Gelişme Çağındaki Çocukları, Uzun Süre Ekran Karşısında Tutup, Ders Çalıştırmak Ne Kadar Doğru?

Getting your Trinity Audio player ready...

Amerikan Pediatri Derneği ve bir çok Uzman İlkokul çağındaki çocuklar için günlük azami 1.5- 2 saat süre ile ekran karşısında kalmalarını ön görüyorlar. Bununda aralıklarla ve geniş bir zamana ayırmak şartıyladır. Ancak şimdi İlkokul çocukları günde 6 ders ve 30’ar dakika ekran karşısında öğretmenleriyle ders yapıyorlar. Sonrada ödev ve oyun derken bir İlkokul öğrencisi asgari 5-6 saatini ekran karşısında ya da akıllı telefonla geçirme piyangosunu kazanmış oluyor. Çünkü çocuklar Akıllı telefon ve Tabletlerle oynamayı sevdiklerinden dolayı piyango diyoruz. Hatta bazı uzmanlar 11 yaşına kadar akıllı telefon çocuklara kullandırılmamasını önermektedirler. Bu kadar uzun süre bu ekranlar karşısında pür dikkat kalan çocukların sağlıklarındaki tahribatları kimler görebilecek. Veya oluşacak tahribatları kim tedavi edecektir? Bundan kimse kendini sorumlu hissedecek mi? Bu aynı zamanda Öğretmenleri de bir yanda 6 ders saatini öğrencilerle geçirmek ve sonrasında öğrencilerden ödev dönütlerini inceleyerek uzun bir süre ekrana mahkum olmakta, onlarında sağlığında ve psikolojisinde tahribatlara neden olacaktır. Sağlık problemleri yaşayacak öğretmenlerin, öğrencilerine ayıracak zamanı da elinde gidecektir.

Yine uzmanlar Ortaokul çağındaki çocuklar içinde günde azami 2 saati geçmeyecek şekilde ekran karşısında olmalarını önermektedirler. Bu öğrenciler içinde ekran karşısında geçirecekleri uzun sürelerin ilerde sağlıklarında bir bedelleri olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının ve Hükümetin bu konuda bir şeyler yapması zorunludur. İleride doğacak sağlık sorunları da, yine hükümetlerin önüne gelecek önemli sorunlardan olacaktır. Bu çağdaki çocuklarda oluşabilecek sağlık sorunları genel olarak aşağıdaki başlıklar altında toplanmaktadır; Dikkat dağınıklığı, Göz, boyun, sırt ve bilek sağlığı sorunları, ders başarısının düşmesi, asosyal olma durumu artar. Bu tespitleri çeşitli ülkelerin yaşanmış tecrübelerinden öğrenerek yapıyoruz.

BBC NEWS’de Yusuf Özkan (1) ise bu çağdaki öğrencilerde yaratacağı sorunları, farklı ülkelerden örneklerle aşağıdaki gibi özetlemiştir:

“Tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar nedeniyle çocuklarda boyun ve bel rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda rahatsızlığın ciddi biçimde artış gösterdiği belirtiliyor.

Bu aletler, yoğun biçimde kullanım nedeniyle gelişme çağındaki çocukların omurgalarında ciddi hasara yol açıyor.

Uzmanlara göre, dünya çapında genç kuşakları bekleyen en önemli tehlikelerin başında, boyun fıtığı ve kamburluk geliyor.

Boyun, sırt, bilek ve göz ağrısı gibi hastalıklar, en fazla 5 – 9 yaş arası çocuklarda görülüyor. Uzmanlara göre en iyi tedavi, çocukların tablet ve akıllı telefon kullanımına sınırlama getirilmesi.

Hollanda’da son yıllarda 8 – 18 yaş aralığındaki çocuklarda sırt ve boyun şikayetleri yüzde 40 oranında arttı.

Hollandalı uzmanlara göre, çocuklarda tablet ve akıllı telefon kullanımına bağlı rahatsızlıklar “alarm” düzeyinde.

Fizyoterapist Maurice Blom, kafa ağırlığının yaklaşık 5 kilo olduğunu belirterek, telefon ve tablet kullanımı ile bu ağırlığın sürekli olarak aşağı baskı yaptığını söylüyor.

Blom, bu sarkmanın vücutta boyun fıtığı ve kamburluk başta olmak üzere birçok kronik rahatsızlığa yol açtığını vurguluyor.

Yapılan araştırmalara göre, Danimarka’da boyun fıtığı sorunu nedeniyle fizyoterapiste giden 10 – 14 yaş arasındaki çocukların sayısı, 2008 yılına göre iki kat arttı.

Danimarka’da, uzun süreli tablet ve telefon kullanımı yüzünden giderek daha fazla çocuk boyun sorunu yaşıyor. 5 – 9 yaş arasındaki çocuklarda bu sorun daha yüksek.

Gent Üniversitesi’nden Profesör Barbara Cagnie, akıllı telefon ve tabletle sürekli öne eğilme sonucu boyun kasları ve eklemlerin ciddi hasar gördüğünün altını çiziyor.

Belçikalı fizyoterapi uzmanının ebeveynlere tavsiyesi, çocukların aşırı tablet ve akıllı telefon kullanımına engel olmaları.

Profesör Cagnie’ye göre, aşırı kullanıma engel olmak tedavi etmekten daha kolay. Çünkü, tedavi edilse bile kullanım sınırlanmadığı sürece şikayetler hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmayacak.

Korumanın, şikayetlerin azalmasında önemli bir rol oynadığına işaret eden Barbara Cagnie, “Çocuklarınızı uzun süre tablet ya da telefonla oynatmayın. Oynarken de sık sık oturuş şeklini değiştirmeye teşvik edin” diyor.”

Tüm uzun anlatımların ve tespitlerin üzerine söyleyecek başka sözümüz olmayacaktır. Sağlıksız ve boyun ve bel sıkıntıları yaşayan bir nesille karşılaşmadan bunun önüne geçilir. Gelişmiş ileri kapitalist ülkeler bu tür araştırmalara göre mevzi alıyorlar. Bizimde tez zamanda bir şeyler yapmamız da fayda vardır. Sağlıklı bir nesil görmek için bu gereklidir.

(1)-Yusuf Özkan, Lahey, Hollanda BBC NEWS Türkçe

Exit mobile version