Getting your Trinity Audio player ready... |
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, arpa, buğday ve mısır ithalatında gümrük vergisini kaldıran Cumhurbaşkanlığı Kararını sert sözlerle eleştirdi. Sarıbal, “Bugün ülke tarımı için kara bir gün. Bu karar 18 yıllık AKP tarım politikasının çöktüğünün adıdır. Bu karar, kış aylarının çok daha zor geçeceğini, yılbaşından sonra ihraç etmek için bile buğday, arpa, mısır bulunamayacağından dolayı, özel sektöre ‘gidin alın depolarınızı doldurun, stoklayın’ demektir. Bu politikalar sürerse, yarın askıya asmak zorunda olacağınız de ekmek olmayacak. Paranız olsa da ekmek ve un bulamayacağınız tarihsel bir sürece gidiyoruz” dedi.
CHP’li Sarıbal TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, Covid -19 sürecini nedeniyle bütün dünyanın tedarik zincirinde yeşil hat oluşturarak, stoklarını gözden geçirdiğini sürekli olarak hatırlattıklarını ancak Türkiye’nin bugün tam tersine yılbaşına kadar sınır koymadan, miktar koymadan sıfır gümrükle ithalat izni verdiğini anlattı.
HANİ ÇİFTÇİYİ DESTEKLİYORDUNUZ?
Sıfır gümrükle ithalat izni verilen buğday, arpa ve mısır dahil birçok tarım ürünün AKP döneminde üretimin yetersiz kaldığını belirten Sarıbal, şöyle konuştu:
“Türkiye 2000 yılında yaklaşık 65 milyon nüfusu varken 21 milyon ton buğday üretiyordu. 2020 yılına geldiğimizde mültecilerle beraber 88 milyon, turistleri de kattığımızda nereden bakarsanız 90 milyon insan nüfus var. 5’in üzerinde nüfus artışı olmuş ama Türkiye 20 milyon ton buğday üretiyor. Aynı şekilde 2000 yılında 8 milyon ton arpa üretiyorduk. Bugünkü nüfusla 7.5 milyon ton üretiyor. 2000 yılında 548 bin ton nohut üretiyorduk 2020’de 550 bin ton üretiyoruz. 2000 yılında 230 bin ton kuru fasulye üretiyorduk, 2020’de yine 230 bin ton üretiyoruz. Ülkenin yönetiminde bulunanlara sesleniyorum. Çiftçiye destek olduğunuzu söylüyordunuz, nerede o destekler? Nereye gitti?”
DÜNYA TAHİL TİCARETİNİN YÜZDE 75’İ 4 BÜYÜK ŞİRKETTE
Bugün dünyada tahıl ticaretinin u’inin 4 büyük şirketin elinde olduğunu aktaran CHP’li Sarıbal, “18 yılda ithal ettiğiniz 65 milyon ton buğday başta olmak üzere, özellikle tahıl ürünlerinde ve diğer ürünlerde bu 4 büyük tekele taşeronluk yapan yerli ithalat firmaları kimler? Bir çıkın anlatın. Bu halka bu sorunun cevabını verme zorunluluğunuz var. Bu sorunun cevabını vermelisiniz. 35 dönüm üretimden çıkmışken, çiftçi sayısı 2,7 milyondan 2 milyon civarına düşmüşse aradaki kaybı anlatmak, açıklamak zorundasınız” diye konuştu.
TARIM POLİTİKASI DEĞİŞMEZSE ASKIYA ASACAK EKMEK DE OLMAYACAK
Rusya’dan buğday alarak, Ukrayna’dan mısır alarak bu sürecin götürülemeyeceğini vurgulayan Sarıbal, “Bu politikalar sürerse, yarın askıya asmak zorunda olacağınız ekmek olmayacak. Paranız olsa ekmek ve un bulamayacağınız tarihsel bir sürece gidiyoruz” dedi.
BU KARAR ÜRETİMSİZLİĞİN ADIDIR
Bugün uygulamaya konulan ithalatta gümrük vergisi alınmaması kararını eleştiren Sarıbal şunları söyledi: “Alınan sıfır gümrük kararının adı çok nettir. ‘Biz ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeterli miktarda buğday, mısır, arpa konusunda çaresiziz, mecburen gümrük duvarlarını kaldırdık’ demektir. Bu 18 yıllık tarım politikasının çöktüğünün, çürüdüğünün temel adıdır. Yine bu kış aylarının çok daha zor geçeceğini, yılbaşından sonra ithal etmek için bile buğday, arpa, mısır bulunamayacağından dolayı, özel sektöre ‘gidin alın depolarınızı doldurun, stoklayın’ demektir. Bu ‘bizim üretimimiz yeterli, stoklarımız dolu’ diyen iktidar ve sözcülerinin yalanının deşifre olma kararıdır. Bu, 18 yıldır ülkeyi yönetenlerin ülkeyi yabancı tekellere teslim ettiklerinin açık ifadesidir. Bu kötü gün dostu olan TMO’nun ithalat lobilerine taşeronluk ettiğinin adıdır. Bu üretim kuruluşu olan TİGEM’in yöneticilerinin ‘şöyle uygulamalar yaparak böyle üretim yapıyoruz’ diyenlerin aslında hiçbir şey yapmadıklarının tarımı çökerttiklerinin adıdır. O yüzden bugün Türkiye tarihine kara gün olarak yazılacaktır. Bugün bu ülkenin bundan sonra açlığa, yoksulluğa, üretimsizliğe gitmenin adıdır. Bu 1,5 milyon tahıl üreticisinin arpa, mısır, yulaf, çavdar, buğday üreticisinin yerine 4 dünya tekelini besleme, büyütme ve değirmenine su taşıma kararıdır.” (ANKA)