Getting your Trinity Audio player ready...
|
Nedim Şener, 2011 yılında “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla Odatv kumpası kapsamında beraber yargılandığı davanın ilk duruşmasına tam bir hafta kala, 12 Kasım 2011’de Silivri Cezaevi’nde fenalaşan ve şüpheli biçimde hayatını kaybeden MİT Asya Bölgesi Başmüşaviri Kaşif Kozinoğlu’nun Aydınlık’a el yazısıyla gönderdiği notlar arasında Kırgızistan ile ilgili verdiği şu bilgilere dikkat çekti:
“Kırgızistan’da uzun yıllardır ve halen tüm okulların başında olan şahıs Orhan İnandı, aslında F. Gülen’in Asya imamıdır. Kırgız devleti ile irtibatlı esasen odur. Büyükelçinin hiçbir forsu yoktur. T.C. Devleti de bu şahıs üzerinden Kırgız yönetimi ile irtibat kurmaktadır. Kırgızlar, F. Gülen’in okullarını muhtaç oldukları için şu an itibariyle kapatamamakta. Ayrıca gerek Kırgızistan, gerek Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Tacikistan’daki TİKA, THY, büyükelçiliklerdeki eğitim, ticari ve ekonomi, din, kültür müşavirliklerinin tamamı F. Gülen’ciler tarafından kapatılmıştır. Söz konusu ülkelerde F. Gülen’ci olmadan iş yaptırılmamaktadır. Asya’da en yoğun Kırgızistan’da yerleşik durumdadırlar.”
FETÖ’nün 1992 yılında CIA’nın tetikçisi olarak Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine okullar açarak sızdığına dikkat çeken Şener, Kırgızistan’ın da bu ülkeler arasında olduğunu vurguladı.
Şener’in yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
KIRGIZİSTAN’DA FETÖ
Kırgızistan bu ülkelerden birisiydi.FETÖ Kırgızistan’da 1992’den itibaren SEBAT Eğitim Kurumları çatısı altında faaliyet gösterdi. Türkiye’de 2016 yılında yaşanan 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra ismi SAPAT olarak değiştirilerek iyice devlet korumasına alındı. FETÖ’nün Kırgızistan’daki faaliyetlerinin en önemli ayağını eğitim alanı oluşturuyor. Örgüt, ülkenin her tarafında açtığı okullarla önemli nüfuza erişti ve paralı okullar üzerinden örgütün finansmanını sağlıyor. Halihazırda ülkede FETÖ kontrolünde bir üniversite, bir dil merkezi, bir uluslararası okul ve farklı şehirlerde yirmi bir genel eğitim veren okul ile dört öğrenci yurdu mevcut. Örgütün Kırgızistan ve Orta Asya imamı Orhan İnandı halen bu ülkede ve Kırgız vatandaşı oldu.
FETÖ Kırgızistan’da basın alanında da etkinliğini sürdürüyor. ‘Zaman Kırgızistan’ isimli biri Kırgızca, diğeri Türkçe iki gazetenin yanı sıra ‘Diyalog Avrasya’ isimli düşünce kuruluşunun yayınladığı aylık dergiyi de kontrol ediyor.
FETÖ’nün Türkiye’de olduğu gibi Kırgızistan’da da devlet içinde sızmadığı alan yok gibi. Devletin en üst yöneticisi olan Cumhurbaşkanı Atambayev tarafından çok etkili biçimde kollandı. Nitekim 2016’dan itibaren Türkiye’nin FETÖ’cülerin tasfiye edilmesi yönündeki taleplerine hep olumsuz yanıt verirken, şunları söyledi: ‘Türkiye büyükelçisi, Kırgızistan’da 3.5 milyon Gülen destekçisinin çalıştığını söyledi. Okul öğretmenlerinde terörist görüyorlarsa, kusura bakmasın ama belki doktora görünüp akıl sağlığını kontrol ettirmelidir… Açıkça söylüyorum, okulları kapatmaya izin vermeyeceğiz. Onları güçlendireceğiz.’
ERDOĞAN’DAN UYARI
Atambayev, 15 Temmuz 2017’de yapılan seçimi kaybetti ve 24 Kasım 2017’de Cumhurbaşkanlığı’nı Sooronbay Ceenbekov’a devretti. Atambayev yönetimine yolsuzluk suçlamaları üst üste geldi, “ökül balası”, yani manevi oğlu Sapar İsakov 2018’de tutuklandı. Bir süre sonra da Atambayev aynı suçlamayla hapsedildi. Özellikle FETÖ nedeniyle kesik olan Türkiye-Kırgızistan ilişkileri Ceenbekov’un iktidarı döneminde yumuşadı. Nitekim Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı Eylül ayında Kırgızistan’a gitti. 1 Eylül 2019 günü yapılan basın toplantısı sonrası şunları söyledi: “Bu kapsamda bugünkü görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda atılabilecek müşterek adımları da değerlendirdik. Zira biz kardeşsek biz çektiğimizi kardeşlerimizin çekmesini istemeyiz. Çünkü biz darbe yedik, aynı darbeyi Kırgızistan yesin istemeyiz. Bunlar askeriyeye sızarlar, polis teşkilatına sızarlar, devletin bütün mekanizmalarının içine sızarlar ve oralardan da aynı darbeyi burada da yaparlar.”
BATICILAR VE FETÖ’CÜLER
BU sözlerden bir yıl sonra, 4 Ekim 2020’de parlamento seçimleri yapıldı ve seçime 17 parti katıldı. En çok oyu Rusya yanlısı iki partinin alması tartışmaların başlamasına neden oldu. Cumhurbaşkanı Sooronay Ceenbekov’un desteklediği Birimdik oyların yüzde 24.53’ünü, Mekenim Kırgızistan ise yüzde 23.9’unu aldı. Yüzde 7 barajını geçemeyen partiler buna itiraz etti. Muhalefet seçimde hile iddiasıyla sokağa çıkarken, Cumhurbaşkanı Ceenbekov’un “darbe” dediği ayaklanma meydana geldi. Cumhurbaşkanlığı sarayı ve parlamento basıldı, tutuklu eski cumhurbaşkanı Atambayev ve eski başbakan Sapar İsakov göstericiler tarafından hapisten çıkarıldı. Ayaklanan muhalefet içinde her görüşten gruplar var. Bölgeden gelen bilgilere göre, liderler arasında adı geçenlerden Atambayev’in “ökül balası”, yani manevi evladı Sapar İsakov tamamen ABD ve FETÖ’ye bağlı biri olarak tanınıyor. Ayrıca Amerika’nın ‘Azatlık’ adlı yayın organı aracılığı ile parlatılmış olan Canar Akayev de lider adayı olarak ismi geçenlerden. Seçimlere Ata-Meken Partisi lideri olarak girdi. Seçimlere giren iki parti tamamen Batıcıydı ve FETÖ’cüler hemen hemen her partide olmakla birlikte en çok Ata-Meken ve Reforma partilerindeydi. Son gelen bilgi seçimlerin iptal edildiği yönünde. Bakalım yeni seçimleri FETÖ’nün de içinde olduğu “Batıcı” partiler mi, Rusya’ya yakın olanlar mı kazanacak…
Zira bölgede yaşanan, “Amerika-Rusya etkinlik savaşı”. FETÖ ise Amerika adına birçok gruba sızmış tetikçi olarak sahnede…