Getting your Trinity Audio player ready... |
Tarım sektöründe çalışan kadınların yüzde 95’inin sosyal güvenlik kayıtlarının olmadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu konuda bir Meclis Araştırma önergesi hazırlayarak, tarım işçisi kadınların tüm sorunlarının kapsamlı bir şekilde araştırılmasını istedi.
KADIN ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI VE BEKLENTİLERİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, ülkemizdeki kadın çiftçilerin sorun ve beklentilerine dikkat çekti.
KADINLAR TARIMIN VZGEÇİLMEZ DEĞERLERİDİR
Kadın çiftçilerin, kırsalda tarımın sürdürülebilirliğini sağlayan vazgeçilmez değerler olduğunu belirten Gürer, ülkemizin ve sektörün gelişebilmesi için kadınların potansiyelinin açığa çıkarılarak yeterli ve gerekli toplumsal refahtan pay almaları yönünde girişimde bulunulması gerektiğine vuru yaptı.
KADINLAR ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ DEĞİLDİR
Her yıl tarımsal üretim faaliyetlerinde kadınların katılımında bir artış olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tohumdan hasada kadar üretimin her aşamasında çalışan kadınların, gösterdikleri çabaya rağmen hala emeklerinin karşılığını alamadığını ve kadınların ücretsiz aile işçisi olarak her tür sosyal güvenlik hakkından yoksun kaldığını ifade etti.
YÜZDE 95’İNİN SOSYAL GÜVENCESİ YOK
Tarım sektöründe çalışan kadınların çok yönlü sorunları bulunmakla beraber kadınların yüzde 95’inin sosyal güvenlik sistemine kayıtlı olmamalarının en önemli sorunların başında geldiğine işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “Kadın çiftçilerimize yıpranma payı ve SGK primleri için devlet desteği verilmesinin yanı sıra çalışan kadınların, sigortalı olmadan önce doğum süresi için hizmet borçlanması yapabilmeleri sağlanmalıdır” ifadelerine yer verdi.
KADIN ÇİFTÇİYE DESTEK, KÖYDEN KENTE GÖÇÜ DE ÖNLER
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kırsalda tarım ile uğraşan kadınlara gerekli olanakların sağlanmasının köyden kente göçüde durduracağını belirterek, “Bu sebeple tarımın kadınlarımız için cazip kılınmasına yönelik gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca kadın çiftçilere; sosyal güvenlik, girişimcilik ve kooperatifçilik gibi konularda eğitimler verilmeli ve avantajlar yaratılmalıdır” açıklamasında bulundu.
ARAŞTIRILMALI
Ömer Fethi Gürer, Meclis Araştırma önergesinde “Kadının her türlü tarımsal faaliyeti yapabilecek beceri ve donanıma sahip olabilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak kadın çiftçiler ve tarım işçisi kadınların tüm sorunları kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.