kurumunun açılacağını sosyal medya da duydum. Ve Recep Güzelyazıcı’ya da hazır Adıyaman’a gelmişken buraya gitme teklifinde bulundum. Kendisi de beni kırmayarak kabul etti. Bu nedenle belirtilen araçla Adıyaman’da Menzil’de bulunduk.”
“TAMAMEN MERAKIM ÜZERİNE MENZİL’E GİTTİM”
Kendisinden kıdem olarak büyük meslektaşıyla beraber Menzil cemaatinin merkezi Adıyaman’a giden diğer polis müdürü Recep Güzelyazıcı ise süreci özetle şöyle anlattı müfettişlere:
“28 Mart – 1 Nisan 2016 tarihlerinde birtakım özel işlerim sebebiyle 5 günlük senelik izine ayrılmıştım. Elazığ’da ikamet eden ablamın oğluna kız isteme amacıyla Adana’ya, oradan da Adıyaman’a gittim. Mersin’de beraber çalıştığımız o anda Adana’da senelik izinde bulunan yakın arkadaşım Murat Esertürk’le birlikte özel aracımla Adıyaman’a gittik. Adıyaman’da bulunduğumuz sırada kamuoyunda sıkça bilinen Menzil isimli köyde bir külliye açılışını yapılacağını duymuştuk. Oraya kadar gelmişken oraya uğrayalım dedik ve Murat Esertürk’le beraber oraya gittik.
Ülkemizin ve teşkilatımızın içerisinden geçtiği bu zorlu süreçte önce Allah rızası sonra da bu devletin bekası için çalışmaya halen devam ediyorum. Dün olmadığı gibi bugün de hiçbir yapıya bağlı veya bağımlı değilim. Herhangi bir tarikatla hiçbir alakam yoktur. İstihbaratçı olduğum için oraya da bürokratların zaman zaman gittiğini duymaktaydım. Tamamen merakım üzerine gittim. Herhangi bir olumsuz durumla karşılaşsaydım bunu da ilgili yerlere bildirmekten kaçınmayacağımın bilinmesini isterim.”
Bu cemaat ve tarikat işlerini takip edenler, bir cemaat veya tarikatın dergâhına herhangi bir yere gider gibi gidilmeyeceğini iyi bilir. Hep referanslı gidişler olur ya da cemaatin / tarikatın içindeyseniz kapılar zaten ziyaretçiye ardına kadar açılır.
Ayrıca, her iki polis müdürünün ifadesinde belirtildiği gibi Menzil cemaatinin külliye açılışı da böyledir. Davetli ya da cemaatten değilseniz köye girişiniz uygun bulunmaz, alınmazsınız! Merak için Menzil’in dergâhına girilmez.
DEMEK Kİ EMNİYET’TE MENZİLCİ VARMIŞ…
Bir de madalyonun öbür yüzü var ki, esas önemli olan da bu.
Müfettiş raporlarında Menzil cemaatine gidip ziyaret yaptıkları iddiası yer alan iki polis müdürünün şu andaki görev yerleri neresi?
Murat Esertürk halen Yozgat Emniyet Müdürü olarak teşkilatta görevli. Esertürk, il emniyet müdürü olmadan önce son olarak 2 yıl boyunca Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın “sol kolu” olarak görev yaptı. Kentteki tüm asayiş olaylarından sorumlu idi. Sonrasında yine İçişleri Bakanı Soylu’nun onayı ile 1. Sınıf Emniyet Müdürü oldu.
Ankara Emniyet Müdürü Yılmaz’ın “sağ kolu” ise, başkentteki çetelerle, suç gruplarıyla mücadele eden birimden sorumlu olan yardımcısı Alp Aslan. Aslan, 15 Temmuz’un kilit ismi Adil Öksüz’ün firarıyla ilgili yargılandı. Yakın zamanda beraatini aldı.
Recep Güzelyazıcı ise, kendisinin de açıkladığı gibi Emniyet İstihbaratı’nda görev yaptı yıllarca. Şimdi ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun memleketi Trabzon’daki polis okulunun müdürü olarak emniyet teşkilatına polis memuru yetiştirilmesinden sorumlu.
Bu iki ismin 2019’daki görevlendirmelerinde ise, ilk sırada Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş var. Her 10 Kasım’da teşkilat mensuplarının başında Anıtkabir’e gidip Kurucu liderimiz Atatürk’ün mozolesine çelenk koyan ve Anıtkabir defterine “Senin ışığından, gösterdiğin yoldan faydalanıyoruz” cümleleri yazıp imzalayan Aktaş, sonra da tarikat ve cemaatlerle bağı olduğu iddia edilen personelin tayinlerine imza atıyor!
SOYLU’NUN İMZASI
Kararnamedeki ara imza emniyetten sorumlu bakan yardımcısı Muhterem İnce.
Son imzanın sahibi ise, TBMM’de geçen yılki bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li Ali Öztunç’un sorusunu yanıtlarken “Emniyet teşkilatında bir tane Menzilci bulsunlar, bu makamı bırakırım” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.
Polis Okulu Müdürlerinin ataması bakan yetkisinde olduğu için doğrudan Soylu’nun imzası var. İl Emniyet Müdürleri’nin ataması ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yapılıyor.
Esertürk’ün içinde yer aldığı kararnamenin imzalanması sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan nasıl ikna edildi? Onu bilemiyorum, doğrusu…
İçişleri Bakanlığı ya da Emniyet Genel Müdürlüğü, sonucunda neyle karşılaşılacağı az çok bilinen söz konusu iddialar hakkında herhangi bir inceleme veya araştırma yapmadı. Bu yüzden, iki polis müdürünün durumu “soru işareti” olarak kaldı.
* * *
Mersin’de yaşananlarla ilgili olup bitenler böyle. Önümüzdeki süreçte bu konularda yeni gelişmeler yaşanması olası.
Dosyayı şimdilik bu haliyle kapatıyorum.
Odatv.com