Getting your Trinity Audio player ready... |
İnsanoğlu yaratıldığından beri birbiriyle savaşmıştır, kıyamete kadar da savaşacaktır.
Yani Kabil’in kardeşi Habil’i bir kız uğruna öldürdüğü tarihten kıyamete kadar olan süreçte, nedeni ne olursa olsun insanoğlu arasındaki bu savaş, mücadele ve yarış devam edecektir.
Bu mücadele sadece silahlı savaş anlamında algılanmamalı.
1. ve 2. Dünya Savaşları’nın dışında belki günümüze kadar binlerce, on binlerce silahlı savaş yaşandı ve kıyamete kadar da yaşanacak.
Ancak bu savaşı hep haklı olanlar değil, sadece ve sadece aklı ve bilimi kullananlar kazandı ve bundan sonra da aynen öyle olacak.
2 büyük blok, Soğuk Savaş döneminde uzay, konvansiyonel ve nükleer silah üretimi anlamında birbiriyle kıyasıya yarıştılar.
Ancak o dönemde ülkelerin belki %90’ının sadece çenesi çalıştı, çok az kısmının ise sadece aklı ve bilimi çalıştı.
Bu durum hiçbir zaman değişmedi.
Eskisi gibi günümüzde de aynı.
Siber güvenlik, tıp, nano teknoloji, yeşil enerji, ICT vb bir sürü alanda aslında bu mücadele, savaş, yarış, adı her neyse aynen devam etmektedir, bundan sonra da devam edecektir.
Şu anda da aklı ve bilimi kullanan ülkeler arasında kıyasıya virüs aşısını bulma yarışı var.
Diğer ülkeler de bekliyor ki, aşı bulunsun.
Onların TV ve basın haberleri, aşıyı ne zaman bulacaklar, kim bulmuş, nerede bulmuş, hangi aşamadakar vb.
Aşıyı bulmaya çalışanlar arasında ise, şu anda resmen aşıya yönelik laboratuvar ve ARGE bilgilerini birbirlerinden çalma yarışı var ki, bir an önce ben bulayım diye.
YANİ ŞU ANDA AŞI SAVAŞI, YARIŞI VAR.
BİZDE DE ÇENE YARIŞI, SAVAŞI VAR.
Evde oturup, aşının bulunmasını bekleyenler, kurtulacaklarını zannediyorlar.
Daha da fakirleşeceklerinden, geri gideceklerinden haberleri yok.
Sonra da kendi tembelliklerine emperyalizm, dış güçler, aşı lobisi vb türünden bir bahane bulup, kendilerini avutacaklar.
Çeneyi değil, aklı ve bilimi çalıştıranlardan olalım ki, gelecekte karşımıza çıkabilecek olan her türlü savaşa, mücadeleye, yarışa hazır olalım.
Bakalım bu yarışı ve diğer olası yarışları, savaşları, mücadeleleri ÇENE Mİ YOKSA BİLİM Mİ KAZANACAK?
Yanıtı bilmeyenler ya da merak edenler bekleyip görsünler.
Köksal ÖZENÇ