Advert
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Çölyak, Diyet, Detoks ve Çölyaklı Hastaları Anlamak

Çölyak, Diyet, Detoks ve Çölyaklı Hastaları Anlamak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Getting your Trinity Audio player ready...

 

Diyetisyene gidip detox programına başlamamla çölyak hastalarının yaşadıklarını anladım. Önce hastalık hakkında bir araştırma yaptım bulduklarımı birleştirerek yaşadıklarımı anlatmaya çalışacağım.

Detox programıma sevinerek başladım. Hem kilo vereceğim hem de detoxla vücudum arınacak. Süt ve süt ürünleri ve bunlardan yapılmış paketli paketsiz her şey, un ve unlu mamuller, hazır paketlenmiş bütün ürünler, tuz, şeker bunlar yasak. Sadece glutensiz un kullanabilirim. Meyveler yasak hurma, kabuklu kuruyemişler serbest onlarda belli bir miktarı geçmeyecek.

Başladım yiyecek aramaya 2 gün kırmızı kapya biber iyi geldi. Peynir yok zeytin var glutensiz ekmek aldım ama paketlenmiş.

Glutensiz ürün Migros market dışında bulmak neredeyse imkânsız bulunduğum şehirde.

Undan krep yaptım 2 gün iyi sorun yok 3 gün başladı benim vücut tepki vermeye, bağırsaklarıma iyi gelirken diyet tansiyonumu yükseltmeye başladı. Hatta çıldırdı tansiyonum. Bir yandan açlık, bir yandan tansiyon 5.gün pes ettim. Uykusuzluk bir yandan, nabız yükseldi yok yapamayacağım doktoruma mesaj yazdım. Ben çok kötüyüm diye. Biraz esnetelim dedi. Benim de bir detox ve zayıflama maceram bitti. Düşünüyorum şimdi ya ben çölyak hastası olsaydım. Ömür boyu böyle yaşasaydım.

5 gün boyunca glutensiz ürünler arayıp ta onlarında tansiyon dengemi bozması ile 5 kötü gün yaşadım.
Çölyak hastalarına sabır ve şifa diliyorum. Ve toplum da çölyak farkındalığının artmasının gerektiğini çölyak hastalarının da restoranlarının bulunmasını özel üretim yapan fırınların olmasının gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Lütfen farkında olalım.

ÇÖLYAK HASTALIĞINI TANIYALIM.

Çölyak hastalığı (ÇH), günümüzde en sık rastlanan besin intöleranslarından biridir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa ve çavdar gibi tahılların içerdiği glutenin tetiklediği, T hücre aracılı immün mekanizmayla oluşan kronik bir ince bağırsak hastalığıdır
‘’Şimdi ne yiyeceğim’’ veya ‘’Çocuğum ne yiyecek’’ sorusu gündemdedir. Bu aşamada doktorlar ve diyetisyenler yaşamsal önem taşımaktadır. Sorunların ve beslenmenin tartışıldığı çölyak dernekleri ve diyetisyenler hastalara yardımcı olmaktadır.
Diyetin güvenli bir şekilde uygulanabilmesi için, mutfak tartısı kullanılmalıdır. Yemek pişirmeye başlamadan önce mutfak tezgahlarının, mutfak aletlerinin, fırının, fırın tepsilerinin, çırpma telinin, yemek kaşıklarının vs. iyice temizlenmesi gerekir. Bulaşık bezlerinde, süngerlerde ve el bezlerinde gluten (un tozu, vs.) kalmamasına dikkat edilmelidir. Tahta mutfak aletleri (kesme tahtaları, yufka açma tahtaları, kepçe ve diğerleri) sadece gluten içermeyen yiyeceklerin hazırlanması için kullanılmalıdır, çünkü bu aletlerin temizliği kıvrımlarından ve ek yerlerinden dolayı zordur. Ayrıca elle veya bulaşık makinesinde özenli şekilde yıkanmasına dikkat edilmelidir. Ekmek ve pasta pişirme kapları, pasta tepsileri ve fırın tepsileri renkli olmalı veya üzerine etiket yapıştırılmalıdır. Fırın kalıplarına ve fırın tepsilerine pişirme kağıtlarının konulması uygundur. Un ve pasta mamulleri (kabartma tozu, maya, susam, haşhaş, vs.) gibi gluten içermeyen gıda maddeleri daima çok iyi paketlenmiş olarak gluten içerikli gıda maddelerinden ayrı olarak üst raflarda muhafaza edilmelidir. Unla veya galeta unuyla kaplanmış yiyeceklerde kullanılmış olan kızartma yağları tekrar kullanılmamalıdır. Glutenli makarna pişirmede kullanılmış olan su tekrar kullanılmamalıdır. Çok az miktarda gluten, glutensiz diyet uygulayan kisiler için potansiyel tehlike unsurudur. Havadaki un, partikül bulasmıs mutfak araç ve gereçlerinin kullanılması ve yetersiz temizlik glutensiz ürünlerin çapraz bulasmasının baslıca nedenleridir.

Etikette “glutensiz” ifadesinin, “gluten içermez” yazısının bulunmasına veya “üzeri çizilmiş başak” sembolü olmasına dikkat edilmelidir.
Dışarıda Yemek Yenilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuklar, okul kantinlerinde satılan simit, poğaça gibi unlu ürünleri satın alırken, çölyaklı çocuklar satılan bu ürünleri tüketememektedirler. Bu yüzden aileler, glutensiz un kullanılarak hazırlanan kek, poğaça, kurabiye gibi yiyecekleri çocuklarının beslenme çantasına koymalıdırlar. Ev dışında yemek yerken, yemeklerin hazırlanmasında kullanılan ürünler iyice sorgulanmalıdır. Glutenli ürünler ve unlarla hazırlanan yemekler tercih edilmemelidir. Restoranlarda, yemeklerin içerikleri aşçıya hastalık hakkında bilgi verildikten sonra sorularak öğrenilmelidir. Özel günler, doğum günleri ve yemek davetlerinde, hazırlanacak besinler hakkında önceden bilgi edinilmeli ve hastalık hakkında bilgi verilmelidir. Gerekirse çölyaklı birey özel hazırlanmış glutensiz yiyeceğini yanında götürmelidir. Açıkta satılan ürünler alınırken dikkatli olunmalıdır. Dısarıda yemek yenirken besinlerin içerigi mutlaka sorgulanmalıdır.
Gluten günlük hayatta besin endüstrisi dışında, ilaç ve kozmetik, temizlik malzemeleri, oyun hamurları gibi ürünlerde bulunabilen bir maddedir.

Çölyak, Diyet, Detoks ve Çölyaklı Hastaları Anlamak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advert
Advert
Giriş Yap

Sol Medya ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin